Musiikinystävien kesän startti: Festariennakossa Sideways 2019

Kirjoittanut Ville Kangasniemi - 6.5.2019

Festarikesä alkaa erittäin vahvasti musadiggareiden unelmalla: Helsingin vanhan jäähallin välittömässä läheisyydessä järjestetään Sideways-festivaali nyt toista kertaa uudessa sijainnissa. Viime kesänä erittäin hyväksi osoittautunut alue jätti hyvän maun suuhun, ja tänä vuonna festarointia on edessä kolme päivää. Laadukas ohjelma on Sidewaysin vahvin avu, ja näin musanörtin näkökulmasta ohjelmasta löytyy jos jonkinlaista mielenkiintoista tärppiä. Mitä saisi siis olla?

Kummallisuuksia ja harvinaisuuksia:

PYKÄRI feat. Ahjo Ensemble. Laboratoriossaan Nightwishia ja muuta dramaattista musiikkia tykitellyt Mikko Pykäri tulee seuraavaksi ulos kuoroilla ryyditetyn albumin kanssa, ja keikalla nähtävä Ahjo Ensemble tukee mahtipontisia sävellyksiä 30 hengen voimin. Luvassa on myös laadukkaat vierailijat.

Magma. Olen säästellyt bändiin tutustumista mahdolliseen livetilanteeseen, ja Sidewaysissä se on mahdollista. Psykedeliaa, dystopinen kulttimeininki ja tietenkin itse keksitty kieli, jolla lauletaan. Kuulostaapa Circleltä. Ei parane missata.

Waste of Space Orchestra. Viime vuoden Roadburnia varten kasattu ja sävelletty “Syntheosis” esitetään livenä myös kotimaassamme! Dark Buddha Rising– ja Oranssi Pazuzu -kokoonpanojen jäsenet ovat luoneet tajuntaa kutkuttelevan tarinan omalla synkällä tyylillään. Tälle keikalle ne hajamielisen oloisesti tyhjyyteen tuijottavat kulkijat vaeltavat Nordiksella.

JYTÄÄ:

Uncle Acid & The Deadbeats, kuva: AJ Johansson

Uncle Acid & The Deadbeats. Tuo stonerin Beatles, ai että. Briteissä se vaan osataan mallikkaasti. Viime syksyllä Tavastia myi loppuun, toivottavasti keikka nähdään Black Boxin pimeydessä. Luvassa murhaavia riffejä ja lohdutonta jumittelua.

Jukka Nousiainen & Kumppanit. Tietenkin Jukka! Viimeaikoina enemmän yhteiskuntakritiikkiin kuin jytäämiseen keskittynyt Nousiainen on aidoimpia tekijöitä alallaan.  Sydämellistä musiikkia raskaista aiheista ironian ja huumorin kautta. Mikäpä sen parempaa.

Kikagaku Moyo

Kikagaku Moyo. Tokiosta maailmalle ponnahtanut psykerokkiporukka aiheutti kohinaa Roadburnissa, joten täytyy ehdottomasti tarkistaa ylistetyn livebändin kunto Sidewaysissä! Vasta 2012 perustettua bändiä on verrattu esimerkiksi maanmiehiinsä The Flower Travellin’ Bandiin, joten mitään tekosyitä missaamiselle ei löydy.

Punkkia ja vastarintaa:

Amyl and the Sniffers. Nimi kertoo ehkä tarpeeksi joillekin, mutta Australiasta asti saapuva garage punk-sakki luultavasti saa yleisön päät höyryyn ja sulkijat löysäksi. King Gizzard and The Lizard Wizard jäi puuttumaan jälleen Sidewaysin line-upista, mutta ehkä heidän kanssaan kiertänyt tuoreempi bändi lohduttaa hieman ja antaa osviittaa siitä, millainen meininki Telluksen toisella puolella on.

HENRIK! Viime vuoden puhutuin underground-ilmiö, aiemmin Versace Henrik -nimellä räpännyt teologiopiskelija on tehnyt Vanha Testamentti -bändinsä kanssa punkrockista jälleen vaarallista. Tällä keikalla ei varmasti vauhtia ja alastomuutta puutu!

IDLES. Uudenajan brittipunk-yhtye saapuu ensimmäiselle Suomen keikalleen hyväntahtoisen sanomansa kanssa. Jos Shame ja Sleaford Mods menee, tule viihtymään melodisen ja tiedostavan IDLESIN pariin.

Rytmistä puhumista ja menneisyyden tuulia:

NAS ja Danny Brown. Viime vuonna NASin uralle tarvittavaa tekohengitystä antanut Kanye West tuotti ”NASIR”-projektin, joka toimii vallan mainiosti. Keikalla kuullaan varmasti myös “Illmatic”-klassikoita ysärin kultakaudelta.

Danny Brown on synkemmän osaston alternative-soundia edustava räppäri, jonka teksteissä käsitellään päihdeongelmia. Mielenterveys on teksteissä syystä tai toisesta vaakalaudalla, ja itsereflektointi tärkeässä osassa. Pilke silmäkulmassa ja mustan huumorin avulla selvitään uuteen päivään. Artistin edellinen Suomen-keikka jäi yhteen säkeistöön; toivottavasti tällä kertaa Uncle Danny saa paasata kokonaisen messun verran rauhassa.

Hot Chip. Kasariretroilu on tullut taas muotiin musiikin saralla, ja tauokoa levytysrintamalla pitänyt brittiläinen elektropop-yhtye Hot Chip taitaa sen loistavasti. Festarien päätteeksi päälavan edustalla on taatusti tanssit.

Mitäs muuta?

Sidewaysin sivuohjelma on ollut laadukas tähänkin asti eikä 2019 tee poikkeusta. Jäähallin alakertaan tuodaan FCF:n suomalaista show-painia perjantaina ja lauantaina, arcade-koneet roudataan mestoille jälleen, elokuvadubbaus-karaoke sekä eläinkaraoke viihdyttävät takuuvarmasti. Ruokatarjonta on loistava, ja juomatarjoilutkin lienevät miellyttäviä niiden perään janoaville.

https://sidewayshelsinki.fi/

Luetuimmat

Uusimmat