Noise rock -yhtye Throat koettelee ja rikkoo musiikin rajoja – arvostelussa kakkosalbumi ”Bareback”

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 31.8.2018

Noise rock -yhtye Throat järkyttää ja hämmästyttää taas viisi vuotta debyyttialbuminsa jälkeen. Kakkosalbumi ”Bareback” on nauhoitettu Jyväskylässä Tonehaven-studiolla ja sen julkaisukiertue on vienyt yhtyeen jo Yhdysvaltojen klubeille. Tulevaisuuteen on luvattu keikkoja myös Suomessa.

Rock-musiikin erilaisten tyylisuuntien alkukantaisen energian ja räjähtävyyden yhdistäminen noisen kaoottisuuteen sekä jumitushevin tantramaiseen toistoon ja karuun minimalismiin on tämän albumin ydin. Kappaleet saattavat aika ajoin kuulostaa lähes normaalilta rockilta, vaikka musiikissa onkin jatkuvasti joitain kummallisuustekijöitä häiriköimässä ja yrittämässä luistaa sen pois raiteiltaan syvälle sekavuuden suohon. Useimmiten se onnistuukin ennemmin tai myöhemmin, aivan äkkiarvaamatta tai ajan kanssa piinaavaan epäjärjestykseen vaipuvan pohjustuksen myötä. Joskus nautinnollisen epämukavuuden pintaa kosketellaan todellisuutta rikkovilla riitasoinnuilla ja toisinaan sinne sukelletaan aivan täysin. Jopa niinkin syvälle, että kaatopaikkaromun kolinan voi kuulla muodostavan rytmejä ja säveliä. Levyllä on paljon sovituksellisesti ja sävellyksellisesti tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja, jotka osoittavat yhtyeen kyvyn ajatella kaavojen ulkopuolelta ja olla innovatiivisia taiteensa tekemisessä.

Throat yhdistää rockin ja noisen poikkeuksellisen onnistuneesti. Noisen tasapainoton häiriintyneisyys kuuluu rockissa ja rockin raskas ja tarttuva elinvoima noisessa. Epämukava, välillä jopa nihilistisen inhottava kaaos kuulostaa kaikessa järjettömyydessään miellyttävältä ja kiinnostavalta. Musiikin rajoja koetellaan ja rikotaan sykähdyttävän taiteen vuoksi ja musiikki itsessään määritellään aina uudestaan kappale kappaleelta. ”Bareback” on hämmentävä ja lumoava taideteos, joka herättää paljon ajatuksia ja tuntemuksia.

8/10

Kappalelista:
1. Safe Unsound
2. No Hard Shoulder
3. Recut
4. Bone Strike
5. Shortage (Version)
6. Born Old
7. Rat Domain
8. Maritime

Throatin kotisivut
Throat Facebookissa