Mustan synkkä luomus, joka samoaa omalla polullaan – Arviossa Khanuksen debyytti ”Flammarion”

Nuori oululainen  vaikuttaa erikoiselta yhtyeeltä. Trion tarjoama ego ja tyyli suuntautuvat death/black metaliin, johon on lisätty shamanismia ja kansanperinnettä. Idea kuulostaa sen verran kiehtovalta, että luvassa lieneekin jotakin erilaista ja poikkeavaa. Bändiltä on aikaisemmin ilmestynyt EP-julkaisu ”Rites of Fire” (2016), joka sai eri lähteiden mukaan hyvän vastaanoton. Tälle vuodelle trio lyö tiskiin sen debyyttijulkaisun ”Flammarion”, joka lupaa ”shamanismista metallia täydellä teholla”. Kirsikkana kakun päällä Khanuksen tarjoama musiikki sopii kaikille niille, joihin uppoavat muun muassa Bölzer, Execration ja Darkthrone. Kuulostaa lupaavalta!

Khanuksen kehittämä folk-henkinen vivahde paistaa albumilta todella vahvasti. Atmosfäärin kantama luomus kuulostaa paikoitellen hyvältä, mikä luo selkeästi yhtyeen tuomaa sanomaa ja tyyliä. Soitto kulkee suurimmaksi osaksi tasaisesti ja hieman keskinkertaisella menolla. Tempoa nostetaan pikkuhiljaa. Myös häiriintyneen kuuloiset soinnut ja riffittelyt sekä Joonas Juntusen, tai tässä tapauksessa Sovereignin, hetkittäiset örkkimäiset vokaalit istuvat albumiin kuin nenä kasvoihin.

Vaikka ”Flammarion” on enimmäkseen synkän musta ja tempoltaan hidas, on mukaan livahtanut myös tarttuvia koukeroita. Erityisesti ”The Uncreated” on näistä kappaleista omanlainen ja mieleenpainuva siivu. Levy samoaa loppusuoralla omissa metsissään, minkä vuoksi musiikki kulkee suurimmaksi osaksi vain taustalla. Albumilta puuttuu tarttuvia ja mainioita suorituksia kuten kyseinen ”The Uncreated”, minkä vuoksi mahtipontisia iskuja ei tunnu löytyvän.

Varjopuolista huolimatta ”Flammarion” on todella erikoinen ja ehkä erilaisin levy, mitä on pitkään aikaan tullut vastaan. Shamanismisuus luo omaa persoonallisuutta, mikä on hyvä asia. Levy ei todennäköisesti uppoa jokaiselle kuuntelijalle, mikä johtunee siitä, että levyllä on aika nihkeästi tärppejä. Khanus on omanlaisensa yhtye, eikä lähde esittämään mitään muuta. ”Flammarion” on asiallinen luomus, ja siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.

7½/10

Kappalelista:

1. The Serpent’s Harvest (Darkthrone Cover)
2. A Timeless Sacred Art
3. Titan Souls
4. Ageless
5. The Uncreated
6. Secular Spiritual Existence
7. Surrupu
8. Magick And Numbers

Khanus Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua