Mustat hautajaiset jäävät laimeaksi tapaukseksi – arviossa Black Funeralin kymmenes julkaisu ”Scourge of Lamashtu”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 29.6.2020

Texasista kotoisin oleva synkkää ambientia manaava ja black metalia soittava Black Funeral puskee uutta tuotantoa tulille. 1990-luvun puolenvälin jälkeen yhtyeeltä on tullut julkaisuja pihalle joka toinen tai kolmas vuosi. Vasta 2010-luvun alkupuolella jarrua on painettu ja tahti on hidastunut, vaikka projekti on ollut aktiivisena. Viimeisimmästä kokopitkästä ”Ankou and the Death Fire” (2016) on vierähtänyt pienoinen hetki, mutta uudet mustat hautajaiset ovat tänä vuonna tulossa. ”Scourge of Lamashtu” -nimen saanut pitkäsoitto takaa varmasti synkkääkin synkempää paahtoa.

Tuotannollisesti tyyli ei ole muutosta hakenut. Black Funeralin tunkkainen ja tumma soitto kulkevat tälläkin albuilla käsi kädessä. Paperilla kaikki vielä kuulostaa lupaavalta, mutta totuus paljastuu, kun levyn parissa viettää vähän enemmän aikaa. ”Scourge of Lamashtu” jää melko paljon alakynteen, mikäli sitä vertaa muihin tämän vuoden black metal -julkaisuihin. Levyn kappaleista löytyy osittain mainioita ideoita, tunnelmallisia osuuksia ja riffipätkiä, kuten esimerkiksi kappaleissa ”The Vampyric Rabisu at the Threshold” ja ”Nergal (Lord Who Prowls by Night)”, mutta nämä eivät täysin nosta ”Scourge of Lamashtu” -albumin laatua kovin kummoisiin tasoihin.

Mitä enemmän albumia koittaa kuunnella, sitä paremmin tajuaa, miten yli neljäkymmenen minuutin mittainen levy tuntuu todella pitkästyttävältä. Välillä jää miettimään, soiko sama kappale kahteen kertaan peräkkäin, sillä joissakin teoksissa meno tuntuu ja kuulostaa samalta. Levyn viimeinen puraisu ”Pazuzu King of the Lilu-Demons” erottuu onneksi edukseen laahaavien massateosten keskellä, mutta kummallisesti kappaleen lopetus kirjaimellisesti päättyy kuin seinään. Mistä tämä johtuu, ei mitään käryä…

Jos ”Scourge of Lamashtu” ei tuntuisi musertavan tasapaksulta, albumi voisi olla paljon mielenkiintoisempi tapaus. Nyt tylsä paketti syö kuunteluarvoa melko paljon, jolloin levyn pariin ei tule palattua.

6-/10

Kappalelista:

1. Kassaptu Lemuttu
2. The Vampyric Rabisu at the Threshold
3. Nergal (Lord Who Prowls by Night)
4. Seven Udug-Hul
5. Scourge of Lamashtu (She Who Strangles the Lamb)
6. Gidim Hul (Bloodthirst of the Demonic Dead)
7. Pazuzu King of the Lilu-Demons

Black Funeral Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa