Naiskauneutta ja Steel Panther Circuksessa 15.09.2016

Kirjoittanut Marko Valve - 18.9.2016

Steel PantherSteel Panther, tuo glam-metallin perikuva julkaisi 2014 albumin ”All You Can Eat”. Tämän kyseisen levyn kiertueella bändi pyörii edelleen. Välissä bändi on ehtinyt myös julkaisemaan ”Live from Lexxi’s Mom’s Garage” -live:n, mutta kyseinen CD ei valitettavasti tuonut uutta Steel Panther -materiaalia maailmalle.

Illan lämmittelijänä toimi Steel Pantherin koko Euroopan-kiertueen lämmittelijäksi valittu bändi, vuonna 2014 Iso-Britanniassa perustettu Inglorious. Bändin nimi ei sano juuri mitään, eikä kukaan soittajakaan vaikuta tutulta. Bändin musiikkia hiukan netistä tutkittuani huomasin kuitenkin jalkani polkevan sopivasti tahtia, eli bändissä on jotain, mikä vetää minua puoleensa. Koska bändin musiikki kuulosti järkevältä, päätin kömpiä Circukseen riittävän ajoissa, jotta ehtisin myös Ingloriouksen nähdä. En näin jälkikäteen kadu päätöstäni.

Wikipedia sanoo bändin soittavan hard rockia, mutta mielestäni soundissa oli mukana myös vivahteita amerikkalaisesta southern rockista. Melko mielenkiintoinen kombo, mutta se toimi! Musiikki oli tietyssä mielessä hyvin rentouttavaa, mutta siitä löytyi kuitenkin tarvittaessa myös potkua. Inglorioukselle oli varattu sopivasti soittoaikaa, joten bändin esikoislevy ehdittiin kuuntelemaan melkein kannesta kanteen. Settilistaan oli myös upotettu Rainbow’n ja Whitesnaken coverit. Whitesnake kuulosti vielä hyvältä, mutta ”I Surrender” -biisin nopeuttaminen 1.25-kertaiseksi ei mielestäni toiminut ollenkaan. Vaikka on hienoa, että covereista tehdään omia versioita, niin aina ne eivät vain toimi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ingloriouksesta jäi todella hyvä maku suuhun, ja toivon näkeväni bändin vielä uudelleenkin Suomen kamaralla. Lämmittelijä hoiti siis hommansa tällä kertaa erinomaisesti ja yleisö saatiin sopivan lämpimäksi ja eturivit täytettyä juurin ennen Steel Pantherin esiintuloa.

SettMichael Starrilista:
Until I Die
Breakaway
I Surrender (Rainbow)
High Flying Gypsy
Warning
Fool for Your Loving (Whitesnake)
You’re Mine
Holy Water
Unaware

Steel Panther aloitti keikan samalla tavalla kuin vuonna 2014 eli biisillä ”Eyes of a Panther”. Settilista näytti muutenkin hyvin samanlaiselta kuin vuonna 2014 – eroa oli ainoastaan kolmen kappaleen verran. Vaikka bändi ei ole äänittänyt kuin kolme albumia, olisi sillä silti paljon enemmän varaa vaihdella kappaleita seteissään. Myös maneerit ja vitsit olivat pitkälti samat kuin viimeksi, ja vaikka show on oikeasti hyvä ja hauska, niin alkaa sen toistaminen hiukan jo puuduttaa, ainakin allekirjoittanutta. Ymmärrettävää tietenkin on, että katsojina voi olla myös monia ensikertalaisia, joten heitä tämä show varmasti viihdytti enemmän kuin erinomaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka show’n suuri toistuvuus harmittaakin, on pakko myöntää että Satchelin kitarasoolo on aina hienoa nähtävää. Ei moni kitarasooloa soittava yleensä nouse rumpukorokkeelle soittamaan samanaikaisesti kitaraa ja rumpuja. Kitarasoolo myös pohjautuu moneen klassiseen riffiin, kuten ”Breaking the Lawiin”, ”Eruptioniin” ja ”Troopperiin”. Kuinka monta eri kappaletta pystyit itse tunnistamaan?

Hienoin kohta keikassa oli kuitenkin se,Steel Panther kun sähkökitarat vaihdettiin akustisiin ja niillä soitettiin kaksi kappaletta. Tämä olikin suurin ero, mitä tulee vuoden 2014 keikkaan. Akustisina biiseinä kuultiin ”She’s on the Rag” ja ”Girl From Oklahoma”. Ensimmäinen oli ehkä hieman oudompi valinta, mutta ”Girl From Oklahoma” toimi hyvin akustisena, ja olisin toivonut kuulevani vielä jopa lisää akustisia biisejä, kuten ”Weeny Ride”.

”Girl From Oklahoman” aikana lavalle saatiin jo naiskauneuttakin (kuten show’hun aina kuuluu), mutta vasta akustisten biisien jälkeen soitetussa ”17 Girls in a Row” -biisissä lava täyttyi naisista, ja tästä bileet vasta tuntuivat alkavan. Michael Starr piti huolen siitä, että hän ehti kappaleen aikana ”tarkastamaan” jokaisen tanssijan erikseen, ja kappaleen jälkeen naiskauneus saatettiin bäkkärille odottamaan show’n loppumista.

Keikka oli hauska kuten aina ennenkin, eikä siltä voinut mitenkään lähteä pois ilman hymyä. Iso plussa Steel Pantherille myös siitä, että se tuo musiikin lisäksi mukanaan myös show’n. Nykyään bändit tuntuvat tulevan pelkästään soittamaan ja unohdetaan, että keikat ovat osa kokonaisuutta. Niistä unohdetaan yleensä se show-puoli. Steel Panther kuitenkin pitää tästä aina huolta, ja siinä tuntee itsekin saavansa aina rahoillensa vastinetta. Toivon kuitenkin bändin nyt nauhoittavan uutta materiaalia ennen seuraavan Suomen-kiertuetta, koska en haluaisi millään kuunnella samoja biisejä ja vitsejä viidettä kertaa putkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Settilista:
Eyes of a Panther
Just Like Tiger WoodsMichael Starr
Party Like Tomorrow Is the End of the World
Asian Hooker
Turn Out the Lights
Let Me Cum In
Kitara soolo
It Won’t Suck Itself
She’s on the Rag
Girl From Oklahoma
17 Girls in a Row
Gloryhole
Community Property
Death to All but Metal
Encore:
Fat Girl (Thar She Blows)
Party All Day (Fuck All Night)

Raportti: Marko Valve
Kuvat: Hannu Tiainen