Nirvanan oikeuteen haastanut ja ”Nevermind”-albumin kansikuvassa esiintynyt Spencer Elden muokkasi haastettaan – mukana häiritseviä otteita Kurt Cobainin päiväkirjasta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 23.11.2021

Rock-yhtye Nirvanan vuoden 1991 klassikkoalbumi ”Nevermindin” kansikuvassa esiintynyt Spencer Elden haastoi yhtyeen ja sen yhteistyökumppanit oikeuteen kansikuvan takia. Elden vetosi siihen, että kansikuva oli ”lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä”, ja vaati itselleen vähintään 150 000 dollarin korvauksia.

Nyt Elden on muokannut haastettaan. Alun perin syytettyjen listalla olleet bändin ex-rumpali Chad Channing, Warner Music -yhtiö, Live Nationion Heather Perry ja manageri Guy Oseary eivät enää ole syytettyinä.

Syytteessä kuitenkin edelleen pidetään kiinni siitä, että albumin kansikuvan oli tarkoitus ”saada katsojassaan aikaan vahva seksuaalinen reaktio”. Lisäksi Elden väittää, että kuvan ottanut Kirk Weddle oli myös ottanut kuvan Eldenistä pukeutuneena nyt jo edesmenneeksi Playboy-lehden perustaja Hugh Hefneriksi.

Väitteiden tueksi on otettu mukaan päivämäärättömiä otteita Kurt Cobainin päiväkirjasta. Rolling Stonen mukaan haasteessa lukee seuraavaa:

”Cobainin kirjoittamissa päiväämättömissä päiväkirjoissa luonnostellaan levynkantta seksuaalisesti, siemennesteen peittämänä. Päiväkirjoissa kuvataan useaan otteeseen Cobainin kieroutunutta visiota ’Nevermind’-albumin kannesta sekä hänen omia tunnekamppailujaan: ’Tykkään tehdä viiltoja pikkulasten vatsaan ja naida sitten viiltoa, kunnes lapsi kuolee.'”

Vuonna 1991 julkaistua ”Nevermindia” pidetään aikansa suurimpana rock-albumina; 90-luvun grunge-aallon laukaissutta albumia on myyty jo 10-kertaiseen platinaan vaadittu määrä.