Mortiis – The Great Deceiver

Kirjoittanut Pasi Huttunen - 8.3.2016

Levyn vahvin rykäys lienee ”The Demons are Back”. Se edustaa hyvin Mortiisin 4. maaliskuuta julkaistavan ”The Great Deceiver” -levyn kokonaisuutta, ja palikat ovat siinä loksahtaneet kohdalleen. Kuulijalle ei kuitenkaan tule takaisin demoneja, vaan lähinnä menneet ajat. ”The Great Deceiver” on tiukasti kiinni 90-luvun puolivälissä. Levy on kohtalaisen tiukkaa ysäri-industrialia ilman tietoista retroilua. Silloin aikoinaan tämä olisi ollut turvallisempi ja helpommin lähestyttävä vaihtoehto Trent Reznorin touhuille.

Tekeminen on kautta levyn tasaisen varmaa, mutta kunnollista dramaturgiaa ei levyltä ole hahmotettavissa. Parilla ensimmäisellä kuuntelulla ”The Great Deceiver” ei avaudu oikein millään tavalla, mutta hitaasti sieltä kaivautuu esiin laadukasta musiikkia. Jo mainittu ”The Demons are Back” saattaa hyvinkin raskaahkossa, hyvin rytminsä löytävässä konejyskytyksessään ja hittikertsissään päätyä jollekin soittolistoistani.

Muita hiukan paremmin mieleen jääviä biisejä ovat suvantovaiheen levyllä aloittava akustisella kitaroinnilla konesoundia värittävä ”Hard to Believe” ja aina 80-luvulle saakka matkaava, lähes popin puolelle heittäytyvä ”Scalding the Burnt”. Sikäli kunnianhimoisesti levy on tehty, että mitään selkeitä täytebiisejä ei mukana ole.

Emperorin basistina sarkansa aloittanut norjalainen Håvard Ellefsen eli Mortiis on tällä levyllä jättänyt black metallin jo kokonaan pois, eikä hänen ambient-seikkailuistaankaan ole levyllä kovin paljoa kuultavissa. Jo vuoden 2005 ”The Grudge” oli selkeä siirtymä kohti industrialia, ja ”The Great Deceiver” on sitä jo lähes tyylipuhtaasti. Genrerajojen rakosista tosin kurkistellaan välillä myös raskaamman elektronisen tanssimusan puolelle. Ei tämä nyt sentään Scooteria ole, vaikka vähän sellaistakin äänimaailmaa aika ajoin pilkistelee. Levyn laatua nämä vaikutteet eivät kuitenkaan heikennä, vaan enemmänkin ne tuovat kovasti kaivattua väriä, kun puhtaasta mustasta on muuten edetty lähinnä harmaasävyihin.

Kokonaisuutena levy on periaatteessa laadukas, mutta puuduttava. Tämä olisi ollut todella kova sana vähän yli 20 vuotta sitten.

6/10

Kappalelista:
1. The Great Leap
2. The Ugly Truth
3. Doppelganger
4. Demons Are Back
5. Hard to Believe
6. Road to Ruin
7. Bleed Like You
8. Scalding the Burnt
9. The Shining Lamp of God
10. Sins of Mine
11. Feed the Greed
12. Too Little Too Late

Kirjoittanut: Pasi Huttunen