Necropsy – Psychopath Next Door (EP)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.9.2013

Lahtelainen pitkän linjan orkesteri Necropsy julkaisee debyyttinsä jälkeen ensimmäisen uutta materiaalia sisältävän nauhoitteensa, ”Psychopath Next Door” EP:n, espanjalaisen Xtream Musicin kautta. Bändi perustettiin jo 1987, mutta ilmeisesti miehistöongelmien takia esikoistäyspitkä ”Bloodwork” julkaistiin vasta 2011. Nyt pyörä kuitenkin tuntuu pyörivän eteenpäin ja toista levyä odotellaan ensi vuodeksi. Century Media myös julkaisi bändin kaikki demonauhoitteet kolmen CD:n, ja neljän vinyylin pakettina hiljattain.

Genrestä ei voi erehtyä: se on puhtaasti ja varmasti old school death metal. Soundimaailma on 90-luvun alulle tyypilliseen tapaan rujo ja koruton, mutta tässä yhteydessä se sopii kuin nyrkki silmään. Albumit, kuten Sepulturan ”Beneath The Remains”, Cannibal Corpsen ”Tomb OF The Mutilated” ja Entombedin ”Left Hand Path” nousevat vaivihkaa mieleen, soivan artistin hetkeksi unohtuessa olevan joku muu.

Ensimmäinen raita ”For The Blood And Guts” seuraa tuttua klassista rakennekaaviota, jossa hitaampi säkeistö pohjustaa biisin muuten menevää tempoa. Tämä kääntyy sittemmin päälaelleen, luoden kappaleeseen dynamiikkaa ja tehden tilaa kaksiosaiselle soololle, palaten lopuksi kuitenkin perusteemaansa.

Toinen ja kolmas kappale toimivat kontrasteina toisilleen nopeuden suhteen, ensimmäisen ollessa hidas ja toisen yltäessä aika ajoin jopa modernin death metallin tempoihin. Tunnelma pysyy pahaenteisenä ja painostavana laulajan julistaessa murskaavien riffien lomasta tarinaa irtileikatuista raajoista ja niiden säilömisestä. Neljäs, julkaisun nimeä kantava raita, yhdistää keskiosan elementit, luoden toimivan yhtenäisen kokonaisuuden.

Laulutyyli on asiaankuuluva, hieman koriseva ja osittain epäselvä, mutta ottaen huomioon aikaisemmin kirjoittamani, niin tämä sopii kuitenkin muottiin ja jopa tukee rosoisia kitarasoundeja. Levyn loppua kohden mielikuva vanhasta Sepulturasta vahvistuu entisestään, mikä ei ole suinkaan huono asia.

Sanoitukset on tehty genrelle uskollisesti Carcass-tyyliin, kuitenkin ehkä astetta lievemmän lääketieteellisen filtterin läpi. 90-luvun hengessä väliin on eksynyt myös muutama kirjoitusvirhe, joiden tuntuu oikeastaan kuuluvankin asiaan. Hyvä pohjustus uudelta kokoonpanolta seuraavaa täyspitkää odotellessa.

8/10

Kappalelista:
01. For The Blood And Guts
02. Severes As They Are
03. Twist To Kill
04. Psychopath Next Door

Kirjoittanut: Tuukka Franck