Mors Principium Est

Mors Principium Est 2014Jo viisitoista vuotta melodista death metallia louhinut Mors Principium Est julkaisee uuden albuminsa “Dawn of the Fifth Eran“ AFM Recordsin kautta 5.12.2014. Bändi on tähän mennessä julkaissut neljä studioalbumia, joista jokainen on kehittänyt bändin tunnistettavaa ja omintakeista tyyliä eteenpäin. Kaaoszine haastatteli bändin pitkäaikaista laulajaa Ville Viljaista uuden levyn tiimoilta. Otimme hieman selvää, miten uusi levy muotoutui ja minkälainen homma sen tekeminen oli.

Morjensta! Mitenkäs loppuvuosi 2014 on sujunut Mors Principium Estin leirissä?

Ville: Noo, tässähän tämä. Ei mitään erikoista. Odotettu, että levy viimeinkin tulee ulos ja myös odotettu näitä Japanin keikkoja.

Mors Principium Est julkaisee pian uuden albuminsa, “Dawn of the 5th Eran”. Minkälainen levyn luomisprosessi oli? Entäs oliko studiotyöskentely bändille helppoa ja tyypillistä vai lähdettiinkö kokeilemaan jotain uutta?

Mors Principium Est - Dawn of the 5th Era (2014)Ville: Levy luotiin samalla lailla kuin viime levykin. Andy teki kotonaan riffejä ja biisin pätkiä, jotka hän sitten emailasi minulle ja minä kommentoin, mitä mieltä niistä olen. Monta kertaa Andy joutui kirjoittamaan uusia riffejä ja muuttamaan riffien järjestystä, mutta kuitenkin loppujen lopuksi saatiin levyllinen biisejä valmiiksi. Meille tämä järjestelmä ei enää ollut uusi, joten kaikki meni ihan ok.

Kyseinen levy on ensimmäinen, jossa on mukana kitaristinne Kevin Verlay, toiko hän jotain uutta studiotyöskentelyyn?

Ville: Noo, Kevin ei soita vielä tällä levyllä riffiäkään, eikä säveltänyt riffiäkään, joten Kevin ei vaikuttanut tähän levyyn millään tavalla.

Mitä voisit kertoa levyn sanoituksista, onko lyriikallinen tyyli samanlaista kuin edellisillä levyillä? Mitä aiheita levyllä käsitellään?

Ville: On. Hah hah. Mitä aiheita? No, yhdessä enkelit kostavat, kun ihmiset tappoivat jumalan, yhdessä ollaan Sota, näin esimerkiksi.

Levyltä on lohkaistu yksi sinkkubiisi, nimeltään “Monster in Me“ ja se on myös Mors Principium Estin uran ensimmäinen biisi, josta on tehty musiikkivideo, miten kappale valikoitui ensimmäiseksi näytteeksi ja miten syntyi ajatus musiikkivideon tekemisestä?

Ville: Ajatus musiikkivideosta on ollut olemassa jo aikojen alusta. Aiemmin meillä ei vain ole ollut taloudellista mahdollisuutta tehdä laadukasta musiikkivideota, joten siksi video tehtiin vasta nyt. Syy miksi valitsimme kyseisen biisin, on se, että meidän mielestämme se on sellainen helppo biisi. Siinä on paljon meille tyypillisiä juttuja ja kuten sanoin, se on sellainen helposti kuunneltava biisi. Se ei ole kenenkään mielestä levyn paras biisi, mutta me nyt päädyimme siihen kuitenkin.

Millaista musiikkivideon kuvaaminen oli, ja onko tulevaisuudessa luvassa lisää musiikkivideoita?

Ville: Kuvaaminen oli aika raskasta. Kuvasimme Englannissa ja oli varmaan Englannin historian kuumin päivä, joten oli aikas tuskaisen kuuma vetää biisiä edestakaisin helvetin kuumassa hallissa noin 9 tuntia. Mutta muuten ihan ok. Uskoisin myös, ettei tämä jää meidän viimeiseksi videoksemme.

Millä tavalla levy eroaa bändin aikaisemmasta tuotannosta? “And Death Said Live… “ oli mielestäni melodisempi levy kuin aikaisemmat tuotokset, jatketaanko samaa linjaa uudella levyllä?

Ville: Monet ovat sanoneet, että tämä levy on paljon melodisempi kuin mikään muu levymme. En nyt osaa sanoa, onko asia noin minunkin mielestäni, mutta erittäin melodinen levy tämä kuitenkin on. Ja miten tämä nyt eroaa muista levyistä? Mielestäni ihan samalla tavalla kuin Inhumanity eroaa The Unborn -levystä tai kuin The Unborn eroaa Liberation-levystä. Eli kyllä se eroaa, mutta silti materiaali on tuttua Morssia. Ja tämä on minun mielipiteeni. Ei me lähdetty keksimään pyörää uudestaan, mutta mielestäni ei myöskään julkaistu jo julkaistua levyä uudelleen.

Tuleva levy julkaistaan Japanissa 19.11 ja U.S.A:ssa 2.12. Suomi ja muu Eurooppa joutuvat odottamaan joulukuun viidenteen, miksi näin?

Ville: Siksi, koska Japanin firma haluaa (vaatii) aina julkaista levy ennen muita. Se, että Eurooppa tulee USA:n jälkeen, on sitten taas AFM levyfirman päätös. Meillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä julkaisupäivien kanssa. Eikä meitä loppujen lopuksi edes kiinnosta, milloin levy ulos tulee missäkin, kunhan vain tulee, eikä sitä joudu odottamaan vuosia. Hah hah.

Luvassa on myös muutamia keikkoja Japanissa joulukuun alussa, onko luvassa kenties keikkoja myös Suomessa, mahdollisesti ensi kesän festareilla tai pienoinen kiertue jo aiemmin?

Ville: No joo, nyt on jo lupa ilmoittaa, että Nummirockissa soitamme jälleen 2015. Muita keikkoja Japanin lisäksi ei ole vielä varmistunut. Toivomme, että taas pääsisimme jollekin hyvälle rundille.

Mors Principium Est perustettiin 15 vuotta sitten, minkälaisia huippuhetkiä tähän aikaan mahtuu ja olisitko uskonut vuonna 1999 että bändi on julkaisemassa uutta levyä vuonna 2014?

Ville: Joo-o, onhan tässä jo aikaa kulunut. Enää ei olla edes nuoria. Ihan rehellisesti sanottuna, vuonna 1999 minä en vielä edes ollut bändissä ja vuonna 2000 ei todellakaan mietitty, missä bändi on edes 5 vuoden päästä. Silloin tähdättiin vain levysopimuksen saamiseen ja ensimmäisen levyn julkaisemiseen. En tälläkään hetkellä suunnittele tai mieti kovin pitkälle tulevaisuuteen.

Kuten jo sanottu, Mors Principium Est on pyörinyt kuvioissa jo 15 ja levyt ovat olleet niin kriitikoiden kuin fanienkin mieleen, silti bändi ei ole noussut niin isoon valokeilaan kuin jotkut genretoverinsa Suomessa. Onko tähän olemassa mielestänne mitään erityistä syytä, ja tuntuuko koskaan siltä, että suuruuteen ei nousta, vaikka kuinka hyvä levy väännettäisiin?

Ville: No minun mielestäni ainakin osasyynä on se, että emme ikinä päässeet kiertueille. Saimme kyllä tarjouksia, mutta silloinen levyfirma ei ollut valmis auttamaan meitä kiertueiden suhteen taloudellisesti, joten kiertueet jäivät tekemättä. En kyllä oikeastaan keksi mitään muutakaan syytä. Ja tietenkin se 5 vuoden ”tauko” ei auttanut asiaa, mutta uskoisin ja toivoisin, että tilanne nyt hieman muuttuisi. Onhan se jo hieman muuttunutkin. Ja tuosta ”suuruuteen ei nousta vaikka hyvä levy väännettäisiin?”. No, siihen en osaa vastata, mutta sitä en ymmärrä, että miten bändit, jotka suoltavat jotain aivan järkyttävää kuraa, voivat nousta suuruuteen. Se on vain väärin.

Kiitoksia haastattelusta!

https://www.facebook.com/MPEofficial

Haastattelu: Samuli Jalonen