Mustaa magiaa, hikisiä raskaita riffejä ja pakanoita – haastattelussa uuden levynsä julkaissut Black Royal

Kuva: AJ Savolainen

Tänä perjantaina tamperelainen Black Royal lähestyy meitä uuden albuminsa kanssa papistolle nyrkkiä puiden ja oluessa uitettuna. Tämä ystävänpäivä ei voisikaan käynnistyä paremmin kuin murskaavan kuolobluesin soidessa taustalla, sillä Vanha Vihtahousu on jälleen ajankohtainen, kun käsillä on se päivä kun bändi julkaisee Suicide Recordsin myötävaikutuksella uuden napakan ja tulikivenkatkuisen ”Firebride” -levynsä. Takuuvarma yhdeksän kappaleen palvontariitti, joka kertoo noituudesta ja jumalanpilkasta onkin bändin tähänastisen uran raskainta, mutta tarttuvinta tuotantoa täynnä mustaa magiaa, syntiä ja hikisiä riffejä. Kysyimme uudesta levystä muutaman kysymyksen, joihin meille vastasi Black Royalin vokalisti Riku.

”Viime levyn konseptina ollut avaruus-saatana -teema muokkasi sävellyksistä enemmän eeppisiä ja eteerisiä, nyt ’Firebridella’ olemme suoraviivaisempia ja materiaali on röyhkeämpää.”

Teillä on ollut kiireinen keikkavuosi takana. Mikä jäi päällimmäisenä mieleen?

– Keikkoja oli mukava määrä ja tietenkin kaiken kruunasi Tavastian-veto Corrosion Of Conformityn lämmittelijänä. Oltiin myös Tuskassa 2018 ja siinäkin mielessä ollaan edistytty, että tarjouksia tulee mukavasti, vaikka enemmänkin haluttaisi tehdä. Selkeä noste joka tapauksessa bändillä on ja eteenpäin mennään.

Uuden levyn kappaleissa mennään 1600-luvulle jolloin kaikki olivat noitia tai noiduttuja. Mikä sai kertomaan tästä aiheesta?

– Alun perin halusimme kunnioittaa itsenäisten, älykkäiden ja vahvojen naisten sisäistä voimaa kuorrutettuna kansanuskolla ja okkultismilla. Sitten ajatus siirtyi pakanuuteen, mystiikkaan ja kirkon rooliin tämän elämäntavan kieltäjänä. Siitä tuli suora assosiaatio noitavainoihin, ja lähdemateriaalia lukiessa hahmottui koko levyllä punaisena lankana ylimystön kristillisen kurin oppi vastaan kansan lihallinen, alkukantainen ja perinteitä kunnioittava elämäntapa.

Entäpä jos kirkko syyttäisi Black Royalia noituudesta, mistä nimenomaisesta synnistä te saisitte tuomion?

– Kaikesta mahdollisesta! Jumalanpilkasta, auktoriteetin vastustamisesta, haureudesta, juopottelusta, kristinuskoa vastaan yllyttämisestä ynnä muusta sellaisesta syntisestä toiminnasta!

Soundit ja kappaleet ovat raskaampaa kalustoa kuin edellisellä levyllä. Oliko tämä tietoinen valinta, vai kirjoittivatko kappaleet itsensä?

– Soundillisesti varmasti isoin ero tuli jo pelkästään studiossa käytössä olevasta äänityskalustosta. Varmaankin myös sävellykset itsessään muotoutuivat edellistä tylymmäksi ja ehkä olemme myös oppineet kehittämään omaa soundiamme mehevämpään suuntaan. Tietoisesti silti valitsimme kappaleiden sisällön ja sen minkälainen tunne levystä huokuu kuuntelijalle, joten totta kai kokonaisuus oli mietitty. Albumille mukaan otetut biisit muodostivat tällä kertaa suunnitellun kaaren, mutta levyltä pois jääneet kappaleet olisivat voineet muuttaa kokonaissoundia ja fiilistä eri suuntaan.

– Olisiko tämä edeltäjäänsä enemmän niin sanottu bändilevy, joka on sävelletty ja sovitettu kokonaan yhdessä soittokämpällä. Ehkä halusimme enemmän live-soiton tunnelmaa kappaleisiin ja siinä myös onnistuimme kiitettävästi. Viime levyn konseptina ollut avaruus-saatana -teema muokkasi sävellyksistä enemmän eeppisiä ja eteerisiä ja nyt ”Firebridella” olemme suoraviivaisempia ja materiaali on röyhkeämpää. Päätimme myös heti sävellystyön alussa, ettemme tee toista ”Lightbringeriä”, vaan ihan omilla avuillaan vahvasti seisovan kakkosalbumin.

Mikä levyn kappaleista on oma suosikkinne?

– Itse pidän ”Gods of War” -biisistä kovasti. Siinä yhdistyy meille ominaiset tyylit kokonaisuudeksi, joka kuvastaa bändiä hyvin: stonermainen riffittely ja mustan metallinen säkeistöpoljento rullaa kivasti eteenpäin ja eeppinen väliosa luo kalmankylmää fiilistä juuri oikealla tavalla.

Missä levy on äänitetty ja kuka sen on miksannut?

– Se äänitettiin Studio Watercastlessa Arto Sarvanteen toimesta ja levyn miksasi luottomiehemme Jussi Kulomaa metalmixing.comista. Masteroinnin teki Jaakko Viitalähde Virtalähde Masteringista.

Levyllä kuullaan jälleen myös Saara Šamanen maagista ääntä. Onko tulevaisuudessa odotettavissa lisää yhteistyökuvioita?

– Saaran mukanaolo toi tälläkin kertaa ko. biiseihin ison lisäarvon, ja totta kai sanoitustenkin vuoksi sielukas naisääni nostaa kappaleet uudelle tasolle. Olemme etuoikeutettuja saadessamme Saara levylle ja tottakai pyydämme häntä uudestaan mukaan, jos seuraavalla levyllä naislaulua tarvitaan.

Saitte vastikään Brewcatsin paneman oman oluen. Tuleeko tulevaisuudessa myös oma viski?

– No, tuo oman oluen saanti levynjulkkareihin kariutuikin aivan kalkkiviivoilla valitettavasti, emmekä sitä tällä kertaa saaneet sinne meistä ja Brewcatseista riippumattomista syistä. Mutta oma viski voisi olla tavoittelemisen arvoista! Sillä välin pitäydymme kumminkin perinteisissä merchandise-tuotteissa t-paitoineen, patcheineen ja levyineen.

Entä miltä näyttää tulevan vuoden keikkatilanne?

– Ihan mukavalta tämä alkuvuosi ja kevät näyttää. Levyjulkkareista 14.2. matka jatkuu heti Euroopan-kiertueelle Diabolicalin (swe) ja Devilish Impressionin (pl) kanssa. Pääsiäisen jälkeen käymme Baltiassa Re-Armedin mukana. Ja totta kai kesän festivaaleille olisi kiva päästä sillä aikaa kun buukkaamme syksylle lisää klubeja ja kiertuetta.

 

Black Royal – Firebride tour
fri 14.2. Dog´s Home, Tampere
sat 15.2. Muggefug COTTBUS (DE)
sun 16.2. JKZ Basta GÖRLITZ (DE)
mon 17.2. Narodak JAROMER (CZ)
tue 18.2. Rockhouse SALZBURG (AT)
wed 19.2. Melodka BRNO (CZ)
thu 20.2. Capcana TIMISOARA (RO)
fri 21.2. Escape Metalcorner VIENNA (AT)
sat 22.2. Club Q GRAZ (AT)
sun 23.2. Rudeboy BIELSKO-BIALA (PL)
mon 24.2. Voodoo WARSAW (PL)
fri 27.3. Yo-talo Tampere
wed 22.4. Narauti Vilnius (LT)
thu 23.4. Lemmy Kaunas (LT)
fri 24.4. Depo Riga (LV)
sat 25.4. MCB Jelgava (LV)

Black Royal
Jukka – Rummut
Pete – Basso & taustalaulu
Riku – Laulu
Toni – Kitara & taustalaulu

Kommentoi julkaisua

Avainsanat: