Musiikki elää ikuisesti – Hillel Slovak (Red Hot Chili Peppers)

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 25.6.2015

Hillel SlovakHillel Slovak ei ehtinyt 27-kerhon jäseneksi kuollessaan 25.6.1988. 26-vuotias Slovak menehtyi heroiinin yliannostukseen kotonaan Hollywoodissa. Israelissa syntynyt ja viisivuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut Slovak sai ensimmäisen kitaransa 13-vuotiaana. Koulussa hän tapasi muuan Anthony Kiediksen, Michael ”Flea” Balzaryn sekä Jack Ironsin. Slovak opetti Flealle bassonsoiton alkeet, ja erinäisten bändikokeilujen jälkeen syntyi Red Hot Chili Peppers. Bändin alkuaikojen jäsenistö vaihtui ensimmäisten levyjen aikana tiuhaan, mutta se nelikko, jonka työstä Red Hot Chili Peppersin kivijalka muurattiin, oli juuri Kiedis, Flea, Irons ja Slovak.

Slovakin ennakkoluuloton soittamisen lähestyminen loi Red Hot Chili Peppersille omintakeisen eri genrejä yhdistävän tyylin. Slovakin kuoltua hänen seuraajakseen valittiin yhtyeen suuri fani John Frusciante, joka oli tyyliltään kuin kopio Slovakista. Jack Irons lähti bändistä Slovakin poismenon vuoksi, ja uudeksi rumpaliksi vakiintui nykyäänkin kannuja hakkaava Chad Smith.

Slovakin kuoleman jälkeen Red Hot Chili Peppers on muistanut edesmennyttä ystäväänsä mm. biiseillä ”Knock Me Down” ja ”My Lovely Man”. Slovakin runoja ja kuvataidetta esitellyt kirja ”Behind the Sun: The Diary and the Art of Hillel Slovak” julkaistiin vuonna 1999. Kuvataiteilijana Slovak ei ehkä ollut niin virtuoosimainen kuin kitaristina, mutta kirja on hyvä hankinta faneille, joita bändin historia kiinnostaa.

Tässä viisi valittua videota Slovakin aikaiselta Peppersiltä ja vielä kuudenneksi ”My Lovely Man” livenä vuodelta 1999, jolloin vielä Frusciantekin oli remmissä mukana.

1. ”Skinny Sweet Man” (Uplift Mofo Party Plan) (1987):

  1. Jungle Man” (Freaky Styley) (1985):
  1. No Chump Love Sucker”, ”Me & My Friends” (Uplift Mofo Party Plan) (1987):
  1. Fight Like a Brave” (Uplift Mofo Party Plan) (1987):
  1. Blackeyed Blonde” (Freaky Styley) (1985):
  1. My Lovely Man” (Blood Sugar Sex Magik) (1991):

Kirjoittanut: Sanna Uusi-Rasi

Luetuimmat

Uusimmat