Mummon muusia – Ennakkoarviossa Journeyn ”Freedom”

Kirjoittanut Markku Siira - 1.7.2022

Korkealta ja kovaa laulamisen radioystävällinen johtotähti Journey tyrkkää markkinoille uuden levynsä heinäkuun kahdeksas päivä. ”Freedom” on yhtyeen viidestoista studioalbumi ja edeltävästä ”Eclipse”- lätystä on päässyt vierähtämään jo 11 vuotta. Uutukaisen ovat tuottaneet orkesterin kitaristi Neal Schon, kosketinsoittaja Jonathan Cain ja rumpali Narada Michael Walden.

Aloitusbiisi ”Together We Run” kilkutetaan käyntiin pianolla. Touhu on herkkää ja kliseistä. Arnel Pinedan laulu soi tutun kirkkaana, kuin esi-isä Steve Perryllä ikään. Rytmiryhmä astuu huoneeseen ja bridge vakuuttaa. Rumpusoundit ovat hämmentävän laiskat ja suorastaan vanhanaikaiset. Sävelet soivat moneen kertaan kuultuina. Kitarasoolo lykkii menemään jokaiselta aiemmalta albumilta tuttua latua. Kertosäe on hajanainen, muttei ärsytä korvaa. Levyn neljäs viisu ”You Got the Best of Me” starttaa Eppu Normaali– kitaralla. Meininki on hittivetoista ja mieleen palaavat vanhat Journey– klassikot. Väliosa johtaa sujuvasti korvaluuhun iskostuvaan kertikseen. Kitara nakuttaa ja syntetisaattori ujeltaa aikakoneena 80-luvulle. Paketti on tiivis ja odotukset täyttävä. Tunteen varmistaa faktaksi turvallisenkaunis kitarasoolo, joka muuntuu lopun lähestyessä näppäräksi progeiluksi. Biisi on kaikkineen mainio, eikä sitä pilaa lopputöksähdyskään.

The Way We Used to Be” on hard rock- hölkkää. Biisi on lyhyehkö korvamato, jonka kertosäe on toimiva ja syntsa hivelee kaiuttimia. Kitarasoolo uikutetaan jälleen tutulla otteella ja tutuin tavoin. Lopputulos on kerrassaan mitätön. Ja vaikka laulun ajoittainen kuiskauksenomaisuus yllättää ja ilahduttaa, jää ”The Way We Used to Be” lähinnä albumin täytebiisiksi. ”After Glow” käynnistyy kuten enin osan levyn kappaleista: Koskettimilla ja supisuloisella laululla. Syntikka on erinomainen ja ns. laulumuuri rakennettu taitavasti. Rummut esittäytyvät muulle orkesterille vasta kahden minuutin rajapyykillä. Tunnelmaltaan biisi poikkeaa edukseen tavanomaisesta teiniromanssista. Kitarasoolo soi muun soittamisen taustalla pitkään. Lyömäsoitinmekastus kampittaa kuulijan loppumetreillä ja feidi latistaa muutoin hyvän yrityksen.

All Day and All Night” rasittaa kättelyssä kököllä nimellään Kissin mestariteosten tapaan. Rumpusoundit pyyhkäisevät kuitenkin negatiiviset tunnelmat tiehensä. Soundit ovat edelleen oudot, mutta vallan hyvät. Sutjakka komppi nelistää eteenpäin ja basso ramppaa taustalla. Ainekset ovat kepeät, mutta tulos silti toivottu. Peukkubasso, kiihkeä tunnelma ja tiukka kertosäe jättävät kauniin muiston. Levyn päättävä ”Beautiful as You Are” lällyillään akustisesti alkuun Extremen tyyliin. Laulu on niin pliisua, että suorastaan oksettaa. ”Open Arms” kurottelee kaukaisuudesta karvaisia käsiään… Levylle on pyritty tekemään maailman kaunein biisi, mutta lopputulos uppoaa patetian syvänteeseen. Bändin yhtyessä soittoon on touhu niin Journeyta kuin olla voi. Kappale tosin paranee heittämällä siinä kohden. Väliosa pakottaa kaivamaan joukolla sytkärit esiin ja kertis on sujuva kaikilla mausteilla. Osien edestakaisen hieromisen keskeyttää melodinen ja hidas kitarasoolo. Neoproge- osa yllättää valmistautumattoman kuulijan. Lisää mittaa roikkuvaan leukaan tarjoilee rumpusoolo, kunnes biisi lopetetaan introsta tuttuun lässyn lässyyn.

”Freedom” ei tarjoile mitään uutta Journeyn kartastolla, mutta jokainen rasti käydään läpi juuri oikein askelmerkein. Teiniraastavuus pakottaa rintaa ja hunaja valuu jokaisesta ruumiin aukosta. Jopa Whitney Houston olisi moisesta homogeenisyydestä ja äärisentimentaalisuudesta kateellinen. Journeylla on vannoutunut yleisönsä, joka saa uuden albumin myötä leipänsä päälle juuri sitä mitä leikkelehyllystä hakikin. Vaikka musiikki on kuin jo mummolasta tuttua päivällishuttua, on se silti omassa genressään edelleen relevanttia. Ei ehkä järin innovatiivista tämän päivän mittarilla, mutta saa siitä huolimatta raavaammankin miehen alahuulen väpättämään muutaman krapulakaljan jälkeen.

Kappalelistaus:

 1. Together We Run
 2. Don’t Give Up on Us
 3. Still Believe in Love
 4. You Got the Best of Me
 5. Live to Love Again
 6. The Way We Used to Be
 7. Come Away with Me
 8. After Glow
 9. Let It Rain
 10. Holdin’ On
 11. All Day and All Night
 12. Don’t Go
 13. United We Stand
 14. Life Rolls On
 15. Beautiful as You Are