Mustan Paraatin synkkä kauneus kukkii edelleen – arviossa yli 30 vuotta odotettu ”Black Parade” -albumi

Kotimaisen goottirockin ja post-punkin klassikkoyhtye Musta Paraati on aktivoitunut jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa on syntynyt myös kokonainen uusi albumi, yhtyeen ensimmäinen albumi 34 vuoteen. Uutta on myös kappaleiden englanninkielisyys uuden laulajan myötä. The 69 Eyesissa laulava Jyrki Linnankivi sai yhteydenoton kitaristi Saku Paasniemeltä, joka kaipasi laulajaa uusille kappaleilleen, mistä alkoi pikkuhiljaa kehittyä Mustan Paraatin paluualbumi ”Black Parade”.

Paljon on pysynyt ennallaan, ja paljon on muuttunut. Mustan Paraatin musiikki on ajautunut huomattavasti pidemmälle goottirockin maailmaan kuin sen aiempi musiikki on. Post-punk kuuluu musiikissa enää vain pieninä häivähdyksinä. Kappaleissa tapahtuu edelleen paljon, mutta ne iskevät koukkunsa kiinni hienovaraisemmin kuin bändin vanhat kappaleet, jotka suorastaan räjähtävät vasten kasvoja. Musiikki on kaikin puolin rauhallisempaa, ja siinä on enemmän melodiaa. Tunnelma kasvaa pikkuhiljaa, ja sen tahdissa voi ikään kuin leijailla. Mustan Paraatin musiikki on kasvanut kypsemmäksi. Ahdistuksen ja paniikin tilalle on tullut lohtua tarjoava synkkyys ja tummanpuhuva tyyneys.

Suuri muutos tunnelmaan on tullut tietysti myös laulajan vaihdoksesta. Linnankiven komeassa äänessä ja rauhallisessa tulkinnassa on tummaa mystiikkaa, mikä sopii nykyisenlaiseen Mustaan Paraatiin lähes täydellisesti. Musiikki on taipunut Linnankiven laulettavaksi ilman, että yhtyeen oma persoona kärsii – se on vain kehittynyt ja vahvistunut.

Goottirock on jälleen yhtä hienoa albumia rikkaampi genre, ja Mustan Paraatin synkkä kauneus kukkii edelleen. Yhtyeellä on luovuutta ajatella musiikki omalla tavallaan ja luoda sellaista, mitä ei olla ennen kuultu. ”Black Parade” on yksi vuoden parhaita albumeita, ja sen soisi tuovan tekijöilleen suurta tunnustusta.

8/10

Kappalelista:
1. Animosity
2. Nacht Der Untoten
3. The Leader
4. Aujourd’hui
5. Chopsticks
6. The Race Is On
7. Radio
8. Digital Twin
9. Reaper
10. Today
11. If I Die Tomorrow

Musta Paraati Facebookissa