Mustaschin ”A Final Warning – Chapter One” on tuttua hard rockia ruotsalaisyhtyeeltä, ilman sen suurempia yllätyksiä

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 12.4.2021


Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Mustaschin ensimmäisestä julkaisusta ”The True Sound Of The New West” -EP:stä. Vuoden 2001 jälkeen ruotsalaisyhtye on julkaissut kymmenen pitkäsoittoa, toisen EP:n, useamman kokoelman ja yhden livetaltioinnin DVD:n muodossa. Totutusta poiketen, Mustasch ei julkaise seuraavaksi pitkäsoittoa, vaan kaksi lyhytsoittoa, joista ”A Final Warning – Chapter One”, julkaistaan tulevana perjantaina.

Mustasch on vuosien varrella etsinyt uudenlaisia lähestymistapoja soundiinsa. Viimeisimmällä pitkäsoitolla, ”Killing It For Life”, ruotsalaisyhtye teki tietynlaisen paluun hard rock -juurilleen, mutta albumilta löytyi myös aivan uudenlaisia, tuoreita kappaleita. ”A Final Warning – Chapter One” vaikuttaisi jatkavan edeltävän pitkäsoiton linjaa, tosin sillä erolla, ettei tällä EP:llä kuulla mitään mullistavan uutta.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Mustasch on todistanut vuosien saatossa, että yhtye kykenee luomaan tarttuvan, hard rock -hitin aina vuosi toisensa perään, eikä Mustasch tee poikkeusta tälläkään äänitteellä. Lyhytsoiton toinen kappale, ”Contagious”, on täysiverinen hitti, josta löytyy kaikkea mitä tarvitaan. Kyseisestä raidasta löytyy etäisesti samanlaista vivahdetta kuin vuonna 2017 julkaistulta ”Lawbreaker:ltä”, mutta siitä huolimatta ”Contagious” on tunnistettavaksi omakseen. Myös lyhytsoiton aloittava nimikkokappale saa korvia heristämään, kun kappaleessa on samanlaisia vivahteita kuin legendaarisessa ”Double Naturessa”.

Kahden ensimmäisen kappaleen jälkeen vuorossa ovat erikoisesti nimetty ”Albert Einstein” ja ”You’re Killing Me”, joista kumpikaan ei onnistu täysin räjäyttämään pottia. Fyysikon mukaan nimetty kappale on soundiltaan häijy ja muriseva, mutta ei saavuta täysin kliimaksia, vaikka Gyllenhammar räyhääkin sen minkä keuhkoista lähtee irti. Vastaavasti ”You’re Killing Me” on muhkea groovilla kuorrutettu, raskas rock-kappale, mutta tunnelma latistuu väistämättä itseään toistavan rakenteen vuoksi.

Sen sijaan lyhytsoiton nimihirviö, ”Searching For Long Range Communication”, osoittautuu myönteiseksi yllätykseksi. Kappale on äänimaisemansa suhteen pelkistetympi kuin edeltävät ja tunnelmansa puolesta puhuttelevampi. Kyseinen sävellys on oikeastaan EP:n ainoa, joka menee hard rockin raivokkuutta syvemmälle ja antaa kuuntelijalle sulateltavaa.

Tälle tasolle ei edes yllä EP:n päättävä ”To Be Continued”. Vaikka päätösraita on ulosanniltaan hillitty, ja sillä kuullaan Gyllenhammarin puhtaampaa laulua ja kosketinsoittimia, ei puolitoista minuuttinen uniongelmia käsittelevä kappale juuri vakuuta. Gyllenhammar on tehnyt vastaavasta teemasta aiemmin parempia sävellyksiä, kuten ”I’m Frustrated” ja ”Bed On Fire” -kappaleet. Sen lisäksi, kappaleessa on paljon samaa kuin aloitusraidassa, minkä takia ”To Be Continued” kuulostaa lähinnä väkinäiselle täytteelle.

Mustaschilla on vankka kokemuspohja ja osaaminen tehdä hyvää hard rockia. Tämä osaaminen näyttäytyy myös tulevalla ”A Final Warning – Chapter One” -EP:llä. Usein ruotsalaisyhtye on kuitenkin onnistunut ujuttamaan musiikkinsa sekaan jotain sanottavaa ja uutta näkökulmaa, mutta tällä kertaa niin ei ole käynyt. Sen takia ”A Final Warning – Chapter One” kuulostaakin puolitiehen jäävälle, vaikka itsessään täyttääkin kaikki edellytykset olla hyvä EP. Jään kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan, onnistuuko syksyllä ilmestyvä toinen osa ylittämään edeltäjänsä.

5/10

Kappalelista:

  1. A Final Warning
  2. Contagious
  3. Albert Einstein
  4. You’re Killing Me
  5. Searching For Long Range Communication
  6. To Be Continued

Mustasch Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen