Nick Cave & The Bad Seedsin ”Skeleton Tree” on surun murtama mestariteos

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 22.12.2016

nick-caveAlun perin minun ei ollut tarkoitus kirjoittaa tästä albumista, mutta pohdiskellessani vuoden 2016 parhaita julkaisuja kävin hieman vähemmälle kuuntelullekin jääneitä albumeita lävitse. Yksi niistä oli legendaarisen Nick Cave & The Bad Seedsin uusi ”Skeleton Tree”, jonka ostin sen julkaisun aikoihin. Kuuntelin sitä silloin jo jonkin verran ja tiesin sen olevan hyvä ja todella erityinen albumi. Silti jotain jäi uupumaan, enkä saanut siitä kunnollista otetta. Tänään kuunnellessani se iski heti kuin salama ja puristi otteessaan niin, että 40 minuuttia tuntui viideltä. Tälle levylle kannattaa siis antaa aikaa avautua.

Nick Caven henkilökohtaisessa elämässä sattui suuri tragedia, kun hänen 15-vuotias poikansa kuoli yllättäen. Juuri tuohon aikaan Cave työsti uutta albumita, josta tuli ”Skeleton Tree”. Siitä tuli vielä paljon enemmän kuin tavallinen albumi: Nick Caven surutyö. Albumin äänitysprosessin aikaan kuvattiin ”One More Time With Feeling” -dokumentti, jonka tarkoitus on albumin taustojen selvittäminen ja sen markkinointi, sillä Cave ei halunnut tai kyennyt antamaan haastatteluita tai muutenkaan promotoimaan teostaan perinteiseen tapaan. Tämä asiakokonaisuus on tärkeää hahmottaa sisäistääkseen albumilla vallitsevan tunnelman kunnolla.

”Skeleton Tree” on tunnelatauksessaan uskomattoman väkevä ja vahva. Musiikillisesti albumin sisältö on rauhallista tummaa leijailua, lähes ambientmaista. Kevyitä valonpilkahduksia ja autuuttakin kuuluu. Laulu on vähäeleistä, ja itse asiassa Nick Cave lausuu komealla äänellään suuren osan sanoista. Silti mikään albumi ei kuulosta raskaammalta kuin ”Skeleton Tree”. Jokainen nuotti ja jokainen sana on merkityksellinen osa kokonaisuutta, ja kaikuessaan ilmoille ne tuntuvat sydämen ympärillä tiukasti puristavalta kädeltä. Kaunis ja herkkä albumikokonaisuus on harvoin näin surullaan ja raskaudellaan musertava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tavallaan on vaikeaa ajatella ”Skeleton Treetä” albumina. Se on niin erilainen ja rikkoo monia musiikin lainalaisuuksia. Se myös huokuu niin paljon tunnetta, että musiikki on kuin elävä henkiolento, joka hengittää niskaan. ”Skeleton Tree” on kaikilla tavoin erityinen ja poikkeuksellisen hieno teos, joka osoittaa Nick Cave & The Bad Seedsin taiteellisen intohimon palavan suurella liekillä musertavan surunkin keskellä.

10/10

Kappalelista:
1. Jesus Alone
2. Rings of Saturn
3. Girl in Amber
4. Magneto
5. Anthrocene
6. I Need You
7. Distant Sky
8. Skeleton Tree

Nick Caven kotisivut
Nick Cave & The Bad Seeds Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat