”Muutos on meille luonnollinen prosessi, joka samalla motivoi jatkamaan tätä touhua”: Kaaoszinen haastattelussa maaliskuussa Suomeen VOLA:n kanssa saapuva Port Noir

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 21.2.2022

Maaliskuussa ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ja uuden ”CUTS” -albuminsa julkaiseva ruotsalainen Port Noir on kulkenut kameleonttina pitkän matkan. Kymmenisen vuotta sitten In Flamesin Anders Fridén nappasi Port Noirin omalle levymerkilleen, minkä jälkeen yhtye on ulottanut musiikilliset lonkeronsa metallista aina popin kaupallisimpiin äärilaitoihin asti. Tulevalla albumilla bändi jatkaa tutkimusmatkaansa menemällä yhä syvemmälle tumman popin ja rockin tutkimattomiin sopukoihin. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, mikäli se tuntuu yhtyeen kahdesta varsinaisista jäsenestä, AW:sta ja Love Anderssonista, oikealta. Kaaoszine kyseli rumpali AW:lta tunnelmia ennen tulevan ”CUTS” -albumin julkaisua.

Port Noir on julkaisemassa neljännen albumin nimeltä ”CUTS”. Soundinne on kehittynyt jokaisella albumilla. Onko tämä luontaisen kehityksen tulosta vai yritättekö vain välttää julkaisemasta samaa albumia kahdesti?

AW: Meille yksi mielenkiintoisimmista ja hauskimmista asioista on mahdollisuus luoda jotain uutta. Muutos on meille luonnollinen prosessi, joka samalla motivoi jatkamaan tätä touhua. Me ammennamme inspiraatiomme melko laajasta musiikillisesta paletista ja haluamme, että meillä on aina vapaus ilmaista itseämme juuri siten kuin hyvältä tuntuu – niin hyvässä kuin pahassa.

Olette työskennelleet monien metalliympyröistä tunnettujen nimien kanssa. ”CUTS” ei täysin istu tähän laatikkoon. Tuntuuko koskaan, että teidät ymmärretään väärin taustanne vuoksi?

AW: Haha, kyllä tältä aina välillä tuntuu. Toisaalta, emme joskus oikein itsekään ymmärrä itseämme, joten ei ole ihme, jos yleisöllämme on joskus hankaluuksia napata meistä kiinni. Meillä on metallitausta ja olemme soittaneet progressiivisissa metallibändeissä, black metallia, teknistä metallia, indie-pop/rock, jazz- ja pop-bändeissä ja niin edelleen. Tässä bändissä halusimme tehdä jotain erilaista ja se on juuri sitä, mitä olemme tehneet. Ehkäpä meidät on helpoin kuvata alternative rock/metal bändiksi pop/RnB -vaikutteilla.

Onko uudella albumillanne yhtään avainbiisejä, jotka johdattivat koko levyn tekoa?

AW: ”Deep Waters” oli ensimmäinen biisi, jonka saimme kasaan ja siitä tuli tavallaan koko albumin tunnelmaa määrittelevä kappale. Biisi tuntui luonnolliselta jatkeelta edelliselle albumille ja hyvältä alkupisteeltä uudelle. Yritimme levyä tehdessä tutkia, miten pitkälle pystymme harhailla polulta ilman, että menetämme identiteettimme. Joidenkin biisien kanssa menimme pop-polulla loppuun asti ja toisilla yritimme inspiroitua hardcore-tyylisestä kamasta. Loppujen lopuksi levystä tuli hienostunut yhdistelmä inspiraatiomme lähteitä, ja onnistuimme pitämään punaisen langan läpi albumin. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen!

Mitkä ovat uranne merkittävimmät käännekohdat?

AW: Sanoisin, että ensimmäisen levydiilimme saaminen. Anders Fridén In Flamesista otti meihin yhteyttä ja halusi kiinnittää meidät silloiselle levy-yhtiölleen, Razzia Notesille, heti ensimmäisen singlemme julkaisun jälkeen. Olimme soittaneet eri bändeissä jo kymmenisen vuotta, emmekä saaneet koskaan diiliä. Sitten aloitimme tämän bändin, julkaisimme yhden singlen ja viikossa saimme levytyssopimuksen ja Anders Fridénin A&R:ksemme. Se oli suuri virstanpylväs!

Osaatko nimetä yhtään ”ilman heitä ei olisi meitä bändejä tai ihmisiä”?

AW: Tämä on todella vaikea kysymys, sillä on aika paljon sellaisia ihmisiä. Fanimme ja kannattajamme ovat ratkaisevia olemassaolollemme ja ilman heitä emme olisi tässä. Anders Fridén kiinnitti meidät aikoinaan ja auttoi meitä paljon, jos olemme todella kiitollisia. Sitten tietysti meidän kärsivälliset perheemme ja ystävämme ja niin edelleen. Lista on todella pitkä, mutta en osaa nostaa yhtä bändiä tai henkilöä toisten yläpuolelle. Olemme kiitollisia kaikille, jotka ovat auttaneet meitä urallamme.

Teillä on tarkoitus tehdä lyhyt kiertue Suomessa VOLAn kanssa. Millaisia odotuksia teillä on keikoille?

AW: Meillä on tarkoitus tehdä Skandinaviassa kiertue VOLAn kanssa maaliskuussa ja siitä tulee mahtavaa! Keikat tulevat olemaan ensimmäiset pandemian alun jälkeen, joten olemme todella innoissamme. Emme ole koskaan soittaneet Suomessa, joten se on myös mahtavaa. Toivottavasti keikoille tulee paljon yleisöä viihtymään kanssamme.

Osaatko vielä kertoa suomalaisille, miksi kannattaa ottaa Port Noirin uusi albumi haltuun ja tulla keikallenne?

AW: Saatte todellakin jotain vähän erilaista ja hyvin tehtynä. Jos pidätte tummasta alternative rockista, metallista ja myös modernista popista tai RnB:stä, niin tämän pitäisi olla pala kakkuasi!

Kokoonpano:
Love Andersson – laulu, basso
AW Wiberg – rummut
Andreas Hollstrand – kitara

Linkit:
Facebook: https://www.facebook.com/portnoirofficial
Instagram: https://www.instagram.com/portnoir/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6s6x6p9qZFaPfeALpVvcpR
Bandcamp: https://portnoir.bandcamp.com

Kirjoittanut: Tomi Asuintupa