Mors Subita

Kirjoittanut Samuli Jalonen - 27.2.2015

Mors Subita 2015Oululainen melodista death metallia soittava Mors Subita julkaisee toisen studioalbuminsa ”Degenerationin” 20.3.2015. Bändin perustajajäsen Mika Lammassaari on monille tuttu myös bändeistä Eternal Tears of Sorrow ja Wolfheart, joissa mies soittaa kitaraa. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse bändin miehistön ja kyseli kitaristi Mika Lammassaarelta ja laulaja Eemeli Boddelta hieman tulevasta levystä ja vuoden 2015 suunnitelmista.

Morjensta! Mitenkäs asiat sujuvat Mors Subitan leirissä?

Mika Lammassaari: Moro moro! Sujuu oikein hyvin, kiitos kysymästä. Täysi häkä päällä näin uuden levyn julkaisun kynnyksellä tietty. Bändin kanssa treenaillaan kovasti ja hiotaan keikkasettiä kuosiin. Soittotreenien lisäksi minä, Saukkonen ja Junttila ollaan myrskyn silmässä julkaisun tuotantopuolen kanssa. Paljon on hommaa ja hässäkkää, mutta todella hyvä meininki vallitsee kaikkinensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Bändiltä on tulossa kohta puolin uusi levy, joka kantaa nimeä ”Degeneration”. Mitä voisit kertoa levyn luomisprosessista?

Mors Subita Degeneration 2015Mika Lammassaari: Morsin debyytin jälkeen oli takki aika tyhjä. ”Human Waste Compressionille” oli puristettu kaikki siihen mennessä kertyneet parhaat idikset yhteen läjään. Uuden levyn kanssa aloitettiin taas täysin puhtaalta pöydältä. Vaikka uusien biisien demoja oli jo olemassa ”Human Waste Compressionin” nauhoitusten aikana, tuntuivat idikset keskenään kuitenkin suhteellisen irtonaisilta toisiinsa nähden. Noh, siinä välissä tehtiin Eternal Tears Of Sorrow’n kanssa uusi levy, jonka tiimoilta mulle kertyi iso sävellyksellinen vastuu, hieman yllättäenkin. Siitäkin kuitenkin selvittiin ehjin nahoin ja ainakin omasta mielestäni varsin positiivisin lopputuloksin.

Eternal Tears of Sorrow’n levyn nauhoitusten jälkeen alkoi tosissaan tapahtua sävellyspuolella Morsinkin kanssa. Vuosien 2012 ja 2013 vaihteessa alkoi olla jo selkeä kuva siitä, millainen levy tullaan tekemään. Muutama uusi biisikin tuli siinä sävellettyä, varattiin studio ja aloitettiin armoton treeniurakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Rummut nauhoitettiin Ahti Kortelaisen kanssa Tico Tico -studiolla kesällä 2013, minkä jälkeen jatkettiin meikäläisen kotistudiossa Oulussa äänitykset loppuun. Äänitykset itsessään menivät suhteellisen kivuttomasti läpi, tosin kotioloissa nauhoittamisessa on omat haasteensa. Terveiset vaimolle ja kiitokset pitkistä hermoista!

Millä tavalla ”Degeneration” eroaa ensimmäisestä levystänne? Lähdettiinkö tarkoituksella hakemaan levylle jotain erilaista vai pyrittiinkö tyyli pitämään samanlaisena?

Mika Lammassaari: Ei haluttu lähteä seikkailemaan liian kauas debyytistä, miksipä sitä hyväksi todettua muottia särkemään. Toisaalta omaa sävellysprosessia on todella vaikea lähteä tietoisesti ohjailemaan.. tai ainakin lopputulos on tiettävästi armotonta paskaa.

Joka tapauksessa, ovathan monet muutokset matkalla varmasti muokanneet soundiamme bändinä. Uusien jäsenien mukaantulo on selkeästi yksi tekijä. Eemeli ja Ville ovat tuoneet mukaan oman mausteensa, ja jätkät ovat kyllä hoitaneet omat tonttinsa paremmin kuin hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Soundien puolesta sitten mennäänkin uusin sävelin, eli levyn on miksannut ja masteroinut eri tahot kuin viimeksi. Soundeilta halusimme sopivan sekoituksen uutta ja vanhaa ja soittosuorituksiin haluttiin jättää eloa kuten debyytilläkin.

Biisimateriaalin puolesta on menty piirun verran melodisempaan suuntaan ja ote on hieman teknisempi kuin debyytillä. Samat perusainekset siellä biiseissä kuitenkin kuuluvat. Periaatteessa jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin, hiiliä vain nakellaan pesään nyt hieman ahkerammalla tahdilla.

Mitä voisit kertoa levyn lyriikoista? Minkälaisia teemoja levy käsittelee?

Eemeli Bodde: ”Degenerationin” lyriikat käsittelevät lähinnä ihmiskunnan vikoja, vokalistin omakohtaisia kokemuksia sekä ihmismielen ja ihmisten synkkiä puolia. Turhat hienoudet on jätetty pois kokonaan ja lyriikoissa mennään suoraan asiaan sen kummemmin kiertelemättä. Vertauskuviin ei levyn sanoja selatessa tule juurikaan törmättyä. Esimerkiksi levyn avausraita ”Degenerate” kertoo siitä, kuinka nykypäivänä ihmiset rappeutuvat ja taantuvat hiljalleen takaisin alkukantaiselle tasolle. Alkuaikojen ihminen joutui esimerkiksi tappamaan selvitäkseen. Nykyään henki riistetään joko omaksi iloksi tai jonkin materiaalisen tavoitteen saavuttamiseksi. Löytyy levyltä positiivisempaakin lyriikkaa, jopa mieltä kohottavaa tekstiä, joten aivan koko ajan ei mennä synkällä sektorilla. Suurin osa sanoista on kirjoitettu niistä asioista, joita tulee nähtyä jokapäiväisessä elämässä ja joita itse on kokenut, tietenkään sitä ihan pientä fiktion hiventä unohtamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Levyn miksaajana toimi Aksu Hanttu ja sen masteroi Svante Försbäck, molemmat kohtuullisen tunnettuja nimiä musiikin alalla. Miksi juuri nämä herrat valikoituivat työstämään albumia ja oliko työskentely heidän kanssaan toimivaa?

Mika Lammassaari: Aksuhan on rautainen ammattilainen ja lisäksi myös helvetin mukava jätkä (ja komea). Pyörittelimme muutamaa vaihtoehtoa suhteellisen pitkäänkin, mutta bändin kollektiivinen päätös oli valita Aksu hommaan. Homma toimi, joten mitäpä tuota sen enempää ihmettelemään.

Svante tuli mukaan Aksun suosituksesta. Pro-mies vailla vertaa ja tunsi Aksun tekemää soundia hyvin jo entuudestaan. Kun aikataulutkin loksahtivat kohdilleen, oli valinta helppo.

Ensimmäisen levynne julkaisi Violent Journey Records, mutta tulevan levynne julkaisijana toimii Wolfheart-debyyttialbuminkin julkaissut OneManArmy. Miksi juuri OneManArmy valikoitui levyn julkaisijaksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Mika Lammassaari: Violent Journey lopetti toimintansa, joten uusi lafka piti löytää. Tuotimme suunnilleen kaiken julkaistavan materiaalin valmiiksi ennen hakuprosessin aloittamista, ja Tuomas Saukkonen, eli OneManArmyn vetäjä, suostui tulemaan avuksi uuden yhtiön metsästyksessä. Lopulta aikataulut venähtivät bändistä riippumattomista syistä niin paljon, että oikean lafkan löytyessä olisi kesä 2015 ollut jo hyvinkin taputeltu ennen mahdollista julkaisua jne. Tämä kuvio tuntui kaikkinensa venyttävän julkaisuprosessia niin kohtuuttomiin mittoihin, että päätimme puskea lätyn pihalle keskenämme Tuomaksen levymerkin kautta. Tuomas on ollut korvaamattoman iso apu matkan varrella. Todella pro-tason ukko kaikkinensa!

Luvassa ovat levynjulkkarikeikat Oulussa ja Helsingissä levyn julkaisuviikonloppuna. Onko tämän jälkeen odotettavissa keikkailua esimerkiksi kesän festareilla?

Mika Lammassaari: Soitamme näillä näkymin ainakin Jalometallissa (7.-8.8.2015), ja toinenkin festariveto on jo varmistunut, mutta sen julkistus tulee myöhemmin. Muutamalle muulle festarille olisi vielä haku vetämässä, toivotaan että ne tärppäävät!

Olette julkaisseet YouTubessa ”Making of” -videosarjaa levyn teosta. Mistä saitte idean ryhtyä tekemään tällaista?

Mika Lammassaari: Ajatus tuli itse asiassa Tuomakselta. Olemme olleet suhteellisen hiljaa levyn tekoprosessin ajan, joten mikäpä olisi parempi tapa korvata faneille hiljaiselo kuin lataamalla linjoille tasaisin väliajoin jotain uutta päivitystä ja vieläpä videon muodossa.

Levyltä aiotaan teaserin mukaan lohkaista kaksi musiikkivideota. Voitko kertoa, mistä kappaleista videot tehdään ja tulevatko ne olemaan ns. ”soittovideoita” vai juonellisia musiikkivideoita?

Mika Lammassaari: Olemme kuvanneet kaksi musiikkivideota, ja näinä päivinä valmistuu myös Mors Subitan ensimmäinen lyriikkavideo. Musiikkivideot on tehty suhteellisen räyhäkkäisiin kappaleisiin; lyriikkavideolla on hieman groovaavampi ja melodisempi meininki. Toisella musiikkivideolla keskitytään soittoon ja toinen on juonipainotteinen. Eli monenlaista matskua on luvassa.

Kuka on tehnyt levyn kansitaiteen? Onko sama henkilö tehnyt myös sen myös ensimmäiselle levylle?

Mika Lammassaari: Kyllä, kyseessä on sama mies eli Heino Brand (Brandmerkk). Debyytin kannet onnistuivat sen verran hienosti, että päätimme jatkaa yhteistyötä myös ”Degenerationin” kohdalla. Monipuolinen artisti, jolla on aina tarjota useampi vaihtoehto, mistä valita. Bändin promokuvista vastaa palkittu valokuvaaja Onni Wiljami Kinnunen.

Mors Subita perustettiin jo vuonna 1999, mutta vuonna 2015 teiltä on tosiaan ilmestymässä vasta toinen kokopitkä studioalbumi. Mistä syystä levyjä ei ole vuosien varrella tullut useampia?

Mika Lammassaari: Emme halua julkaista puolivalmista paskaa! Toki tähän voisi itkeä kaikenlaista miehistönvaihdoksista ja taloudellisista haasteista, mutta tuo ensimmäinen lause homman kuitenkin nitoo loppupeleissä. Monissa asioissa on menty perse edellä puuhun, ja sen takia aikaa on kulunut välillä liiaksikin. Mutta niin, mikäpä bändi ei olisi, joten itkut sikseen. Halutaan tehdä tätä hommaa mahdollisimman hyvin ja rehellisesti itsellemme, ettei tarvitse vanhoilla päivillä kiikkustuolissa hävetä. Olen helvetin iloinen ja ylpeä, että armon vuonna 2015 Mors Subita julkaisee toisen albuminsa!

Kiitoksia haastattelusta! Sana on vapaa tässä lopussa, mikäli haluatte sanoa jotain faneille.

Mika Lammassaari: Laittakaahan levy ennakkotilaukseen tästä vierestä.

Ennakkotilaajille on luvassa kaksi bonuskappaletta digilatauksena. Ja tulkaa tsekkaamaan meidät keikoille julkkariviikonloppuna 20.03. Helsinkiin PRKL klubille ja 21.03. Oulun Hevimestaan! Kesäfestarit sitten kanssa haltuun vähintäänkin Jalometallin osalta!

https://www.facebook.com/morssubita

Haastattelu: Samuli Jalonen