Necronomicon – Advent of the Human God

Kirjoittanut Sami Elamaa - 27.3.2016

Necronomicon-nimisiä yhtyeitä on maailmaan rekisteröitynyt viitisen kappaletta, joista yksi on sittemmin vaihtanut nimensä joksikin muuksi. Näin internetin ihmeellinen maailma kertoo tänä päivänä. Tällä kertaa näistä viidestä (tai ehkäpä paremmin sanottuna neljästä) samannimisestä yhtyeestä pääosassa tässä arvostelussa on kanadalainen Necronomicon. Minulle tämä kyseinen Necronomicon on aika tuntematon yhtye, mutta tiivistetyllä tiedolla Necronomicon on soittanut kuolonmetallia jo vuodesta 1988. Heidän historiikkiinsa on kertynyt neljä studiojulkaisua, ja viides kokopitkä ”Advent of the Human God” saapuu levykauppojen hyllyille maaliskuussa.

Liki 40 minuutin kiekko on puhdasta ja suhteellisen suoraviivaista death metalia, jossa on ripaus Dimmu Borgirin ja Haten tyylisiä vaikutteita. Suurimmaksi osaksi albumin soundeissa ei ole mitään valittamista, sillä myrskyisät ja raskaat soundit toimivat erittäin hyvin Necronomiconin tyyliin. Blast beatia, raivoa ja brutaaliutta riittää erittäin paljon. Minkään sortin kevyempää menoa ei tältä albumilta tulla kuulemaan.

Jokin tässä silti mättää. ”Advent of the Human God” voisi olla suhteellisen hyvä julkaisu, mutta mielestäni levy oli hivenen verran itseään toistavaa ja suoraviivaista menoa kappale toisensa perään. Hieman ylipitkä aloitusraita ”Advent of the Human God (The Heart of Darkness)” ei loppupeleissä tuntunut oikein sellaiselta mahtipontiselta aloituskappaleelta, jota olisin Necronomiconin tyyliseltä bändiltä odottanut. Onneksi hyviäkin sävellyksiä julkaisulta löytyy, kuten ”Necronomicon – The Golden Gods (The Blood of Ages)”, ”The Fjord” ja omaksi suosikikseni noussut ”Alchemy of the Avatar”.

Toinen asia, joka laskee albumin pisteitä, on omaperäisyyden puute. Ei raskaissa, nopeissa ja koukeroisissa sävellyksissä ole mitään vikaa, mutta suurin osa kitarariffeistä ja muista sovituksista on jo hieman kuultuja tuotoksia. Kuten mainitsin, ”Advent of the Human God” muistuttaa Hatea, ja tarkoitan todellakin sitä. Hate on mielestäni hieno yhtye, mutta ”Advent of the Human God” seuraa turhan kirjaimellisesti kyseisen puolalaisen kuolonyhteen jalanjälkiä. Olisin toivonut Necronomiconilta ja uudelta albumilta enemmän omaperäisyyttä.

Tiivistettynä ”Advent of the Human God” on kelpo julkaisu. Valitettavasti se ei yllä vuoden julkaisujen joukkoon, mutta eivät ne 40 minuuttia mene kankkulan kaivoonkaan tämän albumin parissa. Hatesta pitäville kuuntelijoille ”Advent of the Human God” on tutustumisen arvoinen kiekko, mutta suuria odotuksia ei kannata elätellä.

7+/10

Kappalelista:

01. Into the Descent (Intro)
02. Advent of the Human God (The Heart of Darkness)
03. Necronomicon – The Golden Gods (The Blood of Ages)
04. Okkultis Trinity
05. Unification of the Four Pillars
06. Crown of Thorns
07. The Fjord
08. Gaia
09. I Bringer of Light
10. Innocence and Wrath (Celtic Frost cover)
11. Alchemy of the Avatar

Necronomicon Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa