Noctem – Exilium

Kirjoittanut Janne Partanen - 2.5.2014

Noctem on espanjalainen nykypäivän black metallia paukuttava ryhmä, joka sotkee musiikkiinsa elementtejä niin death metallista, thrash metallista kuin sinfonisestakin metallista. Pääpainona on onneksi vauhdikas black metalli, jota vokalisti Beleth tahdittaa korinalaulullaan. Bändin ulosanti muistuttaa itävaltalaisen Belphegorin aggressiivista poljentaa, joskin sitä on sävytetty sinfonisilla osuuksilla.

”Exilium” -nimeä kantava uutuus kellottaa intron ja yhden instrumentaalin kanssa päälle 46 minuuttia, ja se sisältää varsin menevää bläkkistä. Soundit ovat tiukan aggressiiviset, ja kuoro-osuudet on tehty varsin laadukkaasti. Kuoroja on käytetty juuri sopivan vähän kokonaisuuden tehostamiseksi. Noctemin soitanta on vauhdikasta, ja riffit risteilevät Behemoth-tyylisen raskaamman runtan sekä Marduk-tyylisen sahauksen välillä. Vokaalit tulevat ulos todella matalalla korinalla, joka on sinänsä kyllä ihan oiva veto tämän tyylisessä musiikissa, mutta vokalisti Belethin ulosanti on kuitenkin hiukan tasapaksua.

Levyn parasta antia saadaan kuulla heti levyn aloittavassa ”Apsu Dethroned” –kappaleessa, joka alkaa oudosti kuorolla ja nytkähtää salakavalasti tiukkaan runttaukseen. Toinen helmi on selkeästi ”The Rising Horns”, jonka hiukan rauhallisemmin soitettu kertosäe ja väliosa tuovat hyvää vaihtelua muuten niin tasaiselle paahtamiselle.

”Exilium” on ihan mukavaa kuunneltavaa, vaikka se ei mitään maailmaa mullistavaa olekaan. Tätä voi suositella kaikille nopean musiikin ystäville, ja uskon että bändi löytää kuuntelijansa. Itselleni tämä on ihan mukavaa taustamelua, jota jaksaa kuunnella useammankin kerran, mutta se ei kuitenkaan herätä sen suurempia tuntemuksia.

7/10

Kappalelista:
01. Enuma Elish
02. Apsu Dethroned
03. Decrepit Human Kingdom
04. Tiamat’s Crown
05. The Rising Horns
06. Halo Of Repugnance
07. Egregor
08. The Splint Of Destinations
09. Eidolon
10. The Adamantine Doors

https://www.facebook.com/noctemofficial

Kirjoittanut: Janne Partanen