Nistikko – Kehä

Nistikko KehaJo vuodesta 2009 saakka soittimiaan rääkännyt torniolainen Nistikko möykkää omien sanojensa mukaan grindiä ja crustia yhdistelemällä, silti genrerajoja rikkomalla. Uutukaisen ”Kehä”-nimeä kantavan demon ongelmaksi muodostuu kuitenkin materiaalin yksiulotteisuus, ja jopa hieman yllättäen tylsyys.

”Kehä” pitää sisällään 14 kappaletta. Määrä vaikuttaa suurelta, mutta kappaleiden keskipituuden pyöriessä vajaassa kahdessa minuutissa ei kuunneltavaa lopulta ole liikaa – ainakaan teoriassa. Käytäntö on kuitenkin jälleen armoton, ja ”Kehä” tuntuu allekirjoittaneen mielestä lähes loputtoman pitkältä. Soitanta on rehellistä, puhdasta, sensuroimatonta mättömetallia alusta loppuun. Tästä bändiä ei voida syyttää. Oman juttunsa tekeminen on aina ihailtavaa, vaikka kyseinen juttu ei sitten muille kelpaisikaan.

Omaksi ongelmakseni muodostui tarttumapinnan puuttuminen. Soittimet rääkyvät, laulaja rääkyy, naapurin vauvakin rääkyy, kun levyä kuunnellessani unohdin siirtää äänentoiston kuulokkeisiini. Kaikki tämä rääkyminen mössööntyy korvissani puuroksi. Biisejä ei juurikaan erota toisiaan, suomeksi lauletuista sanoista ei saa juuri sanankaan vertaa selvä, ja kaikki kuunneltu painelee suoraan korvakäytävästä toiseen ja sitä myöten takaisin ulos.

Lätyn seitsemäs kappale ”Teidän Ahneutenne” leikittelee paikka paikoin hieman Kvelertak-tyyppisillä lyhyillä kitaraosioilla. ”Käteni Eivät Historiaa Kerro” poikkeaa myös edukseen dynamiikkansa takia. Viimeinen kappale ”Tyhjä Arpa” poikkeaa hetkeksi thrashin puolelle, ja loppuun aseteltu, hieman normaalia selkeämpi möreä laulanta nostaa biisin lätyn parhaimmaksi. Vastaavia mausteita olisin mielelläni kuullut siroteltuna myös muihin kappaleisiin.

Nistikko soittaa rehellistä grindcorea. Myös crust-vaikutteet ovat kuultavissa. Bändi siis toimittaa, mitä lupaakin, ja rehellisestä mättämisestä pitävät löytävät ”Kehältä” paljonkin kuulemisen arvoista. Turpaanveto ei levyllä juuri taukoja tunne, mutta allekirjoittanut ei tällä kertaa tuntenut iskuista kuin muutamat, ja loput viuhuivat visusti vinkkeliin.

4/10

Kappalelista:
1. Kehä, pt. 1
2. Kansa Unessa
3. Kehä, pt. 2
4. 95401
5. Vallankumouksen Sydän
6. Missä On Totuus
7. Teidän Ahneutenne
8. Rakkaudesta Vihaan
9. Auringon Kansa
10. Käteni Eivät Historiaa Kerro
11. Haudan Kautta Kortistoon
12. Lukitut Ovet, Poltetut Sillat
13. Herran Haltuun
14. Tyhjä Arpa

http://www.myspace.com/nistikko
https://www.facebook.com/nistikko

Kirjoittanut: Pekka Nyrhinen

Kommentoi julkaisua