Kuva: Miina Ikävalko

Myyttinen musta ovi aukeaa – Makrofagin konseptialbumi ennakkokuuntelussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 17.10.2022

Rautalammilla vuonna 2009 perustettu progressiivista rock-musiikkia esittävä Makrofagi julkaisee ”Musta Ovi” -nimeä kantavan toisen kokopitkän albuminsa 20. lokakuuta.

Yhtye on näyttänyt viettäneen hiljaiseloa jo muutaman vuoden ajan, mutta todellisuudessa pinnan alla on muhinut pitkä prosessi konseptialbumia rakentaessa. Kokoonpano on ottanut tavoitteekseen käyttää kaiken potentiaalinsa, niin soittotaidon kuin sanoitusten ja sovitustenkin osalta tehdäkseen niin hyvän kokonaisuuden kuin mahdollista. Lopputuotoksena on tarinallinen teemalevy, jossa seurataan kivenhakkaajan matkaa myyttisen mustan oven taakse, korruptoituneen kuninkaan manaamien demonien repiessä kotiplaneettaa kappaleiksi.

Kaaoszine tarjoaa levyn ennakkokuunneltavaksi kokonaisuudessaan jo nyt sen julkaisupäivään saakka. Lisäksi pääset lukemaan yhtyeen laulaja Anttu Röntysen kappalekohtaiset kommentit levyn sisällöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Rakas kuulija, sydämellisesti tervetuloa matkalle Mustan Oven syleilyyn! Meiltä matka on kestänyt viisi vuotta, toivottavasti nautit omastasi. Miehistö on antanut kaikkensa, karmit ovat kiillotettu paraatikuntoon ja saranat öljytty. Astu rohkeasti sisään!”

  1. Alkusoitto
    Levyn ensimmäiseen kappaleeseen on tiivistetty otteita tarinasta. Mustan Oven synnystä ja matkasta sen luo. Kappale on sävelletty muista kappaleista poiketen pelkästään mies ja kitara -hengessä.
  2. Auringonnousu
    Tämä biisi toimii musiikillisena fanfaarina albumille. Ensiesittelyssä levymme sankari, Kivenhakkaaja. Kovia menetyksiä kokenut mies saapuu uuden Auringon kruunajaisiin. Kaikki ei kuitenkaan vaikuta olevan ihan kohdallaan.
  3. Maailman synty
    Levyllä tarkoituksena oli luoda pureskeltava tarina ja tähän liitettynä konseptia tukevaa musiikillista ilmaisua. Tämä kappale, sekä seuraavaksi tuleva Aikamieli, Alkusoitto ja Loppusoitto ovat levyn maailmaan johdattavaa lorea, jotka eivät vie itse tarinaa eteenpäin, vaan taustoittavat levyn maailmaa. Kappaleen lähtökohta oli virsi, mutta se muotoutui yhtyeen käsittelyssä menevämpään muotoon. Aki Virran gospel-henkinen taustalaulu hönkii kuitenkin lisää hengellisyyttä tähän luomistaruun.
  4. Aikamieli
    Levyn ensimmäinen kappale, jossa lähdetään flirttailemaan kunnolla raskaamman musiikin suuntaan. Pullostaennustaja Aikamieli on nähnyt tornissaan näyn tulevan kuninkaan korruptiosta, kuolemasta ja tuhosta. Tällainen profetointi saa liikkeelle sekä kansan että Jyri Luostarisen bassoa hyväilevät sormet; huomatkaa toisen kertosäkeen jälkeinen bassosoolo. Kappaleen outro on kirjoitettu yli kymmenen vuotta sitten erästä julkaisematonta kappaletta varten. Nyt se on löytänyt itselleen lämpimän kodin tämän biisin perseestä kuin lapamato.
  5. Minne liekki pakenee
    Tässä kappaleessa paljastuu levyn päähenkilön tausta ja sen yhteys eteenpäin nytkähtävään tarinaan. Musiikillisesti halusimme tunnelmaan vinksahtaneisuutta, jota tavoitellaan casio-urusta nauhoitetulla rumpukompilla ja jazz-hammondilla. Kappaleen tunnelma on saanut innoitusta myös Twin Peaksin soundtrackista. Levyllä vihjeitä on ripoteltu moniin muihinkin yhtyeen suosikkeihin. Tässä kappaleessa lainasimme säkeitä myös törkeästi Eino Leinolta, emme usko että hän tästä suuresti pahastuu tai edes huomaa koko varkautta.
  6. Varjot
    Varjot on kappale, josta koko levyn idea sai alunperin alkunsa. Debyyttilevyn julkaisun jälkeen yhtyeen reppu oli tyhjä ja jatko näytti epätodennäköiseltä. Tuolloin yhtyeeseen liittyi basistiksi Aku Korhonen ja nopeasti Akun mukaantulon myötä sai alkunsa tämä biisi. Innostus uudesta basistista ja uudesta biisistä (tuolloin työnimeltään Musta Ovi) sai yhtyeen sellaiseen erikoistilaan, että konseptilevyn tekeminen alkoi näyttää houkuttelevalta. Biisissä Aurinko näkee houreisia unia, jossa varjot kutsuvat häntä Mustan Oven taa. Unen läpi hän tekee päätöksen: vanha maailma romahtaa ja lähtö tuhon edestä on käsillä.
  7. Avoin hauta
    Kivenhakkaajan matka jatkuu. Kappale on alun perin laulaja Anttu Röntysen säveltämä, mikä tarkoittaa kasaa rokkiriffejä yhteen putkeen jollain logiikalla soitettuna. Myöhemmin biisi on sovitettu parin välivaiheen kautta nykyiseen muotoonsa. Vaikutteita otettiin tuttuun tapaan lavealla lusikalla erilaisista musiikillisista mieltymyksistä.
  8. Yön rummut
    Levyn tekemisen aikana yhtye on kokenut monenlaista muodonmuutosta. Alun perin basistiksi mukaan lyöttäytynyt Aku siirtyi kitaristiksi Samuli Ylösen jäätyä aktiivisesta kokoonpanosta pois. Aku on ollut tuottelias riffien ja biisien suhteen, tässä kappaleessa Akun kädenjälki kuuluu kaikkein selvimmin. Biisi on koottu Akun tekemän pohjan päälle lisäämällä siihen Juhani Moilasen ideoima kertsi. Yhtyeen sisällä on kytenyt vieno kiinnostus synthwave-musiikkia kohtaan, joka pulpahti tämän kappaleen kohdalla vahingossa sen tarkemmin suunnittelematta pintaan. Kappaleen tarinassa vanha maailma jää taakse ja sankarimme matkustavat kohti suurta tuntematonta. Aluksi laivoin, kunnes sankarimme saapuvat muinaisen aluksen kätköpaikalle. Kotka kuoriutuu kammiostaan ja matka toista tähteä kohti alkaa.
  9. Horros
    Kappaleen musiikin on kirjoittanut Jyrki Virta progeherätyksessään vuonna 2008. Pienellä sovituksella sekä uusilla lyriikoilla se saatiin istumaan Mustalle Ovelle. Kappaleella esitellään levyn kolmas päähenkilö: Valkyyri ja hänen taustansa. Valkyyrin tarina alkaa satoja vuosia ennen levyn muita tapahtumia, mutta maailman tuhoutuminen herättää hänet horroksesta ja sysää hänet tapahtumien keskiöön.
  10. 717
    Yhtyeemme on alkuajoistaan asti ollut suuri konseptialbumien rakastaja. Tätä levyä tehdessä olemme käyneet läpi kaikki vanhat suosikkimme moneen kertaan ja pyrkineet sisällyttämään levylle musiikillisia ja lyriikallisia viittauksia niihin. Tarkalla kammalla olemme käyneet läpi esimerkiksi sellaisia levyjä kuin Abigail, Operation Mindcrime, Lamb lies down on Broadway, Thick as a Brick, Talvikuningas, Mahlanjuoksuttaja, Pisara ja Lammas, Scenes from a Memory, In Absentia, Hemispheres, sekä tietenkin 2112, johon tämän kappaleen nimessä vähemmän hienovaraisesti viitataan. Jokaisella itseään kunnioittavalla konseptilevyllä täytyy olla reheviä instrumentaaliosoita ja instrumentaalisia biisejä. Tämä urkurimme Niilon ideoihin pohjautuva kappale on Mustan Oven ainoa kokonaan instrumentaalinen biisi. Kappaleen lopussa toistuvat levyltä jo aiemmin tutut teemat uudessa asussa.
  11. Otteita viimeisistä hetkistä
    Tässä biisissä koetaan intergalaktisen matkustelun auvoa silloin kun kaikki ei menekään aivan putkeen, vaan joku tai jokin sabotoi Rautalinnun elintoimintoja. Kello tikittää sankareitamme vastaan kunnes ei enää tikitäkään.
  12. Pakkolasku
    Levyn räyhäkkäin rykäisy. Biisillä on sekä levyn kokeellisinta kitaransoittoa, että kokeellisinta laulua.
  13. Musta Ovi
    Levyn pisin eepos, joka on tehty ja nauhoitettu kahdessa osassa, mutta on tarkoitus nauttia kokonaisena. Sisältää keskiosan, jossa tarkoituksellisesti hämärretään rajaa coverin ja kunniaa tekevän musiikillisen viittauksen välillä. Siinäpä on kuunneltavaa ja pähkäiltävää ainakin tarkkakorvaisille rumpaleille. Tarina saa tällä biisillä päätöksensä. Kappaleessa saavutaan Mustalle Ovelle, mutta kuka ovelle lopulta saapuu? Mitä oven takana piilee? Avautuuko ovi kuulijoille? Jos ei niin ei hätää. Levylle on jätetty pureskeltavaa useita pyöräytyksiä varten. Tervetuloa matkalle hulluuteen!
  14. Loppusoitto
    Alkusoiton paha kaksonen. Kappaleen kitarat on nauhoitettu soittamalla samoja osia eri korkeuksilta niitä nopeuttaen ja hidastaen. Alkusoittoon viitaten loppusoitossa paljastetaan pätkiä ”Mustan Oven” historiasta.

Voit kuunnella albumin kokonaisuudessaan tästä:

Kokoonpano:
Anttu Röntynen – laulu
Aku Korhonen – kitara
Jyri Luostarinen – basso
Niilo Koslonen – koskettimet
Kalle Sedergren – rummut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Diskografia:

Musta Ovi (Albumi) 2022
Makrofagi (Albumi) 2018
Ne ovat aina liian lähellä (EP) 2014
Katujen lapset (EP) 2013
Kummitusjuna (EP) 2012
Babylon (EP) 2011

Linkit:
Bandcamp: https://makrofagi.bandcamp.com/
Spotify: https://spoti.fi/3zDv5S2
Instagram: https://www.instagram.com/makrofagiofficial/
YouTube: https://www.youtube.com/user/MakrofagiOfficial
Facebook: https://www.facebook.com/makrofagi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat