Nimekkäiden kotimaisten metallimuusikoiden muodostama I Am The Night julkaisee debyyttialbuminsa toukokuussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.2.2022

Kymenlaakson pimeistä onkaloista nouseva I Am The Night tekee olevaisen yöpuolta luotaavaa perinnetietoista black metallia, jonka nostattaa pimeyden voimat taisteluun taivaan valtoja vastaan. Markus Vanhalan (Insomnium, Omnium Gatherum), Janne Markkasen (ex-Omnium Gatherum), Okko Solanterän sekä Waltteri Väyrysen (Paradise Lost, Bodom After Midnight) yhtyeen alku juontuu karuun 90-luvun Kotkaan, jolloin Vanhala ja Markkanen soittivat keskenään black metallia, mutta muut bändit varastivat huomion ja ajatus mustasta metallista jäi takaraivoon kytemään.

Yhtyeen debyyttilevy ”While The Gods Are Sleeping” julkaistaan 6.5.2022 ja sen kansikuvataiteen loi lukuisille menestyksekkäille metalliyhtyeille (mm. Amorphis, Emperor, Dissection) grafiikkaa toimittanut legendaarinen Necrolord. Toukokuussa ilmestyvä albumi nauhoitettiin Soundspiral Audio -studiolla, keskellä talven 2021 raivoisaa lumimyrskyä ja tietenkin pandemian puristuksessa. Maailmanlopun tunnelma vallitsi nauhoitustilan seinien molemmilla puolilla. Yhtyeen kitaristina toimiva Markus Vanhala kertoo albumista seuraavaa:

”Tältä albumilta löytyy asioita, joita olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten, ja toisaalta myös sellaisia mihin menneisyydessä olisi pitänyt koskeakaan. Tämä albumi on aikamatka taaksepäin siihen synkkään metsään, jonka läpi yhtyeen jäsenistö kulki nuoruudessaan.

“Tavallaan tämä on se bändi, joka olisi pitänyt perustaa jo yli 20 vuotta sitten, tai ainakin jatkaa black metallin parissa tosissaan, mutta onneksi ainakin itse black metal on kulkenut koko ajan mukana matkassa omassa elämässä jo varhaisesta teini-iästä asti. In the Nightside Eclipse, De Mysteriis Dom Sathanas ja Storm Of The Light’s Bane avasivat tämän pimeämmän portin joskus muinoin ja taitavat myös hiukan kuulua musiikissamme.”

Muutama vuosi sitten I Am The Night alkoi viimein muotoutua. Vuonna 2020 maailman sammumisen myötä jäsenet löysivät tarvittavan ajan toteuttaa bändin kipinä täyteen loimuun. Vanhat tekijät Vanhala ja Markkanen pestasivat bändiin samanhenkistä nuorempaa soittajakuntaa. Lähipiiristä löytyi tutut Wäyrynen ja Solanterä mukaan toteuttamaan vision. Vanhala toteaa:

“90-luvun jälkeinen black metal ei ole juurikaan jaksanut itseä kiinnostaa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Näemmä tällaiselle kamalle on jonkinmoista kysyntääkin, koska demo toi useita tarjouksia isoiltakin lafkoilta, mutta halusimme toteuttaa tämän asialle oikealta tuntuvaa reittiä kautta ja siksi valitsimme kumppaniksi Svart Recordsin.”

I Am The Night on ihka oikea bändi eikä projekti. Musiikkia tulee myös lisää, kun siltä tuntuu ja kun materiaalin synnytys on yhtä aitoa ja vapaata kuin tämän levyn luominen”, kommentoi Vanhala.

Yhtye julkaisi viime keväänä debyyttialbumin ensimaistiaisen ”Hear Me O’ Unmaker” -kappaleen muodossa ja nyt on ”Ode To The Nightsky” -singlen vuoro, joka ilmaantuu kaikille digitaalisille julkaisualustoille 25.2.2022. Coldstore Productionsin samaiseen biisiin ohjaama musiikkivideo on ulkona ja löytyy Svart Recordsin YouTube-kananavalla osoitteessa:

https://www.instagram.com/iamthenightofficial/
https://www.facebook.com/iamthenightofficial/

Kokoonpano:
Vanhala – kitara, syna (Insomnium, Omnium Gatherum)
Markkanen – basso (ex- Omnium Gatherum)
Väyrynen – rummut (Paradise Lost , Bodom After Midnight)
Solanterä – Laulu (Horizon Ignited)