Nightingale – Retribution

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 18.11.2014

Viime vuosina lähinnä muiden tuotosten miksaamiseen ja masterointiin keskittynyt ruotsalaislegenda Dan Swanö aktivoitui viime vuonna jälleen julkaisurintamalla uuden Witherscape-projektinsa myötä. Ajatuksissani heräsi nopeasti toiveet uudesta Nightingale-albumista, ja nyt, vain vuosi Witherscapen debyytin jälkeen, käsissäni on Nightingalen uutuus ja mahdollisesti myös viimeinen albumi nimeltään ”Retribution”.

Yhden levyn goottirock-projektina alkanut ja vuosien saatossa jonkinlaiseksi melodiseksi aikuisrockiksi muuntautunut Nightingale on mm. Edge of Sanityssa ja Bloodbathissa kannuksensa ansainneen Dan Swanön projekteista sieltä kevyimmästä päästä, joten örinöitä ja raskasta tykitystä ei tällä levyllä ole luvassa. Tyylillisesti ”Retribution” vertautuu enemmän vuoden 2004 ”Invisible”-albumiin kuin seitsemän vuoden takaiseen ”White Darknessiin”, jolle Danin veli Dag kirjoitti suurimman osan kappaleista.

”Retribution” onkin sitten aika taattua ja tuttua Nightingalea. Kappaleet ovat pääasiassa keskitempoista ja Swanön tumman äänen varaan rakentuvaa melodista rockia. Koskettimet ovat jälleen täyttä timanttia ja Swanö laulaa paremmin kuin koskaan. Kappaleista etukäteenkin julkaistu ”Forevermore” sekä ”27 (Curse Or Coincidence?)” nousevat kirkkaasti levyn parhaimmistoon. Huonoja biisejä levyllä ei ole, mutta olisin ehkä toivonut vielä jotain uutta ja repäisevää kappaletta kokonaisuuteen. Nyt levy on ”vain hyvä.”

Dan Swanön parhaimmistoon ”Retribution” ei aivan yllä, mutta levy on jälleen todiste siitä, miten hän hallitsee tarttuvien ja silti aikaa kestävien kappaleiden kirjoittamisen. Nightingalen fanit tuskin pettyvät tähän, ja toivon, että uudet fanit löytäisivät yhtyeen ja Swanön muutkin projektit. Ja eihän sitä tiedä, jos levy siivittäisi Nightingalen jälleen esiintymislavalle Suomeen.

8 / 10

Kappalelista:
1. On Stolen Wings
2. Lucifer’s Lament
3. Chasing the Storm Away
4. Warriors of the Dawn
5. Forevermore
6. Divided I Fall
7. The Voyage of Endurance
8. 27 (Curse or Coincidence?)
9. The Maze
10. Echoes of a Dream

 


https://www.facebook.com/pages/Nightingale/108011835888708

Kirjoittanut: Mika Kuparinen