Naiset metallimaailmassa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.8.2015

AstarteMetallimaailma on hyvin pitkälti miesten hallitsema, joten välillä on hyvä huomioida myös naiset raskaamman musiikin parissa. Keräsin listalle kymmenen yhtyettä, joissa naiset ovat huomattavassa roolissa. Osa on hieman tuntemattomampia suuruuksia, osa jo edesmenneitä bändejä ja jotkin muuten vain maininnan arvoisia tapauksia. Aivan suurimmat nimet jätän välistä, siitä kun ei ole hyötyä kenellekään. Tulee vain paha mieli teille lukijoillekin, jos kaikki ovat pelkästään tuttuja nimiä.

Doll$BoxxDOLL$BOXX+OFFICIAL

Aloitetaan hieman kevyemmällä hard rock/metal -meiningillä. Japanilaisen Doll$Boxxin historia alkoi vuonna 2012 Gacharic Spinin laulajan Armmyn lähdettyä yhtyeestä terveysongelmien vuoksi. Jäljelle jääneet jäsenet perustivat uuden yhtyeen Light Bringerin Fukin ottaessa laulajan roolin. Doll$Boxx tarjoilee pirtsakkaa naisenergiaa, loistavaa instrumenttien hallintaa sekä tarttuvia sävellyksiä kappale toisensa jälkeen. Kawaii!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Doll$Boxx kotisivut

Doll$Boxx Facebookissa

Gallhammergallhammer

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Paikkansa listalla ansaitsee niin ikään japanilainen naistrio Gallhammer. Brittiläiselle Peaceville Recordsille levyttävä yhtye on julkaissut kolme kokopitkää albumia vuonna 2002 alkaneen, mielipiteitä musiikillaan vahvasti jakaneen uransa aikana. Crust-painotteista black/doom metalia soittavan yhtyeen musiikki onkin jossain määrin… mielenkiintoista kuunneltavaa. Muodostakoon jokainen oman mielipiteensä Gallhammerin musiikista ihan itse.

Gallhammer Facebookissa

AstarteAstarte

Kreikkalaisen black metal -yhtye Astarten vuonna 1995 alkanut taival päättyi ikävästi vuonna 2014 yhtyeen laulaja Maria ”Tristessa” Kolokourin kuoltua leukemian aiheuttamiin komplikaatioihin vain 37-vuotiaana. Pian Tristessan kuoleman jälkeen yhtye ilmoitti jatkavansa toimintaansa uransa alkuaikoina käyttämällään Lloth-nimellä ja julkaisevansa uuden levyn, joka omistetaan Marian muistolle. Tosin nykyään yhtyeen jäsenistö koostuu pelkästään miehistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Astarte Facebookissa

Lloth Facebookissa

Velcrajessi

Moni varmaan muistaa edelleen menneiltä vuosilta suomalaisen Velcran ja Jessi Freyn, ainakin nimeltä. Nykynuorisolle industrial-painotteista hard rockia soittanut, vuosina 1999 – 2008 toiminut yhtye saattaa sen sijaan olla melko tuntematon suuruus. Oli miten oli, paikkansa Jessi tällä listalla on ansainnut!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Velcran kotisivut

ChthonicDoris-Yeh-Chthonic

Tämän naisen varmaan tietää suunnilleen kaikki – ainakin pitäisi tietää! Silti se on kerta kaikkiaan aivan pakko mainita jokaisessa artikkelissa, jossa käsitellään edes etäisesti naisia musiikkimaailmassa. Eli Doris Yeh, taiwanilaisen metalliyhtye Chthonicin myös mallina ja ihmisoikeusaktivistina toimiva basisti. On se vaan ihana! Ei kun, eihän toimittaja saisi näin sanoa… On se hyvä basisti siis! Ja sitähän hän todella on, ei käy kieltäminen. Lavaenergiaa ja -karismaa Dorikselta löytyy vaikka muille jakaa!

Chthonic Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Doris <3 Facebookissa

AbnormalityAbnormality_Mallika_Sundaramurthy

Much brutality, such technical. Death metalin harrastajat tuntevat tämän yhtyeen melko varmasti ennestään, ja aika lailla jokaiselta tämäntyyppiseltä listalta amerikkalainen Abnormality laulajattarineen löytyy. Vuonna 2005 perustetun yhtyeen kantava voima on Mallika Sundaramurthyn todella brutaalissa vokalisoinnissa. Pallit vetäytyvät saman tien kurkkuun, kun Mallika aloittaa örinän. Corpsegrinderkin on varmaan kateellinen tuosta soundista.

Varoitus! Video sisältää graafista väkivaltaa, joten en suosittele herkimmille katsojille.

Abnormality Facebookissa

Drearinessdreariness

Takavasemmalta listalle hyökkää DSBM-genreä edustava Dreariness. Vuonna 2012 perustettu bändi on käynyt läpi sekavia vaiheita lyhyen historiansa aikana, mistä johtuen samalla nimellä toimivia yhtyeitä on nykyään kaksi: toinen Italiassa ja toinen Meksikossa. Ei noista pysy kukaan kärryillä, mutta vissiin tuo Italian versio on päässyt pidemmälle musikaalisella urallaan. Laulaja Tenebran vokalisointi on hieman mielialasta riippuen joko koomista tai aivan saatanan ahdistavaa.

Dreariness Facebookissa

Plasmaticswendy-o-williams-6

Vähän lipsutaan metallin ulkopuolelle, mutta ei se niin justiinsa ole. Vuosina 1978 – 1988 toiminut punk-yhtye Plasmatics tunnettaneen lähinnä energisistä lavaesiintymisistään. Tästä kertoo esimerkiksi yhtyeen laulaja Wendy O. Williamsin Wikipedia-artikkelin kohdalle kirjoitettu kuvaus hänen instrumenteistaan: laulu, moottorisaha, leka. Williams kuoli itseaiheutettuun ampumahaavaan vuonna 1998 yritettyään itsemurhaa myös vuosina 1993 ja 1997.

Plasmatics Wikipedia (englanniksi)

Wendy O. Williams Wikipedia (englanniksi)

Silent Hellzon2

Taiwanilaista metalcorea jo vuodesta 2007! Silent Hellin naisvokalisti kelpaisi vaikka Arch Enemyn keulille, sen verran aggressiiviset vokaalit tämän yhtyeen naisesta lähtee. Videolla esiintyy vanha laulaja Kin, koska nykyisen kanssa äänitettyä materiaalia löytyy vain perunalla kuvattuina live-videoina. Ei niitä kehtaa näin vakavassa artikkelissa julkaista, joten mennään nyt vanhalla materiaalilla tällä kertaa. Uusi laulaja Zong kuulostaa joka tapauksessa hoitavan hommansa vähintään yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.

Silent Hell Facebookissa

Zong Facebookissa

Season of Ghostsseason

Päätämme artikkelin jälleen kevyempään materiaaliin, nimittäin kreikkalaistaustaisen Sophia Aslanidoun Season of Ghostsiin. Muun muassa Blood Stain Childissä vaikuttanut Sophia asuu nykyään Japanissa ja onkin luonut koko musiikillisen uransa tuolla Aasian ihmemaassa. Yhtyeen elektrometalli tuo vahvasti mieleen Amaranthen, joskin ilman miesvokaaleja. Season of Ghostsin ”Human Paradox” -levyllä vierailee myös Mia yhtyeestä Mejibray, tosin hän on japanilaiseen tyyliin naismaisesta taiteilijanimestään ja ulkonäöstään huolimatta mies.

Season of Ghosts kotisivut

Season of Ghosts Facebookissa

Mitäs mietteitä artikkeli teissä lukijoissa herättää? Jäikö jotain tärkeää puuttumaan? Jättäkää ihmeessä kommenttia!

Kirjoittanut/koonnut: Miika Hänninen