Mors Subita

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.7.2011

Oululainen aggressiivista ja menevää death metallia soittava Mors Subita on debyyttilevyn julkaisun äärellä. Jätkät ovat aikaisemmin julkaisseet neljä demoa, jotka ovat saaneet todella hyviä arvosteluja mediassa. Bändi oli esiintymässä Jyrkkä Rock -festivaaleilla ja heittikin yhden viikonlopun kovimmista keikoista. Infernaalisesta lämpötilasta huolimatta jätkät jaksoivat kertoa Kaaoszinelle kuulumisiaan ja tulevaisuuden suunnitelmiaan. Haastattelussa koko bändi: kitaristit Mika ja Tero, vokalisti Hape, basisti June sekä rumpali Juha.

Teiltä on tulossa debyyttilevy, millä mallilla se on?

Mika: Levy on valmis ja sille etsitään julkaisijaa. Julkaisija ei ole vielä tiedossa, mutta kiinnostavia yhteydenottoja on tullut. Rummut nauhoitettiin studiossa ja loput treenikämpillä. Levyssä oli paljon säätämistä, ja esimerkiksi kitarat piti nauhoittaa useamman kerran. Laskin tuossa, että levylle on nauhoitettu yli 300 kitararaitaa.
Hape: Ongelmia oli muutenkin, kun piti treenikämppä vaihtaa välillä. Levy-yhtiöihin on oltu yhteydessä, mutta nimiä ei ruveta huutelemaan, koska mitään varmaan ei ole vielä sovittu.

Mitä tuleva ”Human Waste Compression” pitää sisällään?

Mika: Levyllä on yksitoista biisiä, joista kolme on aikaisemmin julkaistu demoilla.
June: Otettiin muutama kova biisi demoilta ja sovitettiin ne sopimaan muuhun levyyn.
Hape: Siinä on levyllinen tosi kovia biisejä, joista voidaan olla ylpeitä.

Miten uusi materiaali eroaa vanhasta?

Tero: Kappaleet on teknisempiä ja nopeutta on nostettu, mutta nopeus ei ole kaikki kaikessa. Biisit pitää voida soittaa hyvin, ja nopeuden pitää olla taitojen kanssa tasassa.
Mika: Yritän aina tehdä entisiä monipuolisempia biisejä ja kehittyä joka levyllä. Kyllä sen huomaa, että bändi on ollut kasassa jo kymmenen vuotta.
Hape: Meillä on bändissä kaksi, jotka tekee koko ajan teknisempää tavaraa, minä sekä Juha taas koetetaan niitä rauhoitella, mutta raskaita nämä uudet biisit todellakin ovat.

Teillä on takana neljä demoa, miltä tuntuu nousta ns. ”oikeaksi” bändiksi tulevan julkaisun myötä?

Hape: Hyvällehän se tuntuu, mutta en halua mitenkään halveksia demoaikoja. Silloin on kannukset hankittu eikä ilman niitä olisi debyyttiä luvassa.
Mika: Kyllähän sitä saa pikkuisen ylpeä olla, varsinkin kun meidän viimeisin demo sai todella hyviä arvosteluja.
Juha: Toivottavasti sama linja jatkuu uudella julkaisulla.

Oulusta on noussut hyvin paljon kovia metallibändejä, mistä tämä oikein johtuu?

Tero: Oulu on näillä leveyksillä ainoita paikkoja, joista bändeillä on mahdollisuus nousta ja saada keikkoja. Oululaisilla bändeillä on tietty näyttämisen halu ja myös pakko näyttää, jos haluaa saada näkyvyyttä.
Mika: Totta. Miksi eteläsuomalainen baari maksaisi maltaita siitä, että kuljettaa jonkin aloittelevan bändin Oulusta asti lämppäriksi isommalle bändille. Heillä riittää omia aloittelevia bändejä etelässäkin. Eli pitää tienata se näkyvyys, että pääsee muuallekin keikalle.
Hape: Oululaisilla bändeillä on myös hyvä kaverimeininki ja kaikki tukee toisiaan, joko mainostaen tai käymällä keikoilla.

Miltä näyttää keikkarintama?

Mika: Varsin hyvältä. Keikkoja on saatu varattua ympäri Suomea ihan mukavasti. Niitä on varattu ihan tulevaa levyä silmällä pitäen.
Hape: Ja on myös tulossa sellaisia keikkoja, joista ei voi vielä huudella.

Vapaa sana?

Juha: Käykää katsomassa kotisivuja, koska sieltä voi tilata paitaa ja levyäkin, kunhan se saadaan valmiiksi. Tällä hetkellä kotisivuilta voit kuunnella vanhemman ”Sounds Of Spite”- lätyn.
Mika: Tuoremmat tiedot löytyy Mors Subitan Facebook-yhteisöstä.

Todellakin käykää tutustumassa bändin tuotantoon heidän kotisivullaan, josta löytyy tulevat keikat sekä uusi musiikkivideo ”The Sermon”. Biisi on otettu tulevalta ”Human Waste Compression”  -levyltä ja sisältää päälle neljä minuuttia turpaan vetoa. Kotisivut ovat parhaimmillaan päivityksen alla, joten kaikki aikaisemmin mainitut tiedot löytyvät parhaiten Facebookista. Iso kiitos jätkille haastattelusta ja onnea tuleviin taisteluihin. Tämä haastattelija jää innolla odottamaan tulevaa pitkäsoittoa.