Neljättä kertaa järjestetyn Lahti Metal BBQ:n järjestäjä valaisee tapahtuman taustoja haastattelussa

Lahti Metal BBQ:n yleisöä

Teurastamolla Lahden Sopenkorvessa järjestettiin 13.7.2019 neljättä kertaa Lahti Metal BBQ -tapahtuma, joka nimensä mukaisesti yhdistää metallimusiikin ja grillaamisen. Paikalle oli järjestetty grillauspiste, jossa sai grillata omia ruokiaan tai ostaa makkaraa ja Teurastamon lastauslaiturille rakennetulla lavalla nähtiin ajoissa alkaneen päivän mittaan yhteensä kymmenen yhtyettä. Tapahtuman esiintyjistä puolet olivat paikallisia ja muut muualta Suomesta. Niihin lukeutuivat muunmuassa lahtelainen porno grindin klassiko Inferia, pitkän uran haikean dark metalin parissa tehnyt Mustan Kuun Lapset ja viimeisenä esiintynyt black metal -yhtye Barathrum, jonka musiikki laittoi lähes koko yleisön liikkeelle. Muut esiintyjät olivat Astral Coprse, Betelzeus, Northern Genocide, Re-Armed, God Disease, Evil Angel ja Cannibal Accident. Otimme yhtyeyttä tapahtuman järjestäjä PK Neuvoseen, joka kertoo näin jälkimainingeissa Lahti Metal BBQ:n taustoista ja kaikesta muusta siihen liittyvästä.

Hei! Kertoisitko aluksi hieman Lahti Metal BBQ -tapahtuman historiasta?

PK: Ei kai tälläkään mitenkään erityisen kummallista tarinaa lopulta pohjalla ole. Treeniksen uumenista eräänä krapulaisena aamuna allekirjoittanut tuijotteli pihalla lojuvaa romuröykkiötä ja ajatteli, että ”jaa, onhan tuossa tilaa vaikka grillata”. Se kuulosti sen hetkisestä porukasta hauskalta idealta viettää kesäpäivä tai -ilta grillaillen. No sehän oli sitten sillä selvä. Ei kun käymään kaverit, tutut ja tutun tutut läpi, että ketä kiinnostaa tulla soittamaan ja grillaamaan. Pari-kolme kesää tässä on nyt menty enemmän ja vähemmän yksityisenä ja julkisena ja opeteltu kantapäällä, että miten tämä pitäisi järjestää. Vähän puskaradioiden kautta tämä on liikkunut, että täällä muutama höyrähtänyt kaveri järkkää keikkaa ja perustaa metalligrilliä. Kuinka isoa tulipaloa tässä sitten saadaan aikaiseksi on kysymysmerkki.

Miten tapahtuma on kehittynyt vuosien aikana? Onko sillä joku teema tai tavoite?

PK: Alkuperäinen idea oli siis simppelisti laittaa treeniksen rojut lastauslaiturille ja kutsua pari tuttua bändiä soittamaan. Nyt kun sitä takaperin ajattelee niin joo, olishan se toiminut tietysti noinkin. Lähti sitten hieman lapasesta tuo mun buukkailu ja siellä olisi pitänyt lopulta soittaa jotain 16 bändiä jollain puolen tunnin roiskaisulla. Jokuselle bändille siinä vastailinkin, että ootte vähän varalla tms. Siinä onneksi kuitenkin tuli myös perumisia, että oppia ikä kaikki. Onneksi on ollut niin hyvä porukka, että on jaksanut lähteä tämmöiseen sekoiluun mukaan. Joten ei voi kun kiitellä ihmisten luovuudesta ja kärsivällisyydestä. Metalligrilli tässä nyt sinä kantavana teemana taitaa olla. Heviä kokkausta sarjassa ”Saatanan grillimestari”. Se, kuinka tuota jalostaa eteenpäin, on vielä hieman kysymysmerkki, mutta varmaan tuo jotenkin muokkaantuu johonkin lopulliseen muotoonsa, mikäli homma pysyy kasassa sinne asti. Visoita kyllä on, mutta miten niitä sitten lähtee toteuttamaan on toinen asia. Tavoitteeksi nyt voi lukea yksinkertaisuudessaan vain soittaa ihmisille kovaa musiikkia ja grillata mitä kummallisempia safkoja. Ei tässä mitään sen kummempaa tavoitetta ole ollut, kuin että pääsee näilläkin leveyksillä nauttimaan paremmasta live-musiikista grillaillen.

Betelzeus Teurastamon lavalla

Millaista tällaisen tapahtuman järjestäminen on?

PK: Paperityöt ensialkuun tuntui jotenkin ylitsepääsemättömän heprealta, miksi tätä yksityisenä lähdettiinkin järkkäämään alunperin. Mutta sen ensimmäisen kokemuksen siivittämänä tässä nyt tätä jatketaan. Jatkuvasti sitä saa ihmetellä, että kuinka paljon tässä saa ajatella ja pyöritellä asioita, olit sitten duunissa tai vapaalla. Periaatteessa työ vastatessa tapahtumasta on jatkuvaa, mutta ei ehkä niin aikataulusidonnaista. Kun yksi tapahtuma on paketissa niin täytyy alkaa miettimään seuraavaa. Pääkallot ja ruusut on kerättävä sekä mietittävä, miten alkaa parantamaan touhua.

Millä perusteella valitsette esiintyjiä tapahtumaan?

PK: Tällä hetkellä katselen kuinka kiinnostusta riittää tapahtumalle ja lähden muodostamaan sitä kautta kokonaiskuvaa. Alkuperäistä ideointia kunnioittaen tänäkin vuonna on viisi Lahden seudun bändiä päätapahtumassa eli käytännössä puolet. Yritän oman musiikkimakuni antaa olla vaikuttamatta buukattaviin bändeihin, mutta väkisinhän jos ihan täysin outoa bändiä alat kuuntelemaan, sitä katsoo tiettyjen lasien läpi. Ehdotuksia tulee ihmisiltä ihan hyvin ja bändit ovat itse aktiivisia. Kuka nyt ensin sattuu kysymään merkkaa aika paljolti minkälaista settiä sitä lähtee pariksi päiväksi kasaamaan. Tietyt bändithän siellä taas myös tietysti vilahtelee, jotka hommaa on ollut aloittelemassa.

Aiotteko kasvattaa tapahtumaa vielä isommaksi? Millaisia suunnitelmia sen tulevaisuudelle ylipäätään on?

PK: Lahtelaisen metalliskenen kannalta olisi varmasti hienoa, jos tapahtuma kasvaisi, mutta toisaalta tapahtuman pieni koko pitää yllä sen alkuperäistä tarkoitusperää toimia valtavirran ulkopuolisena, rentona grillaus- ja musiikkitapahtumana. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Millainen merkitys Lahti Metal BBQ:lla on paikallisille musiikkipiireille?

PK: Palautettahan on tullut, että on hienoa kun jotkut on niin sekaisin, että tällaista jaksaa järjestää. Poliisipartiollakin tuntui olevan hetki ihan hauskaa työpäivänsä sivussa kun kävivät tarkastamassa tapahtuman kulkua. Ehkä sen voisi kiteyttää siihen, että skenen porukka pääsee viettämään kesäpäivää ja antamaan toisilleen vertaistukea.

Onko tähän loppuun vielä terveisiä haastattelun lukijoille ja Metal BBQ:hun osallistuneille?

PK: TEURASTAMO=LAHTI

Kommentoi julkaisua