Musiikki elää ikuisesti – Janis Joplin

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.10.2015

Ääni, joka saa raavaankin aikuisen ihmisen lisääntymiselimet surkastumaan, sammui 45 vuotta sitten. Janis Joplin kuoli heroiinin yliannostukseen vain 27-vuotiaana.

Joplin syntyi vuonna 1943 Texasissa tavalliseen keskiluokkaiseen perheeseen. Lapsena hän rakasti esiintymistä, eikä saanut huomiosta tarpeekseen. Teini-ikäisenä hän kuunteli ystäviensä kanssa blueslevyjä ja rakkaus bluesiin syttyi. Joplin oli kiinnostunut taiteista ja uskoi rotujen väliseen tasa-arvoon, mikä 60-luvun alun Texasissa oli arka aihe. Joplinia kiusattiin hänen kiinnostuksen kohteidensa ja ulkonäkönsä vuoksi.

Vuonna 1963 Joplin muutti Texasista San Franciscoon, missä tutustui Jorma Kaukoseen, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Jefferson Airplanesta. Yhdessä Kaukosen vaimon Margareta Kaukosen kanssa he äänittivät muutamia blueskappaleita. Joplinin huumeiden ja alkoholin käytöstä tuli ongelmallista ja hänen ystävänsä lähettivät hänet kotiin Texasiin. Texasissa Joplin sai taas otteen kunniallisesta elämästä, bluesia hän ei kuitenkaan hylännyt vaan jatkoi esiintymistä ja biisien äänittämistä.

Vuonna 1965 San Franciscolainen psykedeelistä rockia soittanut Big Brother and the Holding Company kiinnostui Joplinin äänestä. He pyysivät Joplinia liittymään bändiin. Bändin kanssa Joplin pääsi keikoille ja sai levytyssopimuksen. Hän myös alkoi taas käyttämään huumeita ja alkoholia, sillä kuivilla pysyminen oli liian vaikeaa ystäväpiirin käyttäessä.

Bändin läpimurtokeikka tapahtui vuonna 1967 Monterey Pop Festivaalilla. Vähän keikan jälkeen heidän debyyttilevynsä ”Big Brother and the Holding Company” julkaistiin. Bändi keikkaili isoilla areenoilla ja tv:ssä. Media alkoi kutsumaan bändiä Janis Joplin and Big Brother and the Holding Companyksi mikä herätti närkästystä muissa bändin jäsenissä. Joplin nähtiin bändin tähtenä ja hänen ääntään kehuttiin Time-lehdestä Vogueen.

BbntHC julkaisi toisen levynsä ”Cheap Thrills” vuonna 1968. Levy pysyi kahdeksan viikkoa myyntilistan kärjessä ja myi yli miljoona kappaletta ensimmäisen kuukauden aikana. Joplin jätti bändin samana vuonna ja hankki itselleen uuden taustayhtyeen nimeltään Kozmic Blues Band.

Bändin kanssa Joplin julkaisi kolmannen levynsä ”I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!” vuonna 1969. Levy ei ollut julkaisuhetkellään yhtä suuri menestys kuin ”Cheap Thrills”, mutta Joplinin suosio jatkui silti. Hän esiintyi bändeineen legendaarisessa Woodstockissa. Joplin ei ollut kovin hyvässä iskussa henkisesti ja oli keikkaa odotellessaan nauttinut suuret määrät erinäisiä päihteitä. Mutta Joplin onnistui silti olemaan uskomaton esiintyjä.

Alkuvuodesta 1970 Joplin kiersi maailmaa ja yritti pysytellä kuivilla. Kun hän palasin takaisin Yhdysvaltoihin hän alkoi taas käyttää. Hän myös perusti uuden bändin Full Tilt Boogie Band. Hän oli todella tyytyväinen bändinsä muusikoihin ja piti tätä tärkeimpänä kokoonpanonaan. He lähtivät kiertueelle toukokuussa 1970. He myös alkoivat levyttämään uutta materiaalia, joka julkaistiin Joplinin kuoleman jälkeen vuonna 1971. Albumista ”Pearl” tuli Joplinin eniten myynyt levy.

Joplinin levytyksiä, bootlegejä ja livelevyjä on julkaistu kymmeniä. Alla on listattu muutamia hittejä, joista Joplin erityisesti muistetaan. Ei tälläisiä tyyppejä enää tehdä.

 

1. ”Ball and Chain” (”Big Brother and the Holding Company”) (1967):

 

2. ”Maybe” (”I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!”) (1969):

 

3. ”Summertime” (”Cheap Thrills”) (1968):

 

4. ”Piece of My Heart” (”Cheap Thrills”) (1968):

 

5. ”Mercedes Benz” (”Pearl”) (1971):

 

6. ”Down on Me” (”Big Brother and the Holding Company”) (1967):

 

6. ”Move Over” (”Pearl”) (1971):

 

6. ”Cry Baby” (”Pearl) (1971):

 

 

Luetuimmat

Uusimmat