Musta vuoden avaus Itävallasta – arvioissa Transilvanian kakkoslätty ”Of Sleep and Death”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 7.1.2021

Uusi vuosi, uudet kujeet, uudet levyt. Vuosi 2021 starttaa mukavasti itävaltalaisyhtye Transilvanian toisen albumin voimin. Aivan vuoden ensimmäisenä päivänä julkaisunsa Invictus Productionsin kautta saanut ”Of Sleep and Death” kätkee kansiensa väliin mustaa metallia, joka tyyliltään on jossain ensimmäisen ja toisen aallon välimaastossa. Yhtyeen soinnissa on kaikuja varhaisesta Unkarin Tormentorista. Jotain samaa voi löytää myös Ruotsin Nifelheimistä. Nykybändeistä erittäin lähelle osuu slovakialainen Malokarpatan. ”Of Sleep and Death” pitää siis sisällään black metalia, jossa on vankka heavyn ja thrashin pohjavire unohtamatta kuitenkaan mustalle metallille ominaista tunnelmaa.

”Of Sleep and Deathia” odoteltiin jo viimevuoden puolella ja pitkä odotus vaikuttaa palkinneen kuulijat. Lätty nimittäin lunastaa sille asetetut odotukset mainiosti. Kun ”Opus Morbin” kauhuromanttinen urkuintro tulvii ulos kaiuttimista, voi olla varma, että kuolleet nousevat haudoistaan. Voi vain kuvitella kuinka arkun kansi aukeaa narahtaen, kun kuun säde lankeaa vanhan tammipuun pintaan. Nyt ollaan siis lähellä kultasuonta! ”Of Sleep and Death” esittelee kappaleen lopussa yhtyeen hevimpää puolta siinä missä ”Hekateion” rytistää tiukemmin. ”Vault of Evening” tarjoaa sekin loistavia hetkiä hevimmän ilmaisun nimissä, ja ”Underneath Dying Stars” lopettaa levyn yhtä tunnelmallisesti kuin se alkoikin. Kaiken kaikkiaan biisimateriaali on loistavaa kautta linjan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vokalisti P. Čachticelle täytyy antaa tunnustusta erittäin onnistuneesta ja autenttisen pahaenteisestä tulkinnasta. Tunnustusta täytyy antaa myös mainiolle, jokseenkin maagiselle produktiolle, jota ei ole liikoja siloteltu, mutta joka soi silti kirkkaasti. Rummut kumisevat kuin hautojen takaa. Raakuus ja tunnelma ovat tällä lätyllä täydellisessä balanssissa. Ja onhan se vielä mainittava, että kansitaide on vertaansa vailla.

Vuosi 2021 korkattiin siis mainion verenhimoisissa merkeissä. ”Of Sleep and Death” asettaa riman heti alkuunsa korkealle. Allekirjoittanut veikkaa, että kyseinen rima ei tule ylittymään aivan lähiaikoina.

8½/10

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1. Opus Morbi
2. Hekateion
3. Of Sleep and Death
4. Lycanthropic Chant
5. Vault of Evening
6. Heart Harvest
7. Mortpetten
8. Underneath Dying Stars

Transilvania Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy