Mustaa kultaa ja Maan mantraa – Arviossa moldovalaisen Infected Rainin ”Endorphin”

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 18.10.2019

Harva oli vielä muutama vuosi sitten kuullut moldovalaisesta Infected Rain -yhtyeestä. Vuonna 2008 perustettu yhtye keikkaili harvakseltaan, ja Suomessakin ensimmäinen visiitti tapahtui vasta vuoden 2018 Nummirockissa. Tuntuu, että yhtye on viime aikoina kiristänyt keikkatahtiaan maailmalla ja etenkin Euroopassa. Ei pääse ainakaan nimi unohtumaan, mikä onkin hyvin tärkeää, sillä tänään, 18. päivä lokakuuta Napalm Recordsin kautta julkaistu ”Endorphin” on teini-iän ohittaneen yhtyeen näytönpaikka metallimaailmalle.

Lavalla Infected Rainin kapellimestarin puikkoa heiluttaa laulusolistin tontilta Elena Cataraga, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Lena Scissorhands. Kitaroissa touhuavat Vadim ”Vidick” Ozhog ja Sergei Babici, ja rytmiryhmässä puuhastelevat Vladimir Babici (basso) ja Eugen Voluta (rummut). Kitaristi Vidick vastaa myös suurimmaksi osaksi yhtyeen kappaleiden sävellyksestä. Muusikoiden instrumenttien ja samplejen kautta muodostuu yhtyeen vähintäänkin uniikki soundi. Uniikiksi voi sanoa myös solistin lauluääntä, josta paistaa läpi hienoinen aksentti. Lena Scissorhands on myös yksi niistä artisteista, joka on ollut ääni- ja lauluvalmentaja Melissa Crossin opissa. Lähes legendaarinen Cross on jakanut tietämystään muun muassa sellaisille artisteille kuten Randy Blythe (Lamb of God) ja Corey Taylor (Slipknot).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt, kun perustiedot on hoidettu alta pois, on aika siirtyä nykypäivään ja ihmetellä moldovalaisten uusinta tuotosta. Bändi on ollut levystään hyvin vaitonainen, eikä se ole pahemmin kertonut albumista ennakkoon sinkkujulkaisuja ja niiden musiikkivideoita lukuun ottamatta. Onkin kuulijan tehtävä ottaa selvää, mistä kaikesta on kyse: onko albumilla mitään kantavaa voimaa tai teemaa, vai onko se vain kokoelma erillisiä kappaleita. Levyllä lauletaan ainakin luonnosta, yhteiskunnasta, ihmisyydestä eli aiheista, joihin yhtye on myös aikaisemmin ottanut kappaleillaan kantaa.

Levyn kymmenestä kappaleesta korvamadoiksi jäävät soimaan sinkkujulkaisut ”Passerby”, ”The Earth Mantra”, ”Lure” ja ”Black Gold”. Kappaleita voisi kuunnella vaikka maailman tappiin, eivätkä ne muutkaan kappaleet ole mitenkään vähemmän hyviä. ”Victims” ja ”Walking Dead” nousevat omiksi suosikeikseni raa’alla, kauniilla ja puhtailla lauluilla sävytetyllä raivokkuudellaan. Tuntuu myös siltä, että biisit toimivat parhaiten pareittain – esimerkiksi kaksi ekaa biisiä nivoutuvat paremmin yhteen kuin esimeriksi albumin toinen ja kolmas biisi keskenään. Levyn päättävältä ”Storm”-kappaleelta on turha odottaa mitään muuta kuin tunnelmallista ja rauhallista liihoittelua kaipuuta korostavien, yksinkertaisten sanoitusten muodossa samplejen säestäessä laulua. Kappale on ehkä levyn mielenkiintoisin veto siinä suhteessa, että se saa kulmakarvat kohoamaan ja mielen kysymään: miksi näin? Biiisin nimeksi olisi voinut yhtä hyvin laittaa ”Outro”.

Infected Rain on kovaa vauhtia vakiinnuttamassa paikkansa maailmalla yhtenä mielenkiintoisimmista metallibändeistä näyttäen jopa kokeneimmille yhtyeille kaapin paikan! Odotukset albumin suhteen olivat hyvin korkealla ”Endorphinea” odotellessa, ja kerrankin vastaan tuli levy, joka ylitti kaikki odotukset. Albumi on moderni, kaunis, uhkaava, raaka ja täynnä korvamatoja. Mikään positiivisten adjektiivien määrä ei voi kuvailla sitä fiilistä, joka levyä kuunnellessa tulee. Ainakin allekirjoittaneella ”Endorphin” kohottaa nimenomaan endorfiinitasoja aiheuttaen uskomattoman voimakasta hyvänolontunnetta – vähän kuin liikuntasuorituksen jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uuden musiikin suhteen ei ole pitkään aikaan tuntunut siltä, että ”kaikki vaan toimii, ja tulevaisuus näyttää valoisalta”. Onneksi ”Endorphin” korjaa tilanteen nopeasti, eikä se varmasti jätä kylmäksi ketään, joka siihen tarttuu. Levy kuulostaa omaan korvaani jo nyt vuoden 2019 kovimmalta albumijulkaisulta. Jos albumilta pitäisi keksiä heikkouksia, niin ehkäpä sanoituksia pitäisi tavata enemmän, että biisit aukeaisivat ihan sataprosenttisesti. Pelkkänä levynä Infected Rainin ”Endorphin” on kiehtova ja kaunis, mainstream-metalista poikkeava erikoisuus, jonka kruunaa vokalistin tulkinta, joka välillä repii, ja välillä hellii sielua. En ole pitkään aikaan ollut näin ”pihkassa” minkään yhtyeen levyyn. Jos pienen maailman kauneuden voi nauhoittaa ja tuottaa levymuotoon juuri nyt ja tässä hetkessä, on se ehdottomasti Infected Rainin ”Endorphin”. Nähdään keikoilla!

10-/10

Kappalelista:
1. The Earth Mantra
2. Black Gold
3. Symphony of Trust
4. Pendulum
5. Passerby
6. Lure
7. Victims
8. Walking Dead
9. Taphephobia
10. Storm

Infected Rain -kotisivut
Infected Rain -Facebook
BANANAS – Lena Scissorhandsin YouTube-kanava

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy