No More Tours? Olisiko Ozzy Osbournen aika jo siirtyä eläkkeelle?

Ozzy Osbourne ilmoitti Facebook-sivullaan joutuvansa siirtämään ”No More Tours 2” -kiertueensa Euroopan osuuden hamaan tulevaisuuteen sairastumisensa vuoksi. Ozzy kärsii jonkinlaisesta ylähengitystieinfektiosta, joka lääkärin mukaan voisi ilman lepoa kehittyä keuhkokuumeeksi. Korvaavia päivämääriä on ilmeisesti suunniteltu syksylle.

Olisiko se nyt vihdoin tässä?

Seitsemänkymppinen pimeyden prinssi on sekoillut menemään jo ainakin viisikymmentä vuotta. Ensimmäinen ”No More Tours” -niminen kiertue nähtiin 1990-luvun alkupuolella ja ”The Retiment Sucks” -kiertuekin pyöräytettiin jo saman vuosikymmenen puolivälissä. 2000-luvun alussa syntyneen ”Down to Earth” -albumin jälkeen Ozzy on julkaissut ”Under Cover” -nimeä kantavan, pelkästään lainabiiseistä koostetun levyn sekä kaksi enemmän tai vähemmän kehnoa kokonaisuutta, jotka kantavat nimiä ”Black Rain” (2007) sekä ”Scream” (2010). Lisäksi Ozzy on kiertänyt maailmaa aktiivisesti. Milloin Ozzfest-konseptin kanssa, milloin ihan vain soolona. Minä olen nähnyt Ozzyn kertaalleen vuonna 2007, kaksitoista vuotta sitten.

Meininki oli jo silloin sama.

Ozzyn esiintyminen oli erikoinen sekoitus rock-laulajan, stand up -koomikon ja kohtalaisen sekavan vanhainkodin asukin köpötystä yli kymmenentuhannen maksaneen katsojan edessä. Keikan aikana sellainen olo, että tänne on enemmän tultu ihmettelemään elävän legendan läsnäoloa ja viihtymään klassisten Ozzy-temppujen parissa (sangolla vettä yleisön sekä järjestyksenvalvojien niskaan ja mitä näitä nyt on) kuin varsinaisesti kuulemaan, kuinka taidokas artisti Ozzy Osbourne livenä on.

Mikäli Ozzyn silloinen bändi (Zakk Wylde, Adam Wakeman, Rob ”Blasko” Nicholson ja Mike Bordin) ei olisi ollut niin sairaassa tikissä, olisin saattanut tuntea oloni hieman petetyksi. Oli ilo seurata, miten hyvin bändi soitti, ja kuinka tarkasti he seurasivat Ozzya: jos päätähti päätti aloittaa tahdin kaksi tai puolitoista etuajassa, bändi hyppäsi suoraan mukaan. Kokemuksesta voin sanoa, että viisihenkisessä orkesterissa laulajan seuraaminen käytännössä suoraan lennosta ei ole helppoa. Ammattimiehiä.

Entäs tulevaisuus?

Motörheadin johtohahmo Lemmy Kilmister kuoli saappaat jalassa jouluna 2015. Viimeisestä Motörhead-keikasta oli kulunut vain vaivaiset kaksi viikkoa. Suunnilleen samaa ikäluokkaa olevan Ozzyn kohtaloa on kuitenkin vaikeaa hahmotella. Kaiken järjen mukaan hänen(kin) olisi pitänyt kuolla jo 30 vuotta sitten. Mielelläni soisin Ozzyn jo lopettavan tyylillä ja oman uransa arvoisesti, mutta ei mies taida malttaa. Kun keikkailu tuntuu yhä maistuvan ja yleisöä riittää, minkäs teet? Mies on kuitenkin elänyt juuri niin kuin on opettanutkin. Eli kovaa.

Ehkä meidän vain pitää antaa Ozzyn painaa sinne viimeiseen keikkaan asti.

Kommentoi julkaisua