Night Visions Maximum Halloween 3015: Portal to Hell!!! & Deathgasm

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 2.11.2015

DeathgasmHalloweenin jälkeisellä viikolla Helsingissä alkaa jälleen pääosin kauhuun keskittyvä Night Visions Maximum Halloween -elokuvafestivaali. Mukana on myös mm. dokumentteja, sci-fiä ja toimintaa. Keskiviikosta 4.11.2015 lähtien Maximissa ja Kinopalatsissa katsellaan yhteensä 44 pitkää elokuvaa, joista monet nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Lauantaina 31.10.2015 nähtiin jo pari ennakkonäytöstä Kaurismäen veljesten aikoinaan perustamassa Andorrassa.

Yksi ennakkonäytös oli vastikään valmistunut uusiseelantilainen splatterkomedia ”Deathgasm”, jonka Kaaoszinen toimituskin kävi tarkastamassa. Ennen ”Deathgasmia” nähtiin Vivieno Caldinellin ohjaama noin 13 minuutin pituinen lyhytelokuva ”Portal to Hell!!!”, jossa showpainijana parhaiten tunnettu Rowdy Roddy Piper teki viimeisen roolinsa ennen viime heinäkuista ennenaikaista kuolemaansa. Ehkäpä tunnetuimman elokuvaroolinsa Piper näytteli John Carpenterin sci-fi/kauhuklassikko ”They Livessä”.

”Portal To Hell!!!:ssä” Piper näyttelee talonmiestä, jonka huoltaman kerrostalon kellarikerrokseen syntyy portti itsensä Cthulhun hallitsemaan R’ylehiin. ”Portal to Hell!!!” on sopivan hienovaraisesti överiksi vedettyä komediaa, joka onnistuu naurattamaan lyhyeen kestoonsa nähden suhteellisen monta kertaa. Toteutus on tyylikästä ja ammattitaitoista, muttei liian ryppyotsaista, ja Roddy Piper on oma karismaattinen itsensä esiintyessään Cthulhua uhmaavana huvittavan asenteikkaana talonmiehenä täyden kympin arvoisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8½/10

”Deathgasmissa” yhdistellään väkivaltaista splatterkauhua mustaan huumoriin ja metallimusiikkiin. Brodie-niminen nuori metallifani muuttaa sukulaistensa luokse asumaan. Sukulaiset katsovat häntä alaspäin, mutta uusia ystäviä löytyy pian koulusta ja pienestä levykaupasta. Brodien ja kumppaneiden perustama metalliyhtye saa nimekseen Deathgasm, ja muutaman saatanallisen nuotin jälkeen ihmiset alkavat muuttua ihmislihaa himoitseviksi zombeiksi.

Parasta elokuvassa ovat hyvän maun rajat räväkästi rikkovan mustan huumorin täyteiset teurastuskohtaukset, jotka on toteutettu pitkälti käytännön efektein ilman tönkköä CGI-animointia. Mitä pidemmälle elokuvassa mennään, sitä enemmän mopo lähtee käsistä. Kliimaksin koittaessa ohjaustangolla on heitetty vesilintua jo hyvän aikaa sitten, vaikka itse kliimaksi onkin lähes antikliimaksi. Toinen voimavara on raskaan musiikin kliseistä ja stereotypioista ammentava huumori. Oli kyseessä sitten hahmojen ylistereotypinen käyttäytyminen tai musiikkiin itseensä kohdistuva vitsi, hyväntahtoinen huumori iskee varmasti moneen metallimusiikki-intoilijaan, joka ei ota itseään liian vakavasti.

”Deathgasmiin” upotettu draama sen sijaan ei ole niin vahvaa kuin elokuva muuten. Hauskana ja lempeän naiivina alkanut romanssikuvio muuttuu nopeasti tyhjänpäiväiseksi, irralliseksi ja tarkoituksettomaksi kolmiodraamaksi, jos sitä nyt siksikään voi kutsua. Tämä ei kuitenkaan onnistu pilaamaan muuten niin hauskaa, ihanan väkivaltaista ja brutaalia ja pohjimmiltaan kovin lämmintunnelmaista elokuvaa. ”Deathgasm” ei elä kaiken ennakkohypetyksen tasolle, mutta on silti hauska, viihdyttävä ja persoonallinen; erittäin vakuuttavaa jälkeä Jason Lei Howdenin esikoisohjaukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

7/10

Kuten jo tulikin sanotuksi, varsinainen Maximum Halloween -tapahtuma alkaa ensi keskiviikkona. ”Road to Hell!!!” ja ”Deathgasm” starttasivat omalta osaltani ensimmäiset Night Visions -festivaalit mahtavasti, ja aion osallistua kekkereihin tälläkin viikolla. Onhan tarjolla muun muassa edesmenneen Sir Christopher Leen tähdittämät kauhuklassikot ”Horror of Dracula” ja ”The Wicker Man”, Mika Kaurismäen ohjaama post-apokalyptinen ”The Last Border”, hiljattain menehtyneen ohjaajalegenda Wes Cravenin ikoninen ja kauhu-genrelle mittaamattoman arvokas ”A Nightmare on Elm Street”, H.P. Lovecraftin tarinoihin perustuva ”Re-Animator”, ensimmäinen tanskalainen zombielokuva ”What We Become” ja todellisesta taistelulajien mestarista Fumio Demurasta kertova dokumenttielokuva ”The Real Miyagi”, vain muutaman nimetäkseni. ”Deathgasm” esitetään toisen kerran ensi lauantaina 7.11. klo 21.15.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari