Kuva: Juho Virinkoski

”Musiikin tekeminen on loppujen lopuksi kovin intuitiivista” – haastattelussa uutta musiikkia ”Thelma & Louise” -singlen muodossa julkaissut Frail

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 17.2.2024

Modernia raskasta rockia soittava kotimainen Frail julkaisi viime vuonna paluualbuminsa ”Stand by Me in the Storm”. Tummasävyisissä tunnelmissa liikkuneen levyn julkaisun jälkeen bändille kuuluu jälleen uutta, ja Kaaoszine vietti mukavan juttutuokion yhtyeen jäsenten kanssa. Rupattelemaan saapuivat laulaja Tarmo, kitaristi Joel sekä rumpali Nikke. Lue haastattelu kokonaisuudessaan alta.

Moikka Frail ja tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun! Miten vuosi 2024 on lähtenyt liikkeelle, mitä tällä hetkellä kuuluu?

Tarmo: Viime vuonna oli iso puristus pistää bändi taas kasaan ja saada paluulevy valmiiksi. Emme ole enää mitään nuorukaisia, toki pois lukien Nikke tietysti. Elämässä on muutakin, eikä voinut keskittyä pelkästään albumin tekoon, niin sen valmiiksi saattaminen ja keikkojen järjestäminen oli niin sanotusti aikamoinen puristus. Minulla on tämän kaiken jälkeen niin sanotusti tasapainoon pääseminen ja jälleen seuraavalle tasolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joel: Tosiaan, viime vuonna pöhistiin jälleen keikkaa levyn tiimoilta, ja nyt alkuvuosi on ollut sen suhteen hieman hiljaisempaa. Mutta on toki sitten puuhattu kaikkea muuta koko ajan eli ei olla levätty laakereilla.

Nikke: Tänä vuonna on ruvettu työstämään jo uutta musiikkia.

Millainen vastaanotto teidän paluualbumillenne tuli? Miltä ylipäätään tuntui tehdä paluu pitkän tauon jälkeen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarmo: Olisi niin paljon asioita, joita tuohon liittyen voisi sanoa, mutta niitä on ehkä tullut jo purettua sinkkujulkaisujen yhteydessä. Mutta se prosessi oli minulle aika iso möykky tuolla sisällä kaikki nämä vuodet. Paljon on joutunut käsittelemään asioita ja ehkä puristanut sitä mailaakin liikaa. Kun on aikanaan unelmoinut todella isosti musajutuista ja sen aiheen ääreen palasi, niin tuli totta kai mietittyä, mitä voi vielä saavuttaa, riittääkö se minulle ja meille kaikille. Niiden tunteiden tasapainottelu on ollut aika raskastakin – ei pelkästään minulle vaan myös muille Frailin jäsenille.

Joel: On ollut monenlaista. Silloin, kun lähdettiin puhaltamaan tätä touhua uudestaan henkiin, niin olihan se mielenkiintoista katsoa, miten prosessi lähtee käyntiin. Oli mukava huomata, että palaset loksahtelivat hyvin kohdalleen, ja homma lähti hienosti uudelleen liikkeelle. Levystä on tullut hyvää palautetta, vaikka materiaali oli pääosin vanhaa. 

Tarmo: Monesti kuulee, kun ollaan kuitenkin aika tuntematon bändi, eikä kaikki tiedä meidän historiaamme, niin ihmiset yllättyvät ja kysyvät, mikä bändi te oikein olette? He haluavat tietää, missä me ollaan oikein oltu, ja ovat miettineet, miten Frail on voinut olla heiltä pimennossa. Pari sataa keikkaa on tullut kuitenkin heitettyä elämän aikana, niin ehkä se sitten jossain näkyy. Pääosin on tullut siis hyvää palautetta musasta ja keikoista.

Viime keväänä, juuri ennen albumin ilmestymistä, teille tuli miehistöön vaihdos. Rumpali Jussi Järvi joutui jättämään bändin terveydellisten syiden takia. Minkälaiset tuntemukset olivat tuolloin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joel: Tilanne oli hankala. Se tuli kaikille yllätyksenä ja tietyllä tavalla järkytyksenä, koska Jussi on Tarmon ohella ollut pisimpään bändissä mukana. Se oli tälle porukalle aikamoinen isku. Koska meillä oli siinä vaiheessa draivi päällä paluun suhteen, niin totta kai halusimme heti lähteä etsimään korvaajaa. Välissä soitettiin muutamia keikkoja tuuraavan rumpalin kanssa, ja ne keikat menivät oikein hienosti. Kun lähdettiin etsimään uutta rumpalia, tuntui se aika vaikealta. Jokainen kävi omat kontaktinsa läpi uuden henkilön löytämiseksi. Tarmo voi jatkaa omalla kokemuksellaan…

Tarmo: Edelliseen ei ole oikein paljoa täydennettävää. Tunteet vaihtelivat sen välillä, että voi ei, mitä bändille nyt tapahtuu, ja sen välillä, kun Jussista jouduttiin luopumaan. ”Come Back To Me” -video kuvattiin siinä vaiheessa, kun oli tiedossa, ettei Jussi ole enää bändissä mukana, ja Nikke oli löydetty. Jussi tuli soittamaan vielä videolle ja olihan siinä aika haikeat fiilikset sitä kuvata, kun tiedettiin, että kyseessä on viimeinen yhteinen esiintyminen.

Joel: Nikke ei ollut meille kenellekään ennestään varsinaisesti tuttu, mutta me törmäsimme yhteiskeikoilla. Hän siis soitti eräässä toisessa bändissä, jonka kanssa Frail kävi yhdessä keikoilla. Sitä kautta tavallaan bongattiin Nikke, ja päätimme kysyä häneltä, kiinnostaisiko liittyä bändiin. Eli kävimme tietyllä tavalla ryöstöretkellä!

Tähän väliin onkin sopiva kysyä, että mitkä ovat Niken omat fiilikset, eli mille on tuntunut tulla bändiin mukaan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nikke: Hyvät fiilikset – oli kivaa silloin heittää yhteiskeikkoja ja tutustua Frailin jäseniin. Sitä kautta oli mukava tulla bändiin mukaan ja päästä soittamaan Lutakossa ”Stand by Me in the Storm” -albumin julkkarikeikalla. Sitä ennen oli toki yksi keikka Kuopiossa, mutta silloin en ollut vielä virallisesti bändin riveissä. Kuopio oli vähän niin kuin testikeikka, ja oli hyvä haaste opetella lyhyessä ajassa albumillinen biisejä.

Tarmo: Tähän väliin voi kertoa kuriositeettina: olimme siis sopineet, että kuulostellaan vähän puolin ja toisin fiilistä. Meillä oli treenit ja heitettiin Nikelle biisit, jotka opetella. Nikke tuli paikalle ja oli aivan käsittämättömällä tavalla ottanut kaikki biisit jo haltuun. Siinä vaiheessa tuli tunne, että tarvitseeko uutta rumpalia enää kahta kertaa miettiä – meininki oli sen verran vakuuttavaa ja näytöt enemmänkin kuin kohdallaan.

Joel: Sekä muusta sitten puhumattakaan, Niken some-osaaminen on iso plussa.

Tarmo: Toki siinä aina bändin dynamiikka hieman muuttuu uuden jäsenen myötä, ja siinä on aina omalla tavallaan hieman opettelemista. Menee siis oma aikansa, että bändikavereitten tavat tulevat tutuksi. Nyt on monesti Niken kanssa naurettu sitä, että ollaan ihan erilaisia persoonia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nikke: Aivan erilaisia! Oli siinä opettelemista omalla tavallaan, mutta fiilikset ovat hyvät.

Tarmo: Me ollaan todella erilaisia, ja eri näköisiä vaiheita on ollut, mutta nyt on tosi hyvä fiilis. Haluamme, että kaikilla bändissä on tilaa olla juuri sellaisia kuin kukin on.

Jutellaanpa seuraavana uudesta musiikista, eli mistä on tullut inspiraatio tuoreeseen ”Thelma & Louise” -sinkkuun – kertokaa jotain biisin syntymisestä?

Joel: Aikaisemmin puhuttiinkin, että viime albumi sisälsi vanhempaa materiaalia pääasiassa. Uusi materiaali on tietyllä tavalla ottanut uutta suuntaa, joka on kuitenkin luonnollinen asia. Jotkut biisit on kirjoitettu kuitenkin noin 15 vuotta sitten, ja nyt kun tehdään uutta, niin tietynlaista kehitystä on varmaan kaikilla tapahtunut. Onkin kivaa kuulostella, miten uusi musiikki uppoaa kuulijoille. Tarmo on meidän biisienkirjoittajamme eli osaa kertoa asiasta enemmän.

Tarmo: On paljon puhuttu tasapainon hakemisesta, eli toisaalta ammennamme alternative metalista ja toisaalta haluan kuitenkin kunnioittaa sitä jenkkirokki-puolta meissä. Pidän siitä, että biisi kertoo tarinaa, enkä varmaan osaisi muulla tavalla niitä kirjoittaakaan. Usein teen biisit aluksi akustisella kitaralla.

Yleinen visio oli saada ”Thelma & Louise” -sinkkuun sellainen tuore 2020-luvun ote. Aluksi mieleeni tuli pre-choruksen ”One two three / are you ready / to break away / like Thelma & Louise”, joka jäi pyörimään päähän. Seuraavaksi mieleen tuli riffi. Kun teen biisejä niin mietin niitä myös livesoiton kannalta, ja millä rytmiikalla pää heiluisi parhaiten. Siitä sitten ”Thelma & Louise” alkoi rakentumaan. Muutamakin erilainen kertosäe kokeiltiin, ennen kuin se oikea muodostui.

Joel: Muutama versio niitä tosiaan tehtiin. Kun kysyit tuosta biisin syntymisestä ja ideasta, niin Tarmolla tulee useasti biisi ensin ja vasta sitten sanat. Eli ei ole niinkään tarina, joka pitää saada sanotuksi, vaan musiikki, joka haluaa tulla kuulluksi.

Tarmo: Se on juuri näin. Kyllähän lyriikan pitää olla hyvää, mutta itselleni henkilökohtaisesti musiikki itsessään puhuttelee aika lailla. Eli olennainen juttu on tunnetilat ja miten musiikki tuntuu kropassa. Uuden sinkun lyriikka kertoo kiteytettynä omien rajojen asettamisesta ja siitä, että ihmisten ei pitäisi olla epäterveellä tavalla riippuvaisia toisistaan. Parisuhteessa nähdään toivoa ja sitä, että asiat voisi mennä paremmin ja siedetään erinäisiä asioita, mutta jossain kohtaa voi tulla se raja vastaan. Toki tämä biisi on se äärimmäinen esimerkki siitä, miten otetaan oma elämä hyppysiin ja irrottaudutaan epäterveestä ihmissuhteesta.

Onko enemmänkin uutta musiikkia tulossa, kenties ihan uuden albumin verran?

Joel: Biisejä on valmiina runsaasti ja Tarmo alkoikin työskennellä niiden parissa heti viime albumin ilmestymisen jälkeen. Demoja on valmiina varmaankin kymmenkunta ja palasina vielä useampi.

Tarmo: Biisiaihioita on varmaan parikymmentä. En halua kuitenkaan loppuun asti tehdä biisiä itse, vaan vien sen muille kuultavaksi, että mitä mieltä he ovat. Joku biisi jää tyngäksi odottamaan jatkoa, kun taas joku toinen tulee saman tien alusta loppuun saakka valmiiksi.

Tällä hetkellä on strategiana julkaista sinkkuja – karua sanoa, mutta Spotifynkin algoritmi ohjaa tähän. Koetamme siis saada sinkkujulkaisujen kautta lisää kuulijoita, koska ei ole missään nimessä järkevää julkaista kokopitkää albumia, jos sitä ei kukaan kuuntele.

Joel: Varsinaisen kokopitkän tekemistä ei tässä vaiheessa suunnitella, vaan tavoitteena on tehdä sinkkuja ja saada niille kuuntelijoita.

Voitteko jo paljastaa jotain tulevasta musiikista – liikutaanko samoissa teemoissa, kun tähänkin saakka vai onko sieltä jotain uutta tulossa?

Tarmo: Kun bändi koottiin uudelleen ja ”Stand by Me in the Storm” tehtiin, niin albumin biisit olivat jo aika lailla olemassa. Nyt kun Nikke saatiin mukaan, niin olisi ajatuksena, että jokainen voisi tuoda biisin kirjoitukseen omia ideoitaan ja mieltymyksiään. Nikellä on ehkä enemmänkin nykymetallia, mitä hän tykkää kuunnella. Koetetaan siis sulatella mieltymyksiä yhteen ja ehkäpä teemana olisi nyt enemmänkin sellainen synkkyydestä pois -ajatus.

Joel: Kyllä, juuri näin – jos haetaan jotain tietoista suuntaa. Musiikin tekeminenhän on loppujen lopuksi kovin intuitiivista. Toki meillä kaikilla on omat tapamme tehdä sitä, mutta jotain suuntaa voidaan aina hakea. Helpostihan se ajautuu aina siihen, mitä aikaisemminkin on ollut, mutta tarkoitus ja tavoite olisi lisätä positiivisuutta. Katsotaan, miten se onnistuu!

Kuva: Juho Virinkoski

Mitä muuta uutta on lähitulevaisuudessa tapahtumassa? Onko keikkoja tulossa?

Tarmo: Tällä hetkellä on yksi varmistunut keikka, eli ollaan Tampereella Hönössä 2.3. Verkkoja on toki vesillä keikkojen suhteen, syksyllä toivon mukaan päästään jo kiertämään ahkerammin. Uuden musiikin tekeminen on nyt vienyt käytössä olevat rajalliset resurssit, koska meillä ei tällä hetkellä ole keikkamyyjää, vaan teemme senkin puolen itse. Mutta me haluamme tehdä tätä hommaa rauhassa, ja jos 2025 olisi meille jo isompi vuosi.

Jos teidän täytyisi kuvailla Frailia kolmella eri sanalla, niin mitkä ne olisivat?

Nikke: Nämä tulevat ensimmäisenä mieleen: energinen, koska keikoilta ei energiaa puutu. Lisäksi kunnianhimoinen, sillä haluamme tehdä asiat niin hyvin kuin mahdollista. Viimeisenä vielä monipuolinen, joka tuli mieleeni kuunneltuani Frailin vanhaa ja uutta materiaalia. Musiikki on monipuolista ja siitä löytyy melko laaja kattaus eri tyylejä.

Vielä tähän loppuun: minkälaisia terveisiä haluaisitte kertoa Kaaoszinen lukijoille?

Joel: Ottakaa ”Thelma & Louise” -sinkku haltuun ja laittakaa siitä tulemaan meille palautetta! Sitä on aina kiva kuulla – oli se sitten huonoa tai hyvää. Ihmiset kertovat nykyään hyvin vähän palautetta, ja kuitenkin bändit arvostavat sitä. Viestiä on kuitenkin helppo laittaa tulemaan somen kautta.

Tarmo: Meille on live-esiintyminen ollut aina todella tärkeä juttu. Usein, kun Frailin musiikkia kuunnellaan Spotifysta tai levyltä, niin yleisölle tulee yllätyksenä se energian määrä mikä meillä livetilanteessa on. Jos siis haluatte nähdä todella energisen bändin, niin kannattaa tulla meidän keikallemme. Vaikka et pitäisi tyylillisesti tällaisesta Sunrise Avenuen raskasversiosta, niin uskoisin meistä lähtevän energian määrän resonoivan itse kuhunkin.

Joel: Kiteytettynä siis: tulkaa keikoille!

Nikke: Tuohon ei oikeastaan ole mitään lisättävää. Uusi single haltuun vaan!

Frail on:
Tarmo Kellomäki – laulu
Otto Kulhomäki – basso
Joel Hekkala – kitara
Nikke Karaksela – rummut

Frail sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram, viralliset nettisivut

Hönö Baarin FB-event 2.3.

Arvion ”Stand by Me in the Storm” -albumista pääset lukemaan täältä.

Luetuimmat

Uusimmat