Ecdysis-kansi

Nahanluontia Moldovan tyyliin – Arviossa Infected Rainin ”Ecdysis”

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 3.1.2022

Näyttää siltä, että vuosi 2022 alkaa erittäin lupaavasti. Moldovan modernin metallin supernimi Infected Rain julkaisee 7. tammikuuta viidennen albuminsa ”Ecdysis”. Albumi on yhtyeen toinen Napalm Recordsin kautta julkaistu pitkäsoitto.

”Ecdysis” on Infected Rainin nahanluonti, uudelleensyntyminen. Levylle on saatu peruspilareiden muuttumatta uutta soundia kahdentoista kappaleen verran, ja albumi on huomattavasti raskaampi kuin yhtyeen aikaisemmat julkaisut. Levylle on lisätty myös enemmän elektronista taustaa efektien ja syntikkasoundien muodossa.

Elena ”Lena Scissorhands” Catagara (laulu), Vadim ”Vidick” Ozhog (kitara), Vladimir Babich (basso), Sergey Babich (kitara) ja Eugen Voluta (rummut) ovat edelleen osa yhtyettä, joten olemme siltä osin tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

Kiusoittelu levyn sisällöstä aloitettiin varsin myöhään vuoden 2021 loppupuoliskolla avausraita ”Postmortem Pt. 1” myötä. Toisena julkaistiin hieman paikallaan junnaava ”Fighter” ja single-trion päätti ”The Realm of Chaos”, jossa vokaaleissa on mukana Heidi Shepherd Butcher Babies -yhtyeestä. Yhtyeen tavaramerkit tunnistaa kappaleista helposti, vaikka ne antavatkin hieman väärän kokonaiskuvan levystä.

Myönnän auliisti, että odotin ”Ecdysis”-levyltä jotain muuta kuin mitä se tarjoaa. Sämpläysten ja muiden efektien sulattelu niiden määrän suhteen vaati oman aikansa. Lena Scissorhandsin uusi laulutekniikkakaan ei ihan heti lämmitä – nämä tosin ovat tottumiskysymyksiä. Kappaleiden teemat on ripoteltuina sinne tänne. Aivan äkkiä ei löydy kappaleita yhdistävää tekijää, mitä todella toivoisi yli 55-minuuttisen kuuntelukokemuksen päätteeksi.”Ecdysis” on siten melko raskas kokemus, eikä pelkästään kahden 7-kielisen tarjoaman loisteliaan kitaroinnin ansiosta.

Albumi on sukellus yhtyeen uudistuneen ja äärimmilleen tuotetun äänimaailman syvään päähän. Yhtyeen pääsäveltäjänä tunnettu kitaristi Vidick on taikonut yhtyetovereittensa avustuksella biiseihin todella moniulotteista ja progressiivista ilmettä. Ja sen myötä onkin kylmästi todettava, että vaikkei levy ole millään mittarilla helppo ”easy listening” -produktio, on se silti hieno, tunteisiin vetoava kuuntelukokemus.

Kappalelista:

 1. Postmortem Pt. 1
 2. Fighter
 3. Longing
 4. Goodbye
 5. The Realm of Chaos (feat. Heidi Shepherd)
 6. Everlasting Lethargy
 7. These Walls
 8. Showers
 9. November
 10. Never The Same
 11. Nine, Ten
 12. Postmortem Pt. 2

Infected Rain -kotisivut
Infected Rain Facebookissa
Infected Rain Instagramissa