Mustan metallin uusi vuosikymmen alkaa Norjasta – arviossa Svarttjernin ”Shame Is Just a Word”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 14.1.2020

Toimitusta lähestytään todellisella norjalaisella black metalilla, kun Svarttjern on julkaisemassa viidennen albuminsa 17. tammikuuta. ”Shame Is Just a Word” -niminen lätty julkaistaan Soulseller Recordsin kautta. Tätä nykyä muun muassa Carpathian Forestin ja Ragnarokin jäsenistöstä koostuva pitkän linjan yhtye luottaa tyylinsä puolesta aavistuksen thrashin katkuiseen sahaukseen, jota ei missään nimessä voi kuitenkaan kutsua varsinaiseksi black thrashiksi. Materiaali on enemmänkin ehtaa mustaa metallia. Kaikenlainen retroilu loistaa poissaolollaan, mutta tästä huolimatta liikutaan melko perinteisissä maisemissa. Voisi sanoa, että Svarttjern edustaa norjalaisen skenen tätä päivää olematta millään tavoin modernia kamaa tai osa minkäänlaista trendiä.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Levyn avaava ”Prince of Disgust” kertoo heti, mistä on kyse; norjalaisesta black metalista ei voi erehtyä. ”Ment til å tjene” väläyttelee jo oivallista sooloakin, ja sooloja kuullaan edempänäkin levyä. ”Frost Embalmed Abyss” ja ”Ravish Me” iskevät nekin mitä parhaimmin. Mukaan on myös saatu Exodus-cover ”Bonded by Blood”, joka toimii yhtyeen kontekstissa ihan mukiinmenevästi. Soundit ovat mukavan rujoa laatua kapsahtamatta kuitenkaan liian törkyiseen ulosantiin. Plussaa täytyy antaa myös mainion raa’asta vokalisoinnista. Tuotannossa onnistutaan kaiken kaikkiaan oikein hyvin.

Svarttjern tarjoilee siis laadukasta ja tasapainoista tavaraa, jolla on hyvä aloittaa uusi mustan metallin vuosikymmen. Se kuuluisa toismaailmainen fiilis jää kuitenkin tällä haavaa saavuttamatta, vaikka ”Shame Is Just a Word” ammattitaitoista ja syvällä kokemuksen rintaäänellä tuotettua kamaa onkin. Jokin pieni seikka siis vielä erottaa tämän hyvän albumin erinomaisesta. Lätty on tästä huolimatta takuuvarma levy kaikille Norjan skeneä seuraaville.

7½/10

Kappalelista:

1. Prince of Disgust
2. Ment til å tjene
3. Melodies of Lust
4. Ta dets drakt
5. Frost Embalmed Abyss
6. Ravish Me
7. Bonded by Blood
8. Shame Is Just a Word

Svarttjern Facebookissa