Neljä pientä kynttilää – Raskasta Joulua Nokia Arenalla

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 21.12.2022

Raskasta Joulua -kiertueen päätöskonsertti keräsi sunnuntaina Nokia Arenalle muhkean joukon mustia hiippalakkeja. Kiertueen ylle asettui marraskuussa synkkiä pilviä, kun tapahtuman järjestäjä RH-Entertainment haettiin konkurssiin, ja lopulta noin puolet Raskasta Joulua -kiertueen keikoista jouduttiin perumaan. Toteutuneet keikat hoiti maaliin pika-aikataululla Master Events.

Niin sanottu golden circle on tuttu isoilta festivaaleilta ja konserteista, mutta tällä kertaa vastaava käytäntö oli tuotu myös Raskasta Joulua -tuotantoon. Liput olivat myyneet hyvin, sillä alue lavan edessä oli silmämääräisesti täynnä. Ainoat ikärajattomat paikat sen sijaan olivat päätykatsomossa. Harvemmin hallikeikoilla tulee nähtyä tyhjempää permantoa kuin istumakatsomoa, vaan tällä kertaa kuitenkin niinkin.

Antti Railio sai kunnian avata keikan kappaleella ”Rakkain lahjoistani”. Howard Blaken kappale ”Walking in the Air” on monelle tuttu lapsuuden Lumiukko-animaatiosta, joka näytetään edelleen joka joulu. Noora Louhimon tulkinta suomeksi käännetystä versiosta ”Avaruus” täytti areenan peränurkkia myöten ja sai runsaat aplodit päätteeksi. Tampereelta kotoisin oleva Louhimo myös toivotti hyvää iltaa kotikaupungilleen.

Sähkökitarat ovat vallitseva osa Raskasta Joulua -konseptia, sillä idean isä ja perustaja Erkka Korhonen on kitaran varressa yhdessä kollegansa Tuomas Wäinölän kanssa. Pitkähköt kitarasoolot ovat osa showta, ja ne on hyvin toteutettuja. Akustisesta kitarasta saatiin nauttia kappaleessa ”Jouluksi kotiin”, jonka tulkitsi loistavasti Tony Kakko.

Olin odottanut Marko Hietalan näkemistä lavalla, sillä en ole nähnyt muusikkoa hetkeen keikoilla. Hietala oli laittanut jouluisasti punaista ylle eli punaiset ponnarit partaansa, ja hänen esiintymisessään oli myös sellaista paloa, jota en ole hetkeen nähnyt. Jään innolla odottamaan artistin soolokiertueen keikkoja!

Yksi tunnetuimpia Raskasta Joulua -käyntikortteja lienee ”Nisse-polkka” korkeine tempoineen ja lavashow-elementteineen. Myös ennen väliaikaa kuultu Tony Kakon tulkitsema mahtipontinen ”Sylvian joululaulu” on todella monelle tärkeä joulun kappale. Eturivin mustat hiippalakit saivat nauttia herkeämättä kappaleista, sillä turhia välipuheita ei pidetty ensimmäisellä jaksolla ennen väliaikaa.

Elize Rydin ja Noora Louhimon duetto ”White Christmas” ja ”Valkea Joulu” oli sovitettu hienosti yhdistelmäkappaleeksi sekä suomeksi että englanniksi. Laulajien asuvalinnat olivat kuin jin ja jang, kun Rydillä oli yllään mustaa ja Louhimolla valkoista, mikä loi hienoa lisäkontrastia kappaleen rinnalla.

Elize Rydin ja Tony Kakon duetto kappaleesta ”Julen är här” toi saliin palan joulun herkkyyttä. Kaksikon äänet soivat yhteen todella kauniisti, ja kappale olikin yksi illan hienoimmista tulkinnoista, vaikkei kappale sinällään kuulu omalle joulun soittolistalle…

Kaikki solistit pääsivät yhdessä lavalle tutussa kappaleessa ”Tulkoon joulu”. Solistien yhteislaulu kuulosti mahtavalta, ja pikantti lisä sille oli Rydin suomeksi laulama kappaleen päätös.

Hietala jäi lavalle esittämään kappaleen ”Varpunen jouluaamuna” todeten ”miltähän yhden miehen ääni mahtaa kuulua tämän jälkeen?” – Ei hätää, se kuulosti todella hyvältä. Yleisöä laulatettiin myös pariin otteeseen, minkä jälkeen Erkka Korhonen piti pienen puheenvuoron kertoen, ettei Nokia Arenan päätöskeikka ollut itsestäänselvyys lisäten, että ”jos olisi saumaa, niin kättelisin kaikki teistä.” Puheen jälkeen koetettiin saada lisäpuhtia kolmanteen yhteislauluosaan, ja volyymiä tulikin hiven lisää.

Ilja Jalkanen esitteli vielä bändin ennen encorea ja viimeisenä kappaleena kuultua ”Petteri Punakuonoa”.

Raskasta Joulua -kiertue 2022 oli raskas monestakin syystä, eikä ainostaan siksi, että kiertue oli vaarassa peruuntua mutta myös siksi, että pitkäaikainen yhtyeen jäsen Kimmo Blom menehtyi loppukesällä syöpään. Raskasta Joulua julkaisi marraskuussa Viides adventti -nimisen albumin, jolta löytyy Blomille omistettu kappale ”Kehtolaulu”. Kappale on coveri Queensrÿchen hienosta kappaleesta ”Silent Lucidity”.

”Kehtolaulu” kuultiin myös keikan ensimmäisenä encore-kappaleena. Screeneille ilmestyi Blomin kuva, lavan keskelle sytytettiin kynttilöitä, ja yleisö nousi penkeiltään kunnioittamaan Blomin muistoa kappaleen ajaksi. J-P Leppäluoto lisäsi lopuksi, että rundi ja kappale on omistettu Blomille kertoen, ettei Kimmo olisi halunnut kiertueesta mitään surujuhlaa, minkä jälkeen kuultiin vielä kaikkien solistien esittämänä Hear’n’Aid-cover ”Stars”.

Illan viimeinen kappale ”Ilouutinen” nivoi yhteen tunteikkaan illan ja kiertueen päätöksen.

Voidaan jo varmaan todeta, että Raskasta Joulua on monen jouluperinne, sillä projekti on saavuttanut 18 vuoden täysi-ikäisyyden pyykin. Tänä vuonna ei nähty mitään suurempia uusia koukkuja mutta tilanteen huomioon ottaen niitä ei rehellisyyden nimissä voitu odottaakaan.

Teksti: Tanu Jänkä

Kuvat: Sini Sulkakoski

Luetuimmat

Uusimmat