Musiikki elää ikuisesti – Petri ”Pete” Ilari Walli (Kingston Wall)

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 28.6.2015

Petri WalliMusiikki elää ikuisesti -sarja muistaa tänään tasan 20 vuotta sitten kuollutta suomalaista muusikkoa Petri Wallia, joka tuli tunnetuksi Kingston Wallin kitaristi-laulajana.  Wallin perheessä musiikki oli aina hyvin keskeisessä osassa, koska isä oli pianisti/kapellimestari, äiti laulaja ja velipuoli kitaristi. Petri Wallin musiikillisia vaikuttajia olivat Jimi Hendrix, Jimmy Page, Rory Gallagher ja Eric Clapton.

Kingston Wall (2)Wallin tyyli keskittyi kuitenkin psykedeeliseen ja progressiiviseen rokkiin. Petri muistetaan todella päättäväisenä, ja hänestä on sanottu huokuneen todellinen rock-tähti.  Ennen Kingston Wallia hän soitti rumpuja Sekunda-nimisessä punkbändissä sekä soolokitaraa Backline-yhtyeessä, jossa soitti toisena kitaristina Kien von Hertzen. Kingston Wallin Petri Walli perusti vuonna 1987 yhdessä Jukka Jyllin ja Petteri Ståhlbergin kanssa.  Kokoonpano vaihtui kuitenkin lopulliseksi ensimmäistä levyä äänitettäessä, jolloin rumpaliksi tuli Wallin suuresti kunnioittama Sami Kuoppamäki. Kaiken kaikkiaan koko yhtye koostui todella taitavista soittajista, ja keikkaillessaan yhtye tuli nopeasti kuuluisaksi Helsingissä kovana live-bändinä.

Sami Kuoppamäki (rummut) on maininnut, että settilistat saattoivat toistaa itseään mutta yksikään keikka ei koskaan ollut samanlainen. Keikat saattoivat venyä pitkiksikin yhtyeen alkaessa jamittelemaan lähes jokaista kappaletta pidemmäksi.

Petri Walli loi Jukka Jyllin ja Sami Kuoppamäen kanssa ainoastaan kolme albumia (Kingston Wall I, II & Tri-Logy  III). Näistä yksikään ei menestynyt ilmestyessään, mutta ”Kingston Wall II” on näistä menestynein, ja keväällä 2015 se onnistui kipuamaan Suomen virallisella albumilistalla toiselle sijalle.

Kingston WallJokaisessa albumissa, jonka Walli myös itse tuotti (salanimellä Pedro Cucaracha), oli hieman omanlaisensa leima. Ehkä merkittävin ero on levyjen ”II” ja ”III” välillä, mikä johtuu Petri Wallin innostuksesta Ior Bockin pakanatarinoihin ja vierailuista Intiassa; nämä näkyvät kappaleiden tyylissä.

Yhtyeen suosituimpia kappaleita olivat sen tulkinta Jimi Hendrixin ”Fire”-kappaleesta ensimmäisellä ”Kingston Wall I” -albumilla sekä ”Kingston Wall II” -levyltä löytyvä Donna Summerin diskoklassikko ”I Feel Love”.

Petri Wallin kuoleman jälkeen on myös julkaistu omasta mielestäni aivan kauhea ”Freakout Remixes” (2001)  sekä Jukka Jyllin keikkaäänityksistä kasaama ”Real Live Thing” (2005).

Valitsin nämä viisi Petri Wallin  luomusta kunnioittaakseni Kingston Wallia ja Petri Wallin muistoa.  R.I.P.

Kingston Wall – ”Shine On Me”

Kingston Wall – ”I Feel Love”

Kingston Wall – ”Istwan & Could It Be So”

Kingston Wall – ”Palekastro”

Kingston Wall – ”We Cannot Move”

Kirjoittanut: Jani Kormu

Luetuimmat

Uusimmat