Näkökulma: Näin cashless-rannekkeet voisivat toimia paremmin rockfestivaaleilla

Rockfest 2019

Kesän 2019 aikana kaikki ei mennyt ihan nappiin uusien cashless-rannekkeiden kanssa. Cashless-rannekkeet ovat täysin uusi tapa maksaa festareilla ilman käteistä näpäyttämällä ranteessa olevaa sirua kassan maksupäätteeseen.

Ainakin teoriassa tämänkaltaisen idean pitäisi toimia erittäin helposti: sen sijaan, että jonottaisi kymmeniä minuutteja maksaakseen oluen tai ostamansa ruoat, voi vain ojentaa ranteensa kassalle, minkä jälkeen maksu hoituu automaattisesti. Cashless-rannekkeen avulla ei myöskään tarvitse etsiä lompakostaan kolikoita tai seteleitä. Lisäksi rannekkeen ansiosta välttyy siltä ärsyttävältä vaivalta, kun saa vaihtorahana kolikoita. Jokainen meistä varmasti tietää sen, että niitä kolikoita harvemmin löytyy enää festareiden jälkeen. Yleensä niillä heitetään vesilintua, tai sitten ne vain mystisesti katoavat kahdeksanteen ulottuvuuteen. Tai ainakin siltä se tuntuu.

Eri festivaaleilla ympäri maailmaa on todettu, että kynnys maksamiseen on rannekkeella huomattavasti pienempi käteiseen tai korttiin verrattuna. Se myös nopeuttaa maksuja huomattavasti tavallisiin maksutapoihin verrattuna. Tämän ovat huomanneet myös Ilosaarirockin järjestäjät, ja festivaali siirtyikin käyttämään rannekkeita vuonna 2018.

Nämä ovat vain muutamia kärjistettyjä esimerkkejä siitä, miten cashless-rannekkeet voivat parantaa ihmisten arkea, sekä siitä, miten rockfestivaalien tai vaikkapa Weekend Festivalin kävijät voisivat viihtyä paremmin alueella. Rahaa rannekkeelle voi siirtää esimerkiksi Pivon avulla, kuten Blockfesteilla oli mahdollista.

Mitkä maksutavat voivat korvata cashless-rannekkeet?

Cashless-rannekkeiden parhaimpana etuna voidaan pitää sitä, että niille voi ladata rahaa jo ennen festivaaleille menemistä. Näin festivaalien kävijät ainakin teoriassa välttyvät suurilta jonoilta.

Korvaajaksi cashless-rannekkeille on ehdotettu myös mobiilimaksua. Suurin ongelma mobiilimaksuissa, kuten Apple Payssa, on se, että ne vaativat käyttäjältään puhelinta. Näinkin yksinkertainen vaatimus voi olla vaikeaa toteuttaa festivaaleilla, sillä yön tunteina akut ovat yleensä lopussa, ja puhelin saattaa kadota festivaalien aikana.

Nettiyhteydet pätkivät, kun yli 32 000 ihmistä saapui Ratinaan kuuntelemaan Rammsteinia.

Tämän lisäksi mobiilimaksujen ongelmana on se, että ne vaativat toimiakseen internet-yhteyden. Esimerkiksi Rammsteinin loppuunmyydylle keikalle Tampereelle saapui yli 32 000 ihmistä. Näin suuri määrä ihmisiä yhdellä alueella tarkoittaa käytännössä sitä, ettei internet toimi suunnitellusti. Tämä johtuu siitä, että liian suuri määrä ihmisiä yhdellä alueella aiheuttaa häiriöitä verkkoon. Tästä syystä mobiilimaksu ei tule ainakaan vielä korvaamaan ongelmia kohdanneita cashless-rannekkeita.

Näistä asioista cashless-rannekkeita tarjoavien festivaalien tulisi ottaa oppia

Rannekkeiden lisäksi raivoa on aiheuttanut oluen puute festareilla.

Kun tarkastellaan vuotta 2019, kaikki ei sujunut ihan suunnitellusti cashless-rannekkeiden kanssa useammalla eri festivaalilla. Weekend sekä Rockfest kokivat suuria ongelmia rannekkeiden käytön kanssa.

Rockfest julkaisi kesän 2020 esiintyjät.

Rockfestin suurimpana ongelmana oli se, että asiakkaiden rannekkeet eivät toimineet kuten niiden piti. Pahimmillaan jonot venyivät jopa viiden tunnin mittaisiksi asiakaspalvelupisteellä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että maksavat asiakkaat eivät päässeet käsiksi rannekkeisiin ladattuihin varoihin. Tämä puolestaan johtui siitä, että järjestäjä oli vahingossa lähettänyt lipun ostaneille aktivoimattomia rannekkeita.

Toinen suuri ongelma sai laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa sekä lehdistössä. Tämä ongelma oli käyttämättömien varojen palautus. Sen sijaan, että varat olisivat palautuneet asiakkaiden tileille välittömästi festivaalien jälkeen, joutuivat he anomaan niitä takaisin erillisen lomakkeen avulla. Tähänkin ongelmaan on parempi ratkaisu. Esimerkiksi Trustly, jota pikakasinot käyttävät maksujen prosessoimiseen, palauttaa varat tilille alle viidessä minuutissa.

Weekend Festivalin järjestäjältä rahojaan joutui anomaan erikseen. Pelkästään siihen, että asiakkaat saivat ohjeen rahojen anomiseen, kului melkein viikko. Kun verrataan ongelmaa siihen, että on jo olemassa maksutapoja, joiden avulla käyttämättömät rahat voi saada takaisin alle viidessä minuutissa, herää yksi kysymys: miksi tätä toimintoa ei ole käytössä kaikilla festivaaleilla?

Ainakin meidän mielestämme kalliin lipun ostaneet sekä rahaa rannekkeisiin ladanneet festivaalikävijät ansaitsisivat näinkin yksinkertaisen asian toteuttamisen. Jos rahojen palautukseen ei saada nopeutta, saattavat asiakkaat valita ensi kesän festivaalinsa jostakin muualta.

Rockfest 2020 poisti käytöstään cashless-rannekkeen, joten festivaalissa ei ensi vuonna käytetä ranneketta ollenkaan.

Mitkä festivaalit käyttävät cashless-rannekkeita tulevaisuudessa?

Juuri nyt näyttää siltä, että suurin osa eri festivaaleista on siirtymässä cashless-rannekkeiden pariin. Tämä siirtymä on täysin ymmärrettävää. Vaikka rannekkeet ovatkin alkuun kohdanneet ongelmia, uskomme vahvasti, että tulevaisuudessa niiden alkukankeudesta johtuneet ongelmat eivät ole enää niin suuria.

Jokaisen uuden teknologian kanssa on aina alussa ongelmia. Weekend, Rockfest ja Ilosaarirock tullaan varmasti muistamaan myöhemmin tämän alan pioneereina. Cashless-rannekkeet ovat tulleet festivaaleille jäädäkseen.

Kommentoi julkaisua