Morbid Evilsin kuolettava kakkosalbumi lopettaa Suomen kesän

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.6.2017

Morbid Evils -yhtyettä voi pitää eräänlaisena vastaparina vokalisti-kitaristi Keijo Niinimaan vanhemmalle orkesterille Rotten Soundille sikäli, että pikajuoksuvauhtisen grind coren asemesta tutkitaan nyt äänimaailmojen alalaitoja ja kieriskellään olemassaolon epäoikeudenmukaisimpien kipupisteiden äärellä tuskallisen hitaasti. Viime vuonna kiertänyt yhtye onnistui kuin onnistuikin selviämään hengissä edellisestä albumistaan ”In Hate With The Burning World” (2015) sekä sitä seuranneesta kiertueesta Voivodin kanssa, joten nyt Morbid Evils yrittää ottaa hengen itseltään elokuun lopulla julkaistavalla uutuusalbumillaan ”Deceases”.

Keijo Niinimaa kommentoi tuotantoprosessia: ”Levyn tuotannossa kiinnitin erityistä huomiota raskauteen ja painostavuuteen. Se maailma, jonne tämä musiikki on meidät vienyt, on kuolemanvakava, joten levy myös kuulostaa siltä.”

”Deceases” on kuusiosainen, joko kokonaisena teoksena tai perinteisinä erillisinä kappaleina toimiva eepos, jonka kantavana ideana on tutkailla kuolemaa eri näkökulmista, rattijuopon uhriksi jäämisestä aina mentaaliseen nollapisteeseen saakka. Musiikillisesti albumi on pitkä loikka eteenpäin, sludgemetallisilta juurilta kohti omaperäisempää, minimalistisempaa lähestymistapaa, jossa panssarivaunullinen alavireisiä kitaroita jauhaa kaiken hitaasti, mutta päämäärätietoisesti pulveriksi. Jos grind coren ja kokeellisen drone metallin yhdistelmä olisi olemassa, se saattaisi kuulostaa tällaiselta. Ilkeillä black metal -kitarasoundeillaan, hitauden ja rumuuden estetiikallaan sekä tilan tajullaan Morbid Evils on matkalla omilla poluillaan.

”Deceases” -albumin kansi on Jerker Rambergin teos Tukala Pietari. Albumin tuotti ja miksasi Keijo Niinimaa, ja se masteroitiin Tonteknikillä Ruotsissa. Albumin julkaisee Svart Records elokuun 25. päivänä jos maailma ei sitä ennen ole tuhoutunut.

Näytebiisi ”Murder”:

Morbid Evils + Coughdust
01.09. Tampere, Klubi – Hebosagil, Morbid Evils, Coughdust
02.09. Turku, Gong – Hebosagil, Morbid Evils, Coughdust
29.09. Kotka, PRKL – Demonic Death Judge, Morbid Evils, Coughdust
30.09. Helsinki, Elmun Baari – Demonic Death Judge, Morbid Evils, Coughdust
06.10. Hämeenlinna, Suisto – Demonic Death Judge, Morbid Evils, Coughdust
03.11. Lahti, Torvi – Morbid Evils, Coughdust + 1
04.11. Pori, Baarikaappi – Morbid Evils, Coughdust + 1