Nifelheim – Satanatas (EP)

Kirjoittanut Sami Elamaa - 4.7.2015

Rienaa, pahuutta, niittejä ja nahkaa on jälleen luvassa! Ruotsin oma kulttibändi Nifelheim on nimittäin saanut viime vuoden joulukuussa valmiiksi uuden ”Satanatas”-EP:n. Hitto, ja minä sain kuulla siitä vasta vähän aikaa sitten. Miksi kukaan ei ollut kertonut, että tällainenkin on jo julkaistu?! Jouduin kiihkeästi etsimään levykauppoja, joista voisin tilata omani. Tämä ei kuitenkaan ollut helppo tehtävä, sillä Nifelheimin julkaisuja on vaikea löytää; tämän vuoksi jouduin ottamaan selvää, mikä levy-yhtiö on ”Satanatasin” julkaissut. TPL Recordsin omat kotisivut olivat toistaiseksi ainoa paikka, josta EP:n pystyi hankkimaan. Täten otin itseäni niskastani kiinni ja laitoin vinyylin tilaukseen.

Mielenkiintoisinta EP:ssä on julkaisun sisältö. EP koostuu ainoastaan introsta ja kolmesta 3 – 4 minuutin pituisesta kappaleesta, mutta koska vinyyli on painettu 12-tuumaiseksi, täytyy toisella puolellakin olla jotakin. B-puolelle onkin sitten laitettu sama intro ja samat kolme kappaletta, mutta käännetyssä soittojärjestyksessä, ja kappaleet soivat kirjaimellisesti takaperin. Tämä tekee julkaisusta poikkeavan erikoisen. Huomatkaa, että vinyylin nimi lausutaan samalla tavalla toisin päin: ”Satanatas”.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Aloitetaan arvio normaalin eli A-puolen soittojärjestyksen mukaisesti. Intron jälkeen räjähtää tiukka ja nopea ”From Hell’s Vast Plains”, joka on sitä ainutlaatuista, lupaavaa ja tuttua Nifelheimia. Kappale iskee kuin nyrkki silmään jo ensimmäisellä kuuntelukerralla, eikä tästä voi muuta kuin todeta, että onpa helvetin tiukka kappale.

Old school -henkinen ”Bestial Rites” räväyttää tuplabasarien voimin kuuntelijat mukaansa. Ei ole hetkeäkään epäselvää, että Nifelheim osaa tehdä raakaa ja nopeaa black/thrashia. Armottoman ja raa’an julkaisun päättää ”Praise Lord Satan”, joka on musta ja synkkä päätösralli lyhyelle mutta tiukalle minijulkaisulle.

B-puoli on sitten mystisempi tapaus. Kuunnellessani ensimmäistä kertaa B-puolta epäilin vahvasti, että musiikki olisi älytöntä mössöä ja sekamelskaista noisea, mutta sitä se ei todellakaan ollut. Vinyylistä soi rumpujen ja Hellbutcherin rääkymisien ”fade in” -tapaisia efektejä sekä erittäin, erittäin hyvän kuuloisia kitarariffejä. Sain ihmetellä tovin, kuinka Ruotsin helvetilliset ukot ovat osanneet sovittaa kappaleet ja kitarariffit niin hyvin, että takaperin soitettuna ne kuulostavat myös yhtä tiukoilta kuin A-puolen kappaleet. Väärinpäin soitetut kappaleet eivät kuulosta kappaleilta, mutta kitarasovitusten ja muiden saatanallisen psykedeelisten efektien vuoksi kappaleet vievät kuuntelijat mukaansa. Päät heiluvat ja rytmiin pääsee mukaan vaikka väkisin.

Voin todeta, etten kadu tekemääni ostosta. Nifelheimin ”Satanatas” on harvinaisen erikoinen, mutta sitäkin erinomaisempi julkaisu, joka jokaisen black/thrash-kuuntelijan on hankittava. Toki ”Satanatas” löytyy Youtubesta, mutta vinyylinä ”Satanatas” on enemmän kuin Youtubeen ripattu paketti. Tuhannen painoksen erästä ei ole mahdottoman paljon jäljellä, joten hanki omasi mahdollisimman pian TPL Recordsin kotisivuilta. Toimi nopeasti, sillä et tule katumaan!

9½/10

Kappalelista:

A-puoli:
01. Intro
02. From Hell’s Vast Plains
03. Bestial Rites
04. Praise Lord Satan

B-puoli:
01. Praise Lord Satan
02. Bestial Rites
03. From Hell’s Vast Plains
04. Intro

TPL Records Kotisivut

Nifelheim Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa