Morbid Evils – In Hate with the Burning World

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 3.3.2015

Varoitus: Rotten Soundista tutun Keijo Niinimaan ympärilleen kokoama Morbid Evils ja sen debyytti ”In Hate with the Burning World” ei ole nopeatempoista grind-nakutusta, jota moni on saattanut odottaa tietämättä yhtyeestä mitään. Päinvastoin! Vuonna 2014 Turussa perustettu Morbid Evils yhdistelee albumilla doom/sludge-elementtejä doom/death-vivahteisiin näennäisen taidokkaasti ollen erittäin hidastempoista kuultavaa.

Niinimaan aikaisempiin projekteihin tottuneena lähdin minäkin ”In Hate with the Burning Worldia” kuuntelemaan ja ensimmäisen kappaleen ”Cruel” loppumetreillä olin hieman hämmentynyt. Mitä juuri kuuntelinkaan? Noh, nopeasti Rotten Soundit ja muut päästä pyyhittyäni rauhoituin ja pistin levyn uudestaan soimaan.

Epätoivo, viha ihmiskuntaa kohtaan, maailman väjäämätön tuho ihmisen toiminnan vauhdittamana.. huh huh, mitä tematiikkaa levyltä löytyykään. Kyse ei ole siis mistään kevyestä aihepiiristä, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Hitaasti junttaavat kappaleet iskevät kyllä tajuntaan, jos sinulla on aikaa kuunnella kuusi biisiä varttia vajaa tunnissa. Täytyy kyllä myöntää, että harvoin musiikki aiheuttaa niin mustan mielen kuin kyseinen levy. Taivaalla paistava aurinko muuttaa maailman palavaksi tuhkaksi ja tummat pilvet muuttuvat läpäisemättömän mustiksi myrkkyvalleiksi. Jollakin jo valmiiksi synkkä mieli muuttuu synkemmäksi.

Morbid Evils -debyytti on nauhoitettu ns. treenikämppäympäristössä, mikä antaakin levyn cd-formaatissa äänimaailmalle oman orgaanisen ja hieman tukkoisen tunnelman, jota on haettukin. Voisi myös olettaa, että levy kuulostaisi vielä ”aidommalta” vinyylimuodossa, jollainen on myös mahdollista ”In Hate with the Burning World” -albumista hankkia.

Levyä on pakko tarkastella kokonaisuutena nostamatta kuuden kappaleen paketista yhtään yllättävää biisiä esille. Tämä kokonaisuus on synkkä, laahaava ja tekijöidensä näköinen. Keijo Niinimaan harvakseltaiset vokaalit ja kitarointi ovat muun bändin (Jan Trygg, kitara; Tero Nordlund, basso ja laulu; Timo Niskala, rummut,) tukemana sitä, mitä on haluttu tehdä. Eri asia on tietenkin se, miten kuulijat tämän sulattavat. Treeniksellä on kuulemma vedetty muutakin materiaalia, joten keikoilla ei tarvitse turvautua pelkästään debyytin tarjontaan.

Alavirehärdelli ja sludge-tempoinen ”In Hate with the Burning World” ei ole helppo. Vuoden pakastimessa ollut vanha joulukinkkukin sulaa nopeammin, mutta kyllä tällekin oma kuulijakuntansa löytyy. Randomisteille suositellaan kärsivällisyyttä  ja jo valmiiksi synkkää mieltä, sillä iloiseksi tämän levyn myötä ei tule.

7/10


Kappalelista:
1. Cruel
2. Crippled
3. In Hate
4. South of Hell
5. Pollute
6. Burning World

www.facebook.com/MorbidEvils

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen