Nettisensaatioksi noussut kotimainen black metal -yhtye Azazel julkaisee uuden albuminsa perjantaina: ”Nykypäivän anonymiteettiin kääriytyneet black metal -bändit sukkahousut naamalla eivät kiinnosta paskaakaan”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.9.2021

Kotimainen vuodesta 1992 asti toiminnassa ollut black metallin kulttiyhtye Azazel julkaisee uransa kolmannen albuminsa nimeltä ”Aegrum Satanas Tecum” syyskuun 24. päivä Primitive Reactionin kautta. Pieneksi nettisensaatioksi vuoden 2017 Steelfestin keikallaan nousseen yhtyeen perustaja Lord Satanachia kertoi Kaaoszinelle tulevan albumin tekoprosessista, sekä avasi hieman bändin ideologiaa sekä päämäärää tulevan albumin takaa. Voit lukea haastattelun sekä kuunnella yhtyeen tulevan albumin Kaaoszinen ensisoiton kautta tästä:

Terve Lord Satanachia. Mitäs itsellesi sekä bändille kuuluu syksyyn 2021?

Lord Satanachia: Hyvää kuuluu. Uuden levyn virallista julkaisupäivää 24.9 tässä odotellessa.

Teiltä on ilmestymässä järjestyksessään kolmas albumi ”Aegrum Satanas Tecum” syyskuun 24. päivä Primitive Reactionin kautta. Kertoisitteko te hieman albumin teosta sekä nauhoituksista? Ilmeisesti prosessi oli hyvinkin erilainen verrattuna aikaisempiin albumeihinne?

Lord Satanachia: Levyä tehtiin eri paikoissa, pitkään ja hartaasti. Muun muassa Rock Bear -keikkapaikalla Korsossa äänitettiin ja mun kämpillä, eli Mänttilän temppelissä.

Iso ero on jo sävellyspuolella, koska Mavrofos teki 75% biiseistä ja lisäksi loppuun haluttiin edesmenneen alkuperäiskitaristin, Samiazan, muistoa kunnioittaen, ”In Nomine Dei Nostri Satanas” demolta ’93.

Aiemmin Tyrant Werewolf oli örissyt meidän demoniörinät (kahdella ensimmäisellä albumilla), mutta nyt uusien tuulien myötä ne hoiti Kim Strömsholm (ex-And Oceans/Festerday, nykyään The Mist from the Mountains, Black Acid World, .Ä.C.I.D. jne). Levylafkavaihdokseen olemme olleet tyytyväisiä. Primitive Reactionilla on ammattimainen ote hommaan ja saan Karhumäeltä kunnon Black Metallia (erityisesti kreikkalaista ja yhdysvaltalaista)! Aegrum Satanas Tecum ei kumartele mitään, paitsi Saatanaa. Levy on täyttä tappo-black metallia ilman armoa!

Teidän edellisestä ”Witches Deny Holy Trinity” albumista ehti vierähtää jopa kuusi vuotta. Missä vaiheessa uuden albumin materiaali on kirjoitettu? Onko levy tehty nyt pandemian aikana vai onko sitä kirjoiteltu jo ennen pandemian puhkeamista? Oliko tuohon olemassa jokin syy miksi levyn tekemiseen meni noin monta vuotta?

Lord Satanachia: Levyn sävellysprosessi alkoi kyllä vuonna 2019. Sitä ennen Wakboth oli säveltänyt levyllisen biisejä, jotka hän lähtemisensä myötä päätti kuitenkin käyttää omana materiaalinaan, eikä ne biisit olisi Azazelille edes niin hyvin sopineet. Kaikki hyvin siis. Azazelista tuli black metallia ja black/thrash -biisit menikin Wakbothille. Eetu (Mavrofos) teki biiseistä aluksi omat demot ja bändi harjoitteli ne sitten yhdessä ja lopuksi lisäsin sanat.

Levyllä on edelleen bändille ja genren alkuajoille kumartava hyvin primitiivinen soundi. Kuinka tärkeää se on Azazelille että pysytte uskollisena genren juurille sekä siinä samassa myös itsellenne?

Lord Satanachia: Kyllä se on helvetin tärkeää! Juuri tämä erottaa bändit kuten Azazel ja Archgoat monista muista. Vuodet vaan vierii ja bändit ei muutu. Jotenkin se kuuluu asiaan mun mielestä. Enkä mitään ihmebändejä kyllä kuuntelekaan.

”Aegrum Satanas Tecum” ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna Sairas Saatana on kanssasi. Mistä nimi albumille oikein syntyi ja minkä vuoksi päädyitte ensimmäistä kertaa käyttämään latinaa albumin nimessä?

Lord Satanachia: Tämä ”Sairaalloinen Saatana Ikuisesti” ilmaantui yhtenä yönä päähäni ja se tuntui vitun hyvältä nimeltä, joka sopisi levyn nimeksi. Suomeksi käännettynä tuo ei yhtä hyvältä kuulosta, kuten usein englannista suomeen käännetyt levyn nimet tai bändien nimet.

Millainen sanoma ”Aegrum Satanas Tecum” -albumilla on? Onko levy nidottu jonkun tietyn teeman ympärille?

Lord Satanachia: Jumalanpilkka, hämärät tapahtumat kristinuskovaisten keskuudessa, saatananpalvonta, uniin tulevat houkuttelijat, pimeyttä, pahuutta… Kappaleet ei noudata mitään kaavaa, paitsi Incubuksesta ja Succubuksesta kertovat kappaleet laitettiin peräkkäin, kun se tuntui loogiselta. Sanoituspuolella minua vähän auttoi meidän kitaristin serkku, joka on todella omistautunut asialle.

Black metal on muuttunut genrenä hyvinkin paljon vuosien saatossa ja siitä on tullut käsitteenä paljon laajempi kuin sen alkuaikoina. Mitä black metal Azazelille merkitsee nykypäivänä?

Lord Satanachia: Elämäntapa. Vanhan liiton black metal. Nykypäivän anonymiteettiin kääriytyneet ”black metal” -bändit sukkahousut naamalla ei ole meidän juttu eikä kiinnosta paskaakaan. Me noudatamme perinteistä black metallia: lihaa, verta ja Saatanaa.

Black metal tuli alun perin tunnetuksi musiikkityylinä, jossa ei kumarrettu kenellekään tai millekään vaan musiikkia tehtiin täysin tinkimättä omien ehtojen mukaan. Miten itse koette nykypäivän black metal -scenen? Onko se muuttunut paljonkin ajoista jolloin Azazel sai alkunsa?

Lord Satanachia: Steelfest 2022 -tapahtumaan liittyen voidaan sanoa, että kyllä tässä on meininki muuttunut. Kaupalliset aktit on huoranneet itsensä, eivätkä enää edusta sitä asennetta jota black metallilta toivoisi. Bändit kuten Impaled Nazarene peruu keikan, koska antifasistit painostaa. Ei tällaista ikinä olisi uskonut!! Ja Luttinen Impaled Nazarenesta vielä alun perin inspiroi perustamaan Azazelin. Me ollaan vieläkin sillä vanhan liiton asenteella tekemässä black metallia. Ei Impaled Nazarene edes ole ollut aikoihin black metallia. Myös kaikki muut bändit, jotka keikkoja perui Steelissä vituttaa mua. Azazel ei peru. Ei tehdä kompromisseja. Ei muuten jotkut bändit kuten Beheritkään ole enää samoja. Totta kai vanha kama heiltä on aivan mahtavaa pimeyttä. Lisäksi arvostan bändejä kuten Denial of God, Profanatica, Inquisition, Archgoat. Tietty vanha Rotting Christ, Master’s Hammer, Necromantia, Kawir, Bathory. Näitä on niin helvetisti. Mutta pääasiassa vanhempia bändejä, vaikka kyllä mulla uusiakin levyjä tulee hommattua säännöllisesti. Esimerkiksi Cult of Eibon kolahti kovaa.

Teidän keikka Steelfestissä vuonna 2017 sai maailmanlaajuista huomiota vähemmän mairittelevasti kun esiinnyitte aika vahvassa laitamyötäisessä keikalla ja sen vuoksi esiintyminen sai jopa humoristisia piirteitä. Millaisia muistoja teillä itsellä on keikkaan liittyen?

Lord Satanachia: Tätä ei huvittaisi kauheasti muistella, mutta kyllä sitä tuli ihan totaalisen päissään oltua ja se keikka meni ihan päin vittua. Varsinkin Mavrofos, meidän kitaristi oli tosi sekasin. Mutta myös minä, kun vitutus oli niin suuri siitä, että tämä keikka tulee menemään ihan harakoille. Siksi sitten minäkin aloin ryyppäämään oikein kaksin käsin!! Sitä kattoi YouTubesta lopulta yli miljoona ihmistä. Toisaalta saatiin Azazelin nimeä vähän enemmän pinnalle, jos jotain positiivista hakee. Paska keikkahan se oli, mutta vedettiin, eikä peruttu, kun oltiin kerran luvattu vetää keikka. Juomat vedettiin myös ja saatiin keikkaliksa. Kyllä siinä jotkut Mardukin tyypit kattoi vähän, että ei saatana. Hyvä että turpaan ei tullu.

Soititte keikan myös Steelfestin virtuaalitapahtumassa niin, että osa bändistä esiintyi keikkapaikalla ja itse lauloit omat osuutesi sohvalta ollessasi kipeä. Millainen kokemus tuo oli?

Lord Satanachia: Meillä on bändissä vähän eroa näissä jutuissa, mutta mun mielestä ei ollut hyvä idea tulla kipeänä johonkin missä on kuitenkin vähän enemmän ihmisiä, ja vaikka keikka oli virtuaalinen, olihan siellä silti jonkun verran yleisöä ja tietenkin henkilökuntaa. Ajattelin, että kuulun riskiryhmään, ja että ei auta kuin perua keikka. Sitten meidän rumpalille, Idimmulle tuli sellainen sairas idea, että mitä jos vetäisi keikan sittenkin näin. Tolleen erikoisjärjestelyillä. Että minä oon kotisohvalla ja muu bändi livenä Hyvinkäällä. Se oli ihan hyvä juttu, vaikka hiukan maistissa tuli silläkin kertaa oltua. Azazel tekee mitä huvittaa.

Kiitoksia paljon ajastanne ja kaikkea hyvää tulevan albumin julkaisuun. Haluatteko sanoa vielä jotain faneillenne viimeisinä sanoina?

Lord Satanachia: Kiitos Saatanalle. Ostakaa uusi levy, sillä ette tule pettymään. Palvokaa kaikki Saatanaa ja polttakaa niitä kirkkoja & häpäiskää hautoja vielä kun olette nuoria, kun tämä pappa ei enää jaksa, hahaha. Palautetaan vanha hullu meininki!! Gloria Satanas!

Voit kuunnella yhtyeen perjantaina ilmestyvän albumin kokonaisuudessaan Kaaoszinen ensisoiton kautta tästä:

https://www.facebook.com/Azazelblackmetalfinland/