Mortiis – Eras

Norjalainen Mortiis on Emperorista tutun Håvard Ellefsen sooloprojekti, joka on myös miehen taiteilijanimi. Soolouralle lähdettyään on Mortiis tehnyt yli kymmen erilaista julkaisua. Helmikuun lopussa julkaisun saa ”Eras” niminen kokoelma, joka sisältää kolme täyspitkää levyä. Pakettiin kuuluu 1993 julkaistu debyyttilevy ”Født til å Herske”, 1996 tullut viimeinen norjankielinen levy ”Crypt of the Wizard” sekä 1999 julkaistu ensimmäinen englanninkielinen levy ”The Stargate”. Kyseiset levyt ovat ajalta jolloin Mortiis oli kokeellista ambient-musiikkia. Remasteroidun kokoelman julkaisee Earache Records.

”Født til å Herske” sisältää vain yhden kappaleen, joka on jaettu kahteen osaan. Levyllä on siitä huolimatta pituutta yli 50 minuuttia ja on pakko myöntää, ensimmäiseksi levyksi julkaisu on varsin rohkea. Mortiisin debyyttilevy luo kuulijalle eeppisen tarinan, jonka tunnelma on omaa luokkaansa. ”Født til å Herske” toimisi todella hyvin fantasiaelokuvan tai pelin taustamusiikkina. Hidastempoinen levy ei sisällä ollenkaan vokaaleja ja kitarat loistavat poissaolollaan. Levyllä on todellakin vain yksi kappale, joka on jaettu esimmäiseen ja toiseen osaan. Ensimmäinen osa biisistä on taustamusiikkia satumaiseen maailmaan, jossa aika on pysähtynyt. Toisen osan munkkikuorot tuovat uhkaavan kuvan maailmasta, jossa kaikki ei ole hyvin. Aika on harmittavasti tehnyt tehtävänsä, joten soundit ja useampi kohta biisissä kuulostaa tökeröltä.

”Crypt of the Wizard” on edeltäjänsä tavoin vokaaliton ja samankuuloinen levy. Poikkeuksena on, että nyt biisejä on kymmenen. Kappaleiden pituudet vaihtelevat kolmen ja yhdeksän minuutin välillä. Tämä on mielestäni toimiva ratkaisu, sillä nyt on levylle saatu useita eri teemoja ja tunnetiloja. ”Crypt of the Wizard” on edeltäjäänsä huomattavasti synkempi levy, joka myös miellyttää arvostelijan korvaa. Levyn parhaimpiin biiseihin nousee synkkä ”Da vi Bygde Tårnet”.”Crypt of the Wizard” kärsii myös samoista soundiongelmista kuten ”Født til å Herske”. Välillä on vaikea ottaa vakavasti levyä, joka kuulostaa 90-luvun alun tietokonepeliltä.

”The Stargate” on Mortiisin viimeisin ambient- levy ja ehdottomasti paras. Tällä kertaa mukana on kuorolaulantaa ja muutamia matalia korinoita. Taustalaulut hoitaa Cradle Of Filthistä tuttu Sarah Jezebel Deva. Soundit ovat parantuneet merkittävästi ja kappaleet ovat enemmän yksilöitä. Sanoitusten myötä levyn tarina myös avautuu paremmin. Levyn myötä myös Mortiis muuttui sooloprojektista oikeaksi bändiksi. Tunnelma on vahva ja yllättävän toimiva. Levyltä on vaikeaa valita parasta biisiä, mutta koko levyä parhainten kuvaa viidentenä kappaleena tuleva ”I Am The World”. Hatunnoston arvoinen levy, joka tulee varmasti pyörähtämään yön pimeiden tuntien aikaan arvostelijan soittimessa.

Mortiisin alkupään tuotantoa leimaa tietty rentous ja halu tehdä jotain erilaista. Se on harmitonta fantasiaa, joka ei varmasti miellytä kaikkia. Ei se sitä ole koskaan halunnutkaan. Tyylillisesti ja soundillisesti levyt on Burzumin kokeellisten levyjen kaltaisia; yksinkertaisia ja toimivia tietyissä tilanteissa. Niitä tuskin jaksaa autoa ajaessa kuunnella, mutta uskon että roolipelien ystävät tulevat arvostamaan levyn tunnelmallisuutta. Levyjä voi myös surutta suositella ambient-musiikin ystäville. Mortiisin uuden tuotannon fanit tuskin pitävät levyistä, mutta kehoitan heitä kumminkin kuuntelemaan levyt läpi.

”Eras” kokoaa kasaan levyt, jotka eivät ole mitään mestariteoksia. Uudempaa Mortiisia kuunnelleena oli mukava nähdä mistä kaikki on alkanut. ”Født til å Herske” ja ”Crypt of the Wizard” ovat sympaattisia levyjä, joita kuunnellessa huomaa tekniikan nopea kehityksen. ”The Stargate” toimii kolmikosta parhaiten nykypäivänä ja sitä voi suositella oopperametallin ystäville

5/10

”Født til å Herske” Kappalelista:

1.Født til å Herske part 1
2.Født til å Herske part 2

”Crypt of the Wizard” Kappalelista:

1.Ferden og Kallet
2.Bygde Tårnet
3.Under Tårnet’s Skygge
4.En Sirkel av Kosmisk Kaos
5.Vandreren’s Sang
6.Den Bortdrevne Regnbuen
7.Trollmannens Krypt
8.Stjernefødt
9.I Mørket Drømmende
10.Fanget i Krystal

”The Stargate” Kappalelista

1.Child of Curiosity & the Old Man of Knowledge
2.I am the World
3.World Essence
4.Across the World of Wonders
5.(Passing by) an Old and Raped Village
6.Towards the Gate of Stars
7.Spirit of Conquest/the Warfare
8.Army of Conquest/the Warfare (Ever Onwards)


www.mortiis.com/

Kirjoittanut: Janne Partanen

Kommentoi julkaisua