Mors Principium Est – Dawn of the 5th Era

Porilainen Mors Principium Est on vuodesta 1999 rakentanut melodisen kuolonmetallin voimin omaa uraansa. Debyytistä ”Inhumanity” (2003) on vierähtänyt jo reippaat kymmenen vuotta, jonka aikana bändiltä on sopivin välein tullut uusia studiojulkaisuja ulos. Nyt uusin, viides kokopitkä ”Dawn of the 5th Era” saapuu joulukuun alkupuolella levykauppojen hyllyille tarjoten bändin uusinta tuotantoa. En itse ole koksaan tutustunut kyseiseen yhtyeeseen, mutta tutkittuani Mors Principium Estin taustatietoja päätin ottaa sen uusimman albumin työn alle ja siinä samalla tutustua koko bändiin.

Mors Principium Estin musiikki kuulostaa äkkiseltään Dark Tranquillityn tuotannolta. ”Dawn of the 5th Era” starttaa introkappaleella ”Enter The Asylum”, jonka perässä jatkaa hieman keskinkertainen viisu ”God Has Fallen”. Kyseisestä kappaleesta löytyy toki paljon melodisia kitarakuvioita, mutta itselleni ei jäänyt suurta muistikuvaa sävellyksestä. Seuraavat kappaleet, kuten ”Leader of The Titans” ja ”We Are The Sleep” jaksavat tykittää täydellä teholla. Kappaleista löytyy hienoja mutta raskaita melodioita, jotka ovat omasta mielestäni vielä todella hyvin sovitettuja. Missään ei vedetä liian överiksi, vaan kaikki kulkee hyvässä tasapainossa.

Albumin lempikappaleistani voisin vielä eritoten mainita ”Monster In Men” ja ”The Journeyn”. Molemmat poikkeavat muista levyn kappaleista erilaisilla sovituksilla, jotka tekevät kappaleista tunnistettavia ja mieleen jääviä. Porin tyypeiltä tulee kaikin puolin lupaavaa materiaalia.

Kokonaisuutena ”Dawn of the 5th Era” kuulostaa hyvältä. Ainoastaan muutamissa kappaleissa tuntuu välillä, että kitarasooloja ja muita stemmoja on pistetty melkein jokaisen kappaleen osan väliin. ”Innocence Lost” kuulostaa vielä juuri ja juuri hyvältä poikkeavien rytmityssovitusten vuoksi, vaikka kitaramelodioita onkin tungettu melkein kappaleen jokaiseen kohtaan. Mutta levyn loppupuolella olevat kappaleet ”Wrath of Indra” ja ”The Forsaken” alkavat hieman puuduttaa, koska kappaleet kuulostavat melkein samanlaisilta kuin levyn edelliset sävellyksen. Minkähän vuoksi? No, totta kai kitarasoolojen ja muiden stemmojen takia; niitä tulee esille kuin sieniä sateella.

Joka tapauksessa Mors Principium Est kuulostaa asialliselta ja hienolta yhtyeeltä, jolle löytyy varmasti oma fanikuntansa. Bändi ei ehkä loppujen lopuksi ole henkilökohtaista mielimusiikkiani, mutta myönnän, että ilahduin positiivisesti sen uusimmasta kokopitkästä. ”Dawn of the 5th Era” on omalla tavallaan vahva albumi, vaikkei aivan täydellisyyteen ylläkään. Uskon varmasti, että fanit tulevat tästä julkaisusta ilahtumaan. On myös hienoa, että tällaisiakin bändejä kuin Mors Principium Est löytyy Suomesta.

8/10

Kappalelista:
01. Enter the Asylum
02. God Has Fallen
03. Leader of the Titans
04. We Are the Sleep
05. Innocence Lost
06. I Am War
07. Monster in Me
08. Apricity
09. Wrath of Indra
10. The Journey
11. The Forsaken

Mors Principium Est Facebook

Offical homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit