Niin laskelmoitua että melkein ärsyttää – arviossa Art Nationin tarkkaan mietitty ja hiottu ”Inception”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 20.7.2023

Jotkut yhtyeet pysyvät jäsenistönsä suhteen muuttumattomina vuosikymmenistä toiseen, kun toisten on hankalaa pitää samaa jäsenistöä edes kahden pitkäsoiton ajan. Ruotsalainen Art Nation lukeutuu jälkimmäiseen kategoriaan, sillä yhtyeen kokoonpano on muuttunut vuosien varrella tiuhaan, ja näin on myös tuoreimman pitkäsoiton myötä.

Art Nationin edellisellä ”Transition”-albumilla kokoonpanon muodostivat sen alkuperäinen vokalisti Alexander Strandell, kitaristit Johan Gustavsson ja Sam Söderlindh, basisti Richard Svärd sekä rumpali Linus Thomsson. Nyt vajaa neljä vuotta myöhemmin kokoonpanosta ovat jäljellä Strandell ja Svärd, ja kahdesta kitaristista on siirrytty yhden kitaristin miehitykseen. Kiinnostava huomiona on se, että Art Nationin alkuperäiskitaristi Christoffer Borg on tehnyt paluun. Vastaavasti rumpalin tilalle on löydetty uutta verta Alexander Lundgrenin liityttyä kokoonpanoon.

Mitä tulee Art Nationin tuoreimpaan pitkäsoittoon, jatkaa se yhtyeen valitsemalla melodisen rockin tiellä. Merkittävimpiä muutoksia edeltävään albumiin nähden ovat se, että Art Nationin ilmaisusta on muuttunut raskaampaa ja myös Strandell laulaa aiempaa aggressiivisemmin sekä korkeammalta. Voisi melkein sanoa, että Strandell kuulostaa aiempaa vahvemmalle ja menestyksenjanoisemmalle. Tämän ajatuksen vokalisti nostaa esille itsekin albumitiedotteessa, ja toteaa pandemian olleen siinä mielessä hyvä Art Nationille ja hänelle itselleen, että hänellä oli aikaa hengähtää ja korjata aikaisempina vuosina aiheuttamansa vahingot yhtyeen jäsenille. Tämä selittääkin osaltaan jäsenistön vaihtuvuuden sekä vokalistin energisemmän ulosannin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietyssä mielessä ”Inceptionia” voi pitää Art Nationin uutena tulemisena, kun kokoonpanosta löytyy enemmän pysyvyyttä Svärdin ja Borgin myötä. Strandellin väkevämmän äänenkäytön myötä myös yhtyeen ulosannista tulee esille uudenlaisia ulottuvuuksia, vaikkei ”Transition”-albumin hillitymmässä ulosannissakaan varsinaisesti vikaa ollut. ”Inception” on kuitenkin selvästi päällekäyvämpi kokonaisuus kuin edeltäjänsä.

”Inception” on energinen, paikoitellen jopa ylipirteä pitkäsoitto, jonka kappaleista löytyy vaihtelevuutta. Albumin painopiste on energisyydessä, tarttuvissa kappalerakenteissa, jonka sanoituksiin Strandell on muovannut omakohtaista kokemusmaailmaansa. Kokonaisuus on paikoitellen ärsyttävän laskelmoitu, mutta silti toimiva, kun kappaleetkin ovat kestoltaan napakoita ja sisältävät asteittaista vaihtelua. ”Inception” on tasapainoinen albumi, joka on kuin luotu bilepaketiksi festareille.

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/artnationswe

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen