Mystiikkaa parhaassa paketissa – Sapatan Satanibator

 

Tampereelta on aikojen saatossa noussut ties minkälaista valtavirran muusikkia: on Juicea, on Petri Nygårdia ja on Popedaa. Samalle menestyksen polulle (joskin meno on huomattavasti enemmän underground) on löytänyt tiensä doom-tulokas Sapata. Suomessa ei todellakaan ole ylitarjontaa doom rock -yhtyeistä, joten Sapata onkin erinomaisen tervetullut lisäys ohukaista genreä lihottamaan.

Suorastaan rasvaisen maukas kitarointi yhdistettynä upeaan naisääneen on resepti mahtavuudelle. Aikaansaatu mystiikka ammentaa monipuolisesti eri tarustoista, ja sanoitukset vahvistavat kokemusta. Egyptiläiset vaikutteet kuuluvat hyvin musiikista, ja tietty mystisyys on läsnä koko albumin ajan. Kappaleet ovat tehokkaita ja monisyisiä, eikä yksityiskohdista ole pulaa.

”Satanibator” alkaa erittäin ryhdikkäästi ”Gobi”-nimisellä kappaleella. Aavikon mukaan nimetty biisi tuo jopa mieleen polttavan kuuman ympäristön. Ralli iskee lujaa, ja imu on voimakasta: loistava avausraita, joka saa haluamaan paljon lisää. Loppualbumi lunastaa ”Gobin” antamat suuret lupaukset ja vieläpä ylittää ne.

Tähtinä loistavat etenkin viidentenä kuultava ”Ararat” kevyemmällä ja jokseenkin progehtavalla tunnelmoinnilla sekä heti perään räjähtävä aggressiivinen ”Sex Magik”. Jälkimmäisenä mainittu on hieno osoitus siitä, miten Sapata pystyy tuomaan myös paljon suoraviivaisempaa rockia tunnelmallisuuden keskelle.

Kuin kirsikkana kakun päällä albumin päättää aivan loistava ”Full Power”. Punk-meno yhdistettynä muun albumin teemaan on yllättävää, mutta toimii siitä huolimatta junan vessaakin paremmin. Kaikki instrumentit vokaaleja unohtamatta pääsevät tapetille, ja kappale on todellakin nimensä mukainen.

Muutaman kuuntelukerran jälkeenkin ”Satanibator” tarjoaa paljon uutta ja potkii yhtä tehokkaasti kerta toisensa perään. Voitaneen väittää, että tamperelaisella musiikilla pyyhkii erittäin hyvin, ainakin jos Sapatalla on sanansa sanottavana.

Satanibator julkaistaan 2.6.2017 Inverse Recordsin kautta.

Kappalelista:

  1. Gobi
  2. Styx
  3. I, The Messenger
  4. MDD
  5. Ararat
  6. Sex Magik
  7. Death, Depression, Life
  8. Full Power

Sapata Facebookissa

Kommentit