Morbid Angel – Illud Divinum Insanus

Eräänä aurinkoisena lauantaiaamuna, vielä edellisillan riennoista pienessä pöhnässä piti hieraista silmiään pariinkin otteeseen, kun sähköpostiin oli ilmestynyt uusi Morbid Angelin levy ”Illud Divinum Insanus”. Toki ennakkokappaleita levyltä oli jo aiemmin kuulunut, mutta silti kyynisenä henkilönä epäilin vieläkin koko albumin olemassaoloa. Onhan sitä kuitenkin vasta 8 vuotta odotettu ja kaikennäköisiä huhuja sen ajan kuultu, mutta nyt se on siis todellisuutta. ”Voiko ihanammin päivä enää alkaa?” lauloi eräskin suomalainen artisti. No, voiko? Sen saatte selville lukemalla arvostelua eteenpäin.

Hämmentävillä eri genreistä otetuilla vaikutteilla varustettu levy ei ensi sekunneilla vakuuta. Kuulostaahan se ihan hyvältä, mutta ei Morbid Angelilta. Hardcore, metalcore, electro, industrial, psychopunk ja death metal, niistä on Morbid Angel tänä päivänä tehty. Eikä se yhtälö ole likimainkaan mikään mahdoton ajatus, mutta väkisinkin tulee mieleen, että tämän olisi voinut julkaista jonkin muun kuin Morbid Angelin nimen alla. Sen verran raju muutos on nyt kuitenkin kyseessä, ettei tätä varmastikaan jokainen fanipoika tule sulattamaan.

On vaikea arvostella yhtä suurimmistä death metal yhtyeistä vertaamatta sitä sen alkuaikojen tuotoksiin ”Altars Of Madness” sekä ”Blessed Are The Sick”. Näistä levyistä on nykyinen Morbid Angel yhtä kaukana kuin allekirjoittanut taivaspaikasta. Mutta levyn lyttääminen pelkästään uudistumisen vuoksi on väärin. Sen sijaan tason vaihtelevuus sen sisällä on liian rajua.

Kappaleissa kuten ”Too Extreme!” sekä ”Beauty Meets Beast” kulkee Morbid Angel lähinnä rimaa hipoen edes siedettävällä tasolla. Järkyttävän huonoa ”Marilyn Manson meets death metal” -veisua ”Radikult” ei kestä edes kuunnella loppuun asti. Kun taas ”I Am Morbid”- ja ”Existo Vulgoré” -jytkyt, joissa yhtyeen aggressiivisuus yhdistettynä uusien vaikutteiden kanssa toimii, nostavat viimeisetkin ihokarvat pystyyn.

Hyviä kappaleita, huonoja kappaleita, keskivertokappaleita ja kaikkea muuta siltä väliltä, siitä on ”Illud Divinum Insanus” tehty. Levylle voisi antaa melkein minkä tahansa arvosanan, riippuen juuri senhetkisestä kappaleesta. Koska suurimmaksi osaksi levy menee kuitenkin keskiarvon paremmalle puolelle, on sille syytä myös antaa ihan kohtuullinen arvosana. Että ei se nyt ihan huonosti päivä alkanut, mutta eipä tullut myöskään sitä suurta ja mahtavaa paluulevyä. Vain yksi asia on varmaa, kovaa keskustelua tulee levy yhtyeen fanijoukoissa herättämään.

6/10

Kappalelista:

01. Omni Potens
02. Too Extreme!
03. Existo Vulgoré
04. Blades of Baal
05. I Am Morbid
06. 10 More Dead
07. Destructos Vs. The Earth / Attack
08. Nevermore
09. Beauty Meets Beast
10. Radikult
11. Profundis – Mea Culpa

http://www.myspace.com/morbidangelofficial

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua