Morbid Evils jakaa tuskaisia tarinoita kuolemasta Deceases levyllään

Kirjoittanut Taru Ruusu - 24.8.2017

Kuvahaun tulos haulle morbid evils diseasesMitä tapahtuu, kun Keijo Niinimaa riisuu Rotten Soundista tutut grindcore nopeudet täysin alalaidoille? Siitä syntyy tämä bändi: Morbid Evils. Morbid Evils julkaisi aiemman levynsä ”In Hate With The Burning World” vuonna 2015 ja palaa nyt vahvana elokuun 25. päivä julkaistavalla ”Deceases” albumillaan. Uudella albumilla tutkaillaan kuolemaa eri näkökulmista. Jo tämä itsessään antaa vaikutelman äärimmäisen synkästä materiaalista.

”Deceases” aloittaa matkansa kappaleella ”Murder”, jossa käsitellään rattijuopumusta. Matalat kitarat ottavat hienosti kappaleen haltuun, hitaasti liukuvien vokaalien tullessa mukana. Levy vaikuttaa heti alussa äärimmäisen synkältä doom/death tyyliltä. Toinen kappale ”Dead Weight” jatkaa vahvasti samalla tyylillä matalien riffien kera. Kappale vaihtelee kuitenkin osin nopeampaan ja osin rauhalliseen, melodiseen tempoon, joka antaa mukavan lisäsäväyksen kappaleelle.

Kappaleet ovat pitkiä, mutta silti onnistuvat vaihtumaan seuraavaan lähes huomaamatta. Kolmannen kappaleen ”Evaporate” alkaessa aloin miettimään, voiko meno muuttua vieläkin synkemmäksi; kyllä voi. Raskas musiikki säestää sanoituksia, joita voi hiukan verrata viime aikaiseen maailmanmenoon, kaikkine iskuineen ja terroriuhkineen. Jollei tähän mennessä levyä alkanut vielä yhtään tuntemaan ahdistusta, (kyllä sitäkin voi tuntea hyvällä tavalla) niin nyt viimeistään.

”Deceases” käy kappaleillaan läpi monta erilaista, painostavaa tarinaa kuolemasta. Kappaleet toimivat tarinansa kera yksittäinkin, mutta kokonaisuutena ne vievät kuuntelijansa suorastaan omaperäiseen, alavireiseen tarinaan. Levy tarvitsee ehkä muutaman kuuntelukerran päästääkseen sisään, mutta tämän jälkeen vie mukanaan.

Levyn viimeinen kappale ”Abicinated” oli mielestäni erikoisin ja monipuolisin levyllä. Pakko tunnustaa, että lähdin liikkeelle siitä, että aluksi oli tietämättömyyttäni pakko selvittää, mitä kyseinen sana edes tarkoittaa. Jo kappaleen sanoitukset olisivat toki voineet antaa vinkkejä siitä, että Abicinate tarkoittaa kidutuskeinoa, jossa kuumaa metallin palaa pidetään silmien edessä, aiheuttaen (ei niin yllättäen) sokeutumisen. Melkoisen erikoinen kuolemantapa löydetty tähän loppuun ja synkkyys korostuu vielä upealla musiikilla.

Morbid Evils tuntuu ratsastavan omalla tyylillään, jota on äkkiseltään hankala liittää mihinkään ainoastaan yhteen genreen. Jos sattuu pitämään hitaasta, raskaasta ja hiukan ahdistavastakin musiikista, suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän levyyn. Jotain yllätyksellisyyttä jäin osittain kaipaamaan, mutta varsin onnistunut julkaisu kuitenkin.

Arvosana:

8/10

Kappalelista:

Case I – Murder
Case II – Dead Weight
Case III – Evaporate
Case IV – Tumour
Case V – Death Breath
Case VI – Abacinated

Kirjoittanut: Taru Ruusu

Luetuimmat

Uusimmat