Ne Obliviscaris

Ne Obliviscaris 2014Kovassa nosteessa oleva australialainen Ne Obliviscaris julkaisi odotetun uutuuslevynsä ”Citadelin” 7.11.2014. Useita metalligenrejä yhdistelevä bändi nousi suuren yleisön tietoisuuteen debyyttilevynsä ”Portal of I” myötä, ja nyt luvassa on maailmanvalloitus suuren kiertueen myötä. Kaaoszine haastatteli bändin pitkäaikaista kitaristia Matt Klavinsia levyn tiimoilta kysellen hieman bändin tekemästä joukkorahoituksesta, levyn luomisprosessista ja bändin näkemyksestä musiikkialan tulevaisuudesta. Voit lukea Kaaoszinen tekemän haastattelun yhtyeen kanssa tästä:

Morjensta! Mitenkäs asiat sujuvat Ne Obliviscariksen leirissä?

Matt: Meillä menee uskomattoman hyvin tällä hetkellä. Uusi albumimme on julkaistu maailmanlaajuisesti ja suurin osa arvosteluista on ollut hyvin positiivisia. Olemme aloittaneet maailmankiertueemme Australiasta ja uusia keikkoja varataan koko ajan – niin isoja festareita kuin omia keikkojammekin. Emme voisi pyytää enempää.

Uusi levynne ”Citadel” julkaistaan parin päivän kuluttua. Voisitko kertoa hieman albumin luomisprosessista?

Ne Obliviscaris Citadel 2014Matt: Luomisprosessi oli tavallaan samanlainen kuin ”Portal of I:n”, mutta meillä oli paljon vähemmän aikaa kirjoittaa sitä. Meillä oli hieman paineita ”Citadelin” suhteen, koska ”Portal of I:n” kanssa meillä oli kaikki aika maailmassa käytössä, koska emme olleet julkaisseet albumia vielä eivätkä monet ihmiset olleet kuulleet meistä. Tämä oli Benjin ensimmäinen kerta tehdä meidän kanssamme kokonaista levyä, ja hän oli todella hyvä siinä. Benji auttoi kirjoittamaan ”Petrichorin” alusta loppuun ensimmäiselle levyllemme mutta liittyi bändiin vasta, kun olimme kirjoittaneet 4/7 kaikista biiseistä ja meillä oli valmiit rakenteet ”Plaguelle” ja ”Xenofluxille”, ainoastaan leadikitarat puuttuivat. Hänellä oli paljon enemmän vaikutusvaltaa biiseihin tällä kertaa, mikä oli pelkästään hyvä asia.

Miltä tuntui alkaa kirjoittaa  toista albumia ensimmäisen levyn suuren suosion jälkeen? Tuntuiko ensimmäisen levyn maine taakalta, koska ihmiset luonnollisesti odottavat seuraavan levyn olevan vielä ensimmäistä parempi?

Matt: Henkilökohtaisesti minulla oli hieman vaivaantunut olo, mutten usko sen koskevan kaikkia. Se ei oikeastaan tuntunut kirjoitusvaiheessa mutta voimistui, kun ryhdyimme nauhoittamaan. Kun nauhoitukset alkoivat, levy kuulosti hyvältä mutta hyvin erilaiselta kuin ”Portal of I” ja minua huolestutti, miten se otetaan vastaan. Olen iloinen, että olimme jo kirjoittaneet levyn siihen vaiheeseen, etteivät nuo tuntemukset vaikuttaneet siihen, miten ja mitä kirjoitimme. Emme kuitenkaan halunneet tehdä ”Portal of I” 2.0:aa. Luulen, että koska meillä oli vähemmän aikaa levyn tekemiseen, meillä oli vähemmän aikaa viilata ja pureksia biisejä ennen nauhoittamista, mutta nyt kun asiaa katsoo, se on vain hyvä. ”Portal of I” oli seitsemän erillistä kappaletta ja kuvastaa hyvin erilaista aikaa bändissä. ”Citadel” on enemmän hetkeen keskittyvä levy bändin uralla ja kuvastaa hyvin bändin tämänhetkistä tilannetta, ei niinkään bändin tilaa usean vuoden ajalta.

”Portal of I” oli kriitikoiden ja fanien ylistämä ja pääsi useammalle kuin yhdelle vuoden top10 metallialbumit -listalle. Millä tavoin uusi ”Citadel” tulee eroamaan ensimmäisestä levystä: tuleeko se olemaan synkempi, enemmän death metalliin suuntautuva, lisääkö se enemmän sinfonisia elementtejä vai pysyykö tyyli samana?

Matt: Sanoisin, että ”Citadel” on raskaampi mutta myös atmosfäärisempi albumi . Ehdottomasti se nojaa tällä kertaa enemmän death metallin kuin black metallin suuntaan.

”Citadelin” ensimmäiset arvostelut ovat olleet melko positiivisia. Kuinka aktiivisesti luette omia arvosteluitanne ja onko niillä teille mitään merkitystä?

Matt: Me luemme kaikki arvostelut, haha! Arvostelut eivät oikeastaan merkitse meille mitään, mutta on mukava nähdä, miten muut ihmiset ottavat albumin vastaan riippumatta siitä, ajattelevatko he sen olevan hyvä vai huono. Jokaisella on oma mielipiteensä ja musikaalinen makunsa.

Levyjenne kansikuvat ovat kuvastaneet hyvin tyyliänne; ne ovat kauniita mutta silti monimutkaisia. Kuka on tehnyt nämä?

Matt: Xen on aina tehnyt kaikki kansitaiteet Ne Obliviscarikselle. CD-levyistä paitoihin, seinälippuihin jne. Kukaan muu ei ole toistaiseksi tehnyt meille taidetta. Koska Xen kirjoittaa kaikki lyriikat, hän pystyy täydellisesti tekemään kuvaavat kansitaiteet siitä, mitä albumi merkitsee.

Ne Obliviscariksen musikaalista tyyliä on aina ollut vaikea asettaa vain yhteen kategoriaan. Jos musiikkianne pitäisi kuvata yhdellä genrellä, mikä se olisi?

Matt: Progressiivinen Extreme Metal.

Voisitko nimetä muutaman musikaalisen vaikutteesi? Voisin veikata, että listalla on bändejä monesta eri genrestä.

Matt: Devin Townsend, Ihsahn, Opeth, Cynic, Cradle of Filth, Meshuggah… Lista on liian pitkä. Me kaikki kuuntelemme erilaista musiikkia ja luulen, että se todella edesauttaa meidän kirjoitustyyliämme.

Kesäkuussa 2014 aloititte joukkorahoituskampanjan yrittäen kerätä rahaa maailmankiertueeseen. 40 000 dollarin summa saatiin kasaan vain kahdessa päivässä ja summa vain jatkoi kasvuaan. Mistä idea joukkorahoitukseen syntyi ja oletteko tyytyväisiä kampanjan tulokseen?

Matt: Joukkorahoitus vaikuttaisi olevan ainoa tapa, jolla mikä tahansa bändi voi nykyään ottaa askeleen eteenpäin. Et voi tehdä rahaa myymällä CD-levyjä, eivätkä levy-yhtiöt mielellään sijoita rahaa uusiin bändeihin. Australia on vielä erityisen vaikea paikka kiertueiden osalta, koska täällä ei ole kovin paljon isoja kaupunkeja ja kaupungit ovat kaukana toisistaan verrattuna muihin maihin ja täällä on vain 22 miljoonaa asukasta. Kiertueelle lähteminen muualle maailmaan on myös erittäin kallis harrastus. En usko, että olisimme ikinä voineet tehdä kunnollista maailmankiertuetta ilman joukkorahoitusta. Siihen ei vain olisi ollut varaa. Meillä kaikilla on päivätyöt, mutta emme tienaa niin paljon, ettemme olisi menneet konkurssiin.

Olemme erittäin tyytyväisiä kampanjan tulokseen ja kiitollisia siitä, että niin monet ihmiset ympäri maailmaa uskovat meihin.

Maailmankiertue käynnistyy pian. Oliko faneilta tulleella rahoituksella vaikutusta siihen, miten kiertue suunniteltiin?

Matt: Maailmankiertue on alkanut, Australiassa haha! Me varaamme edelleen uusia keikkoja viikoittain. Koetamme toimia järkevästi rahan käyttämisen suhteen. Emme tahdo käyttää kaikkea yhteen kiertueeseen, joka voisi epäonnistua. Tähtäämme korkealle ja teemme suuria keikkoja ensiksi ja täytämme väliajat myöhemmin (seuraavan parin viikon sisään). Olemme jo tiedottaneet, että soitamme MetalDaysissä Sloveniassa. Lisäksi meillä on pari paljon isompaa keikkaa odottamassa hihassamme.

Uskotko, että joukkorahoitus voisi ratkaista näinä päivinä sen ongelman, että bändien on yhä vaikeampi päästä kiertueelle?

Matt: Jos sinulla on aluksi hyvä tuote, se auttaa asiaa. En usko, että ongelma on kiertueelle lähteminen vaan kiertueelle lähteminen ja se, ettei mene konkurssiin. Joukkorahoitus ehdottomasti helpottaa rahallista taakkaa/riskiä ja auttaa bändiä. Meille on tarjottu maailmalla keikkoja, joissa promoottorit ovat tehneet anteliaita rahallisia tarjouksia, mutta meidän sijainnistamme johtuen meille olisi jäänyt noin 7 000$ taskuumme kiertueelle. Sanoimme joukkorahoitusvideossamme, että tarvitsemme noin 50 000$ kiertuetta varten eli suurin piirtein sen, mitä jää puuttumaan keikkapalkkioiden jälkeen, jotta voimme tehdä maailmankiertueen. Keräsimme noin 86 000$ kampanjan aikana. Palkkiomme maksoivat noin 30 000$. Käytimme paljon aikaa muiden joukkorahoitusten tutkimiseen: niiden, jotka onnistuivat ja jotka eivät. Ennen kaikkea tutkimme, miksi ne toimivat tai eivät, avain onnistuneeseen kampanjaan on ehdottomasti valmistautuminen.

Maailmankiertueenne vie teidät moniin paikkoihin ympäri maailmaa, onko jotain erityistä paikkaa, jota odotatte eniten?

Matt: Todella monia paikkoja (naurua). Odotamme kovasti Euroopan isoja festivaaleja muttemme tiedä, mitä odottaa sieltä (naurua). Rakastimme Japanin ja Hong Kongin keikkoja vuoden 2013 Portal of I -kiertueellamme.

Kiitoksia haastattelusta! Onko jotain mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneille loppusanoiksi?

Matt: Kiitoksia tuestanne! Emme malta odottaa, että pääsemme kiertämään Eurooppaa ensi vuonna. Toivon, että näemme teidät kiertueellamme pian!

https://www.facebook.com/NeObliviscarisBand

Haastattelu: Samuli Jalonen