Mors Subita: ”Into The Pitch Black” – tuhti ja taidolla kasattu annos päälle vyöryvää melodista death metallia

Mors Subitan muutaman vuoden levytystauko saa päätöksensä huhtikuun 6. päivä, kun yhtye julkaisee Inverse Recordsin kautta kolmannen pitkäsoittonsa nimeltään ”Into The Pitch Black”.  Oululaisten viimeisin kokopitkä on vuoden 2015 ylistystä kerännyt ”Degeneration”, joka jätti seuraajalleen melkoisen isot saappaat täytettäväksi. Onneksemme ”Into The Pitch Black” lunastaa kasaantuneet odotukset ja lataa päälle vielä aimo annoksen aiempaakin väkevämpää turpasaunaa. Albumi tulee varmasti nousemaan tämän vuoden merkittävimpien suomalaisten metallijulkaisujen joukkoon, ellei jopa ihan sinne terävimpään kärkeen. Kyseessä on äärimmäisen tiukka ja hyvältä soundaava melodisen death metallin tuotos, jossa on osuttu nappiin oikeastaan kaikessa.

Mors Subita yhdistelee sujuvasti melodista kitarakoukerointia ja matalavireistä groovailua. Edellisten julkaisujen tapaan ”Into the Pitch Blackilla” keskeisessä roolissa ovat yhtyeen lahjakkaan kitaristin Mika Lammassaaren taidokkaat kitarasoolot ja -maalailut, jotka kannattelevat albumin melodiikkaa. Tunnustusta on ehdottomasti annettava myös kakkosalbumi ”Degenerationin” kohdalla bändin kelkkaan hypänneen Eemeli Bodden vihaisena ärjyvästä laulusta, jonka voi Suomen metallikentällä sanoa olevan tyylilajissaan vertaansa vailla. Mieleen tulee välillä väkisinkin Meshuggahin Jens Kidman. Kokonaisuutena albumin soundimaailma on miellyttävän täyteläinen ja lihaisaa soundia on selvästi hiottu huolella ja ajan kanssa. Yhtyeen puskeva ja vihainen energia todella välittyy ja jättää kuulijansa odottamaan paljon bändin live-esiintymisiltä.

Albumin biisikattaus on kautta linjan laadukas ja hyvin rytmitetty, eikä notkahduksia esiinny. Sopivaan kolmen vartin mittaan särmätty albumi toimii tiukkana pakettina, joka kestää varmasti monta kuuntelukertaa. Mikäli on tarpeellista, toimivat kokonaisuudesta irroitettuna parhaiten rauhallisen intron jälkeen äkäisesti ryntäävä ”As Humanity Weeps”, mahtavalla kitarasoololla varustettu melodinen ”Defeat” sekä suorastaan kaunis ”Shadows”. Erityismaininta vielä brutaalisti päälle vyöryvästä ”Fear Is Just the Beginning” -kappaleesta, joka edustaa albumin ylivoimaisesti hyökkäävimpänä raitana. Levyllä tunnelmat vaihtuvat sujuvasti ja dynaamisesti kauniiden melodiakiekuroiden ja ajoittain grindailuksikin äityvän turpaanvedon välillä. Päätösnumeron osan saanut ”The Void” toimii hienona loppukaneettina ja kiteyttää vielä kerran albumin ja sen synnyttäneen Mors Subitan vahvuudet. Heti vuosituhannen alussa tarinansa aloittaneen yhtyeen tie on johtanut äärimmäisen laadukkaaseen ja merkittävään teokseen, jonka myötä ainakin allekirjoittanut odottaa yhtyeen nousevan suuren metallikansan tietoisuuteen niin Suomessa, kuin ulkomaillakin. Mors Subitan voikin nähdä Suomen levynjulkaisukeikkojen lisäksi myös Japanissa, jossa yhtye tekee kolme keikkaa päättäen urakkansa Tokioon.

9/10

Kappalelista:
1. Path To the Abyss
2. As Humanity Weeps
3. Dead Sun
4. Defeat
5. Into the Pitch Black
6. Alas
7. I, God
8. Vultures
9. Fear Is Just the Beginning
10. Shadows
11. The Void

Kirjoittanut: Henrikki Nieminen

Kommentoi julkaisua