Musiikkimatka dystopiaan – arviossa Konkueredin ”Kingdom Fall”

: Kingdom Fall

Helsinkiläinen tunnelmametallinelikko Konkuered julkaisi toisen EP:nsä päättyneenä kesänä ja pyrkii erottautumaan kotimaisten raskaan musiikin levytysten massasta panostamalla kappaleiden sanoituksiin. Kestoltaan täyspitkää albumia lähentelevä ”Kingdom Fall” kun ei ole vain kokoelma satunnaisjärjestyksessä esitettyjä kappaleita, vaan teema-albumi tulevaisuuden diktatuurista, vallankumouksesta ja kahden yksilön pakomatkasta. Dystopiakertomuksille ominaisesti levyn yleistunnelma on epätoivoinen, ja synkkyys on läsnä niin sanoituksissa kuin itse musiikissakin.

”Kingdom Fall” nojaa musiikillisesti genrensä perusasioihin: kappaleet ovat keskitempoisia, riffit yksinkertaisia ja laulu pääosin puhdasta vokalisointia. ”7th Hour” -välikkeessä sekä levyn päättävässä ”This World” -kappaleessa kuullaan ambient-soundeja, aloitusraidalla jopa herkkä pianomelodia, mutta muuten Konkuered luottaa perinteiseen bändikokoonpanoon ilman koskettimia tai muita ”ylimääräisiä” instrumentteja. Kappalerakenteissa ei olla lähdetty mutkittelemaan progen suuntaan, ja harvat kitarasoolotkin ovat ennemmin melodisen laulavia kuin mitään tiluttelun taidonnäytteitä. Kaikenlainen itsetarkoituksellinen soitinsankarointi loistaa siis poissaolollaan – rohkea valinta, sillä tällaisenaan EP:n vetovoima lepää yksinomaan sen kappaleiden varassa.

Yhtyeen itsevarmuus ei valitettavasti ole aivan linjassa tuotetun materiaalin kanssa: kappaleet ovat keskenään hyvin samanlaisia, ja kun panostuksesta huolimatta sanoituksetkaan eivät ole mitään lyyrisiä mestariteoksia, levytyksestä jää käteen jokseenkin väljähtynyt tunnelma. Onnistunut miksaus pelastaisi paljon, mutta nyt soundit kuulostavat valittuun tyyliin nähden liian heppoisilta ja muutoin pätevästi esitetty laulu säröiseltä. Biisien parhaimmistoa ovat ”Kingdom Gone” ja ”This World” sekä erityisesti lyriikkavideona julkaistu ”Halos”, joissa päästään jo varsin vakuuttavalle eeppisyyden asteelle. 35-minuuttinen kokonaisuus käy kuitenkin nopeasti puuduttavaksi, kun musiikillista vaihtelua on näin vähän. Konkuered pysyttelee kakkosjulkaisullaan tiukasti omassa tyylilajissaan, mutta liika uskollisuus yhdelle idealle estää ”Kingdom Fallia” nousemasta keskinkertaisuuden yläpuolelle.

6 ½ /10

Kappalelista:

  1. Intro
  2. Night Skies
  3. Halos
  4. Through Lifetimes
  5. Kingdom Gone
  6. Escape
  7. 7th Hour
  8. This World

Konkuered Facebookissa

Kommentoi julkaisua